Muśnij sobie dania wytrawne!
Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!
Taki dodatek, to MUS!
Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!
Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie
Składniki na 4 porcje:
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 mała sałata lodowa
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
- ½ pęczka mięty
- ¼ pęczka koperku
Sos:
- 1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- sok z limonki
- kolendra świeża
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.
Grzanki z kozim serem i musem Herbapol Truskawki
Składniki do przygotowania 4 porcji:
- 1 duża bagietka
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 1 roladka dojrzewająca koziego sera w roladzie
- 2 szalotki pokrojone w piórka
- oliwa z oliwek
- 100 g czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
- 1 opakowanie musu Herbapol Truskawki
- rukola
- kilka liści mięty
- prażone pestki dyni
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Umieść kanapeczki na ruszcie i piecz w piekarniku do zarumienienia. Nie zapomnij obrócić grzanki aby opiec dwie strony. Szalotkę posiekaj i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Posmaruj bagietkę czerwonym pesto oraz ułóż na niej pokrojony ser, oliwki i przygotowaną wcześniej szalotkę. Na wierzchu dodaj mus Herbapol Truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.
Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie
Składniki do przygotowania 4 porcji
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki pestek słonecznika
Nadzienie:
- 500 ml śmietanki 36%
- 5 jajek
- 200 g tartego sera grana padano
- 125 g sera brie, pokrojonego w plastry
- 100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
- 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
- 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz do smaku
- 1 mus Herbapol Wiśnie
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę, aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapol Wiśnie.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok
Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.
Farmacja
Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.