Musztardowe jesienne inspiracje
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Powraca jesień, a wraz z nią wiele sezonowych składników – dynie, śliwki, jarmuż czy jabłka. Nie ma na co czekać – już teraz możemy zacząć przygotowywać smaczne dania z ich udziałem. Wystarczy trochę inicjatywy i dobrych inspiracji, kilka dodatkowych produktów i jesienny obiad gotowy.
Tak samo jak wiosną i latem, jesienią warto jest korzystać z sezonowych składników. Warzywa i owoce połączyć można z aromatycznymi sosami, które doskonale uzupełnią ich delikatny smak. W chłodniejszym okresie dobrze sprawdzą się nie tylko te cięższe, śmietanowe, ale również lżejsze, ale nadal bardzo wyraziste dressingi, np. na bazie musztardy.
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i orzechami włoskimi
Co dodać do sałatki, aby poczuć jesienny klimat? Oczywiście dynię. Do tego sprężysty jarmuż, aromatyczny, nieoczywisty dressing musztardowy ze skórką cytrynową, lekko słony ser feta i chrupiące orzechy. To nie może się nie udać.
Potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):
- ok. 100 g jarmużu bez łodyg
- pół małej dyni
- ser feta
- jedna czerwona cebula
- łyżka Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek do dressingu + 4 łyżki do dyni
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- skórka z połowy cytryny
- orzechy włoskie
Zaczynamy od pokrojenia dyni w dużą kostkę. Następnie w miseczce łączymy oliwę, pieprz oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dokładnie smarujemy dynię mieszanką, po czym pieczemy ją w 200 stopniach przez ok. 30 minut lub do miękkości i delikatnego zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy dressing – Musztardę Kielecką sarepską mieszamy z resztą oliwy, jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem i skórką z cytryny, a także solą oraz pieprzem. Umyty i pozbawiony twardych części jarmuż nacieramy dressingiem i odstawiamy na kilka minut do zmięknięcia. Na koniec przekładamy liście na talerz, pieczoną dynię solimy i układamy na jarmużu, po czym całość posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie piórka, prażonymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta.
Kurczak w sosie śliwkowym
Wydaje się, że śliwki pasują tylko do deserów… nic bardziej mylnego! Oto przepis na aromatycznego kurczaka w sosie śliwkowym, którego naprawdę warto spróbować. Potrzebne składniki:
- ok. 400 g mięsa z udek kurczaka bez kości
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka miodu
- łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- sól i pieprz
- łyżeczka czosnku w proszku
- olej do smażenia
Mięso z udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, a następnie smażymy przez ok. 6 minut na głębokim oleju. W tym czasie łączymy ze sobą resztę składników i wlewamy na patelnię. Dorzucamy kurczaka i smażymy wszystko razem aż sos zgęstnieje – w razie, gdyby wyszedł za rzadki, można dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody i jeszcze chwilę podgrzewać. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej sarepskiej w szklanym opakowaniu: ok. 2,30 zł brutto / 190 g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej w plastikowym opakowaniu: ok. 4,70 zł brutto / 500 g
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.