Na słodko, czy na wytrawnie? Omlety śniadaniowe z Appetitą
Aby dobrze rozpocząć dzień, warto zrobić to… smakowicie! Można to uczynić z omletami, które łączą w sobie prostotę popularnej jajecznicy z mnogością wersji podania naleśnika. Jajka zaserwowane na śniadanie w taki sposób zapewnią poranny zastrzyk energii i rozbudzą nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.
Omlet to naprawdę proste danie, a upichcić go można na mnóstwo sposobów. Podstawowy przepis nie powinien przysporzyć kłopotów nawet niedoświadczonym kucharzom. Roztrzepane jajka z odrobiną soli należy wbić na patelnię i smażyć ok. 3 minuty aż jajka się zetną. Aby wyglądał bardziej finezyjnie, pod koniec smażenia można go złożyć na pół lub zawinąć w rulon, jeszcze chwilę podsmażyć i… gotowe! Omlety smakują wyśmienicie przygotowane zarówno na słodko z serkiem waniliowym i owocami czy z dżemem, ale także na wytrawnie z warzywami, żółtym serem lub wędliną.
Dla osób chętnie eksperymentujących w kuchni i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń, marka Appetita przygotowała sprawdzone przepisy na obłędnie pyszne omlety. To doskonała okazja, aby szybko i w łatwy sposób zafundować sobie pyszny, aromatyczny i sycący początek dnia. Smacznego!
Zapiekany omlet ze szpinakiem w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- olej do smażenia
Farsz:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita
- 100 g żółtego sera
- szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Appetita
- 200 g serka kremowego
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 220˚C. 4 jaja wymieszać trzepaczką ze słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć omlet na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - po ok. 1,5 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ok. 2 minuty smażyć szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową. Przełożyć do miski, wymieszać z serkiem kremowym i startym serem żółtym, dosolić do smaku. Przygotowaną masą posmarować omlet i zawinąć w rulon. Ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego i owinąć nim omlet. Z wierzchu posmarować surowym jajkiem, zapiekać ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Omlet z pieczoną papryką i chorizo
Składniki:
- 3 jaja
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kiełbasy chorizo
- 1 papryka
- 1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g parmezanu
- szczypta Papryki ostrej mielonej Appetita
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 230˚C. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienki paski. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polać olejem, posypać ziołami i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 15 minut, aż papryka zmięknie. Czosnek i chorizo posiekać, smażyć na patelni z odrobiną oleju przez ok. 2-3 minuty, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać ostrą paprykę, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać chorizo i upieczoną paprykę. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz.
Omlet z halloumi, parmezanem i szparagami
Składniki:
- 3 jaja
- 30 g parmezanu - startego (lub innego twardego sera)
- 100 g halloumi (można wymienić na ser kozi)
- 200 g szparagów
- sól
- Zioła prowansalskie Appetita
- olej rzepakowy do smażenia
- skórka z ½ limonki
Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić z twardych końcówek. W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć minutę, posypać skórką z limonki. Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać łyżkę oleju i wlać jajka. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną. Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.
Omlet z jarmużem i pomidorami
Składniki:
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści jarmużu
- 1 łyżeczka Tymianku Appetita
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g parmezanu
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- pomidorki koktajlowe
Sposób przyrządzenia:
Czosnek posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać jarmuż i czosnek. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypalić czosnku. Doprawić pieprzem i solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać tymianek, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać jarmuż i pomidorki koktajlowe. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz i podawać z pieczywem.
Omlet z brokułem, szpinakiem i parmezanem
Składniki:
- 3 jajka
- kilka różyczek brokułu
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
- 2 łyżki masła klarowanego
- parmezan
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przyrządzenia:
Zagotować 1 l wody w małym garnku, posolić. Wrzucić różyczki brokułu i gotować przez minutę, od razu odcedzić. Czosnek posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać brokuł i czosnek. Smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła, wlać masę jajeczną. Gdy masa jajeczna się zetnie, na połowie ułożyć przesmażone różyczki brokułu, dodać szpinak. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie złożyć omlet na pół i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym parmezanem.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć
Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.
Konsument
Australijscy rodzice zaniepokojeni kierowanymi do dzieci reklamami niezdrowej żywności. Duże poparcie społeczne dla ich ograniczenia

Blisko 90 proc. rodziców i opiekunów w Australii wyraża zaniepokojenie nadmierną ekspozycją dzieci na reklamy niezdrowej żywności – wynika z badania naukowców z Deakin University w Australii. Dlatego chcą jego ograniczenia w różnych mediach i środowiskach. Zdaniem badaczy poparcie społeczne dla regulacji dotyczących marketingu niezdrowej żywności jest czynnikiem warunkującym ich wprowadzenie przez decydentów.
Gwiazdy
Mateusz Banasiuk: Dużo czytam swojemu synowi, bo kiedyś mój tata też mi czytał. Lektury lepiej wpływają na jego wyobraźnię i wyciszenie niż oglądanie bajek

Aktor zaznacza, że kultywuje rodzinną tradycję i z przyjemnością czyta swojemu synkowi. Przed laty bowiem jego tata zachęcał go do lektury, a teraz on pokazuje 7,5-letniemu Henrykowi, jaką wartość mają książki. Mateusz Banasiuk wspiera kampanię #TataTeżCzyta i zachęca też do tego, by rozwijać wyobraźnię dzieci nie tylko poprzez śledzenie historii opowiedzianych w bajkach, ale również tworząc własne opowieści. W jego rodzinie dużą popularnością cieszy się motyw pod hasłem „Chłopczyk i gruchocik”.