Nadal pamiętasz godziny spędzone w kuchni przed Świętami? Sprawdź pomysły FRoSTY
Od świąt minął już ponad miesiąc, a ty wciąż dochodzisz do siebie po tym kulinarnym szaleństwie? Masz dość długiego stania w kuchni, ale nadal chcesz jeść smacznie? Z pomocą przybywa FRoSTA ze swoimi daniami gotowymi w 10 minut.
Cały rok czekamy na pierogi, karpia i inne świąteczne potrawy. Jak już wspólne biesiadowanie dobiega końca, to wyjeżdżamy z zapasem potraw, którym można wykarmić armię. Dość szybko okazuje się, że co za dużo, to niezdrowo i… nudno. Konieczna jest zmiana. Według badań zleconych przez markę FRoSTA, aż 62%[1] respondentów uważa, że gotowe dania pomagają zaoszczędzić nam czas. A dzięki mrożonym daniom gotowym można szybko wybrać się w wyjątkowe regiony kulinarnego świata. Smaki Azji, Europy czy może Ameryki Północnej?
Paella z roztańczonej Hiszpanii
Hiszpania to kraj słynący z flamenco, tapasów i oczywiście paelli. Nie musimy wsiadać w samolot, by skosztować tego dania. Wystarczy, że sięgniemy po danie FRoSTY. W środku znajdziemy ryż, warzywa, kurczaka i owoce morza. Mintaj, który jest jednym ze składników tej mieszanki posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Z warzyw znajdziemy tutaj m.in. paprykę czerwoną, groszek, cebulę, pomidory.
Tajemnicza Indonezja, czyli Bami Goreng
Fani kuchni azjatyckiej również nie będą rozczarowani! FRoSTA przygotowała dla nich propozycję prosto z kraju 17 tysięcy wysp, czyli Indonezji. W gotowym daniu Bami Goreng, zachwyci smak smażonego filetu z piersi z kurczaka, chrupiących warzyw (m.in. grzyby mun, pieczarki, papryka), a to wszystko doprawione aromatyczną mieszanką ziół.
Słoneczna Ameryka Północna – Chili con quinoa
Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej lubianych na świecie. Nic więc dziwnego, że jest wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Dania opierają się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych. Łączą w sobie tradycje lokalnych społeczności oraz smaki konkwistadorów. Często do potraw dodaje się również mięso. W badaniu FRoSTY, aż 41,4 %[2] ankietowanych odpowiedziało, że ma w swoim otoczeniu wegetarian. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, FRoSTA stworzyła danie kuchni meksykańskiej, ale w wersji wegetariańskiej - Chili con quinoa. W jego skład wchodzą: mieszanka czerwonej i czarnej fasoli z kukurydzą, papryką oraz quinoa (komosa biała).
[1] Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.
[2] Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Marta Wierzbicka: Konsultantka scen medycznych na planie serialu uważa, że w realu potrafiłabym już zrobić cesarskie cięcie. To jest bardzo duży komplement
Aktorka przyznaje, że podczas pracy na planie serialu „Szpital św. Anny” przekonała się, że niektóre procedury medyczne nie są tak proste, jak może się wydawać. Ruchy lekarza muszą być bowiem niezwykle precyzyjne i dobrze przemyślane, bo mały błąd może kosztować ludzkie życie. Marta Wierzbicka zaznacza też, że wiele uczy się od obecnego podczas kręcenia zdjęć konsultanta i dzięki roli w tej produkcji potrafi już nie tylko zszyć ranę, ale także mogłaby zrobić cesarskie cięcie.
Sport
Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.
Konsument
Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek

Coraz więcej osób w Polsce zmaga się z wadami wzroku. Świadczy o tym także rosnąca z roku na rok liczba skierowań do optometrystów, którzy profesjonalnie dobierają okulary lub soczewki korekcyjne. Klienci oczekują od salonów optycznych właściwej opieki konsumenckiej, kompetencji oraz indywidualnego potraktowania. Dlatego, aby wyróżnić się na rynku optycznym, sieć salonów optycznych OKKO, których właścicielem jest Medicover, stawia na połączenie kompleksowej opieki optometrycznej z doradztwem stylistów.