Nadeszła era płyt indukcyjnych. Czy płyta gazowa to naprawdę przeżytek?
Ewolucja jaką przeszła polska kuchnia od czasów grzania potraw na palenisku aż do obecnej, gdzie w zasadzie potrawy same się gotują jest niezwykła. Inteligentne płyty indukcyjne wypierają „przestarzałe” kuchenki gazowe. A może wprost przeciwnie, to gotowanie na gazie wciąż jest trendy. Status samego pomieszczenia, jakim jest kuchnia również ulegał diametralnym zmianom. Jeszcze w połowie XIX wieku w zamożnych domach lokowana była w oddzielnych budynkach, jako miejsce dla służby i zwierząt, często uznawana za brudną i niehigieniczną Dziś kuchnia często zasługuje na status centrum naszego domu, a jej wyposażenie i design stały się tak samo ważne, jak funkcjonalność.
Serce kuchni
Kuchnia to miejsce, w którym coraz częściej spędzamy czas nie z poczucia obowiązku, ale przyjemności. Zwłaszcza jeśli urządzimy ją według naszych wyobrażeń. To dobór odpowiednich sprzętów może znacznie ułatwić nam pracę zwłaszcza, że technologia poszła mocno do przodu i nowoczesna kuchnia sprawia, że praktycznie każdy może poczuć się jak masterchef. Jej sercem wciąż jest miejsce, w którym nasze potrawy poddawane są obróbce termicznej. Tak jak kiedyś palenisko znajdujące się pośrodku izby. To zapach w dużej mierze determinuje nasz apetyt. Może właśnie dlatego często wahamy się co wybrać: indukcję czy gaz?
Płyta gazowa czy indukcyjna?
Wybór nie zawsze jest prosty. O ile z kuchnia gazową jesteśmy obeznani od lat, to wciąż pociąga nas elegancja, wygoda i nowoczesność z jaką kojarzą nam się zaawansowane technologicznie płyty indukcyjne. Zakup odpowiedniego urządzenia to decyzja nad którą warto się więc dłużej zastanowić.
Płyta gazowa – doceniania przez największych szefów kuchni, zwłaszcza jeśli chodzi o wygodę przy zastosowaniu takich technik kuchennych, jak opalanie czy flambirowanie. Dodatkowo korzystając z kuchni gazowej używać możemy praktycznie każdego rodzaju garnka czy patelni. A co z czyszczeniem? Konstrukcja palnikowa może sprawiać w tym przypadku trudności, ale od czego są patenty znane z programów kulinarnych, a mianowicie folia aluminiowa ułożona na dnie skutecznie chroni płytę przed zachlapaniem. Płyta gazowa jak każdy sprzęt również ewoluowała, tak pod kątem wzornictwa, jak i funkcjonalności. Masywne i eleganckie ruszty żeliwne wyjątkowo stabilne i odporne na wysokie temperatury, dłuższe odległości między palnikami, pokrętła z wbudowanym minutnikiem umożliwiające zaprogramowanie czasu gotowania, czy powiększona aż o 20% powierzchnia na której zmieści się każdy garnek czy patelnia. Takie udogodnienia znaleźć można w płytach gazowych z linii Life Simplified marki Gorenje. Zapewniają bezpieczeństwo i komfort użytkowania w czasie kulinarnych aktywności.
Jeśli jednak kusi nas płyta indukcyjna z jej gładką błyszczącą powierzchnią warto zapoznać się z jej działaniem. Podobnie jak wiele innych sprzętów z którymi mamy styczność w życiu codziennym, tak i płyta indukcyjna działa na zasadzie wytwarzania pola magnetycznego. Zachodzi ono między powierzchnią płyty, a stojącym na niej garnku. Wtedy to dochodzi do procesu indukowania się prądów wirowych na dnie naczynia, co skutkuje jego nagrzewaniem. Wiąże się to jednak z zaopatrzeniem naszej kuchni w zestaw naczyń do gotowania specjalnie przystosowanych do tego rodzaju sprzętu, ale taki jednorazowy wydatek, posłuży nam przez lata. Niebywałą zaletą płyt indukcyjnych jest szybkość z jaką podgrzewają przygotowywane potrawy, opcja PowerBoost odpowiada za intensyfikację ciepła w krótkim czasie, a także znikome ryzyko związane z oparzeniami, bowiem płyta po zdjęciu z niej naczynia z podgrzewaną potrawą bardzo szybko wytraca ciepło. To ważne w przypadku domu z dziećmi czy równie ciekawskimi kotami. Innowacyjne rozwiązania zastosowane w nowoczesnych płytach indukcyjnych zmieniają je w prawdziwe cuda techniki, którymi sterujemy już za jednym dotknięciem. Zaawansowane techniki potrafią same wykryć pozycję naczynia po włączeniu, uruchamiając wybraną strefę grzewczą (AutoDetect), a TimeAssist zapewnia pełną kontrolę nad czasem gotowania, poprzez jego rejestrację oraz możliwości ustawienia opcji minutnika. Funkcja IQcook znajdująca się w płytach Gorenje, to inteligentny i elastyczny system, w którym mamy możliwość wyboru różnych programów gotowania z perfekcyjnymi ustawieniami czasu i temperatury tak, aby gotowanie, smażenie, grillowanie, podgrzewanie, topienie i rozmrażanie było jeszcze prostsze.
Wybór pomiędzy płytą gazową a indukcyjną jest zatem kwestią indywidualną. Obie opcje mają swoje zalety, ale decyzja o zakupie powinna uwzględniać takie aspekty jak warunki lokalowe, gdzie czasem brak jest możliwości podłączenia instalacji gazowej, wygoda, wysokość budżetu, typ najczęściej przygotowywanych potraw czy kwestie bezpieczeństwa. Nawet pasjonaci gotowania przyznają, że czas spędzany w kuchni jest znacznie przyjemniejszy gdy towarzyszą nam sprzęty ułatwiające kulinarne działania.
Uprość sobie życie z:
Płytą gazową Gorenje · GKTW641SYB
lub
Płytą indukcyjną Gorenje · IS645BSC

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.