Najlepszy na świecie przepis na sernik wprost od… mamy!

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Składniki na sernik mogą różnić się nie tylko konsystencją, ale też pochodzeniem, tym, czy są słodkie, wytrawne. Jedynym stałym elementem wydaje się właśnie twaróg. Ale czy na pewno? Nie od dzisiaj wiemy, że składnikiem dodającym mocy wypiekowi jest też… miłość! Poznajcie przepis na sentymentalny sernik domowy z przepisu mamy szefa cukierni, Michała Figi.
Najlepszy, bo od mamy
– Próbowałem wielu tradycyjnych serników, tych pysznych i tych, których nie zapamiętałem, ale najlepszy oczywiście jest ten pieczony przez mamę. Wracam do tego przepisu za każdym razem, gdy chcę przygotować coś najlepszego i najsmaczniejszego dla najbliższych – mówi Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
Przepis:
CIASTO KRUCHE
-
150 g mąki pszennej
-
100 g masło
-
50 g cukru pudru
-
1 żółtko
-
pół łyżeczki sody
MASA SEROWA
-
1 kg twarogu mielonego
-
6 jaj
-
200 g cukru pudru
-
1 saszetka cukru waniliowego
-
120 g miękkiego masła
-
2 saszetki budyniu waniliowego
-
1 cytryna
-
200 g rodzynek namoczonych we wrzątku
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
POLEWA KAKAOWA
-
100 g masła
-
40 g kakao
-
100 g cukru pudru
-
50 ml śmietany 30%
DODATKI
-
50 g prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
-
Na stolnicy rozgnieść masło z cukrem pudrem, dodać żółtko, mąkę, proszek i krótko zagnieść do gładkiej masy.Wstawić zafoliowane ciasto do lodówki na 10 minut.
-
Schłodzone rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 11 minut.
-
W misce ubić na puszystą masę żółtka z dwoma rodzajami cukru. Następnie do ubitej masy dodać miękkie masło, budyń, twaróg i ubijać jeszcze przez chwilkę. Odsączyć rodzynki, przesypać mąkę ziemniaczaną i dodać do masy.
-
Z 4 białek ubić sztywną pianę, na końcu dodając sok z cytryny.
-
Masę serową delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i wyłożyć całość na wcześniej upieczony kruchy spód.
-
Wstawić do piekarnika na 170 stopni na 1 godzinę.
-
Upieczony sernik wyciągnąć z pieca i okroić boki, żeby równo opadł.
-
Masło ze śmietaną zagotować, dodać cukier puder, kakao i dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony sernik i posypać migdałami.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.