Najlepszy na świecie przepis na sernik wprost od… mamy!

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Składniki na sernik mogą różnić się nie tylko konsystencją, ale też pochodzeniem, tym, czy są słodkie, wytrawne. Jedynym stałym elementem wydaje się właśnie twaróg. Ale czy na pewno? Nie od dzisiaj wiemy, że składnikiem dodającym mocy wypiekowi jest też… miłość! Poznajcie przepis na sentymentalny sernik domowy z przepisu mamy szefa cukierni, Michała Figi.
Najlepszy, bo od mamy
– Próbowałem wielu tradycyjnych serników, tych pysznych i tych, których nie zapamiętałem, ale najlepszy oczywiście jest ten pieczony przez mamę. Wracam do tego przepisu za każdym razem, gdy chcę przygotować coś najlepszego i najsmaczniejszego dla najbliższych – mówi Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
Przepis:
CIASTO KRUCHE
-
150 g mąki pszennej
-
100 g masło
-
50 g cukru pudru
-
1 żółtko
-
pół łyżeczki sody
MASA SEROWA
-
1 kg twarogu mielonego
-
6 jaj
-
200 g cukru pudru
-
1 saszetka cukru waniliowego
-
120 g miękkiego masła
-
2 saszetki budyniu waniliowego
-
1 cytryna
-
200 g rodzynek namoczonych we wrzątku
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
POLEWA KAKAOWA
-
100 g masła
-
40 g kakao
-
100 g cukru pudru
-
50 ml śmietany 30%
DODATKI
-
50 g prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
-
Na stolnicy rozgnieść masło z cukrem pudrem, dodać żółtko, mąkę, proszek i krótko zagnieść do gładkiej masy.Wstawić zafoliowane ciasto do lodówki na 10 minut.
-
Schłodzone rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 11 minut.
-
W misce ubić na puszystą masę żółtka z dwoma rodzajami cukru. Następnie do ubitej masy dodać miękkie masło, budyń, twaróg i ubijać jeszcze przez chwilkę. Odsączyć rodzynki, przesypać mąkę ziemniaczaną i dodać do masy.
-
Z 4 białek ubić sztywną pianę, na końcu dodając sok z cytryny.
-
Masę serową delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i wyłożyć całość na wcześniej upieczony kruchy spód.
-
Wstawić do piekarnika na 170 stopni na 1 godzinę.
-
Upieczony sernik wyciągnąć z pieca i okroić boki, żeby równo opadł.
-
Masło ze śmietaną zagotować, dodać cukier puder, kakao i dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony sernik i posypać migdałami.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.