Komunikaty PR

Naleśniki po tajsku w 5 odsłonach. Jak je zrobić, i co do nich dodać?

2023-11-27  |  01:00
Biuro prasowe

Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

Trudno się dziwić, że na całym świecie nie brakuje amatorów naleśników. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo uniwersalne, ponieważ można je serwować zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Są przy tym proste w przygotowaniu i można je komponować na słodko i w wersji wytrawnej, według własnych upodobań. Dziś proponujemy naleśniki po tajsku – zaopatrzcie się w mleczko kokosowe i do dzieła!

Naleśniki w kuchni tajskiej

Naleśniki po tajsku, znane również jako roti są popularnym przysmakiem na ulicach Tajlandii i są dostępne w różnych wersjach, z różnymi nadzieniami i dodatkami. Chociaż nie są to tradycyjne dania główne kuchni tajskiej, stanowią smaczną przekąskę, która jest lubiana zarówno przez mieszkańców Tajlandii, jak i turystów. Charakteryzują się przy tym kilkoma unikalnymi cechami.  – Tajskie naleśniki, w odróżnieniu do tradycyjnych, europejskich, różnią się przede wszystkim rodzajem ciasta, które przygotowuje się z mąki ryżowej lub pszennej. Wyrabia się je jak np. ciasto na pizzę, a następnie dzieli na mniejsze porcje, wałkuje na cienkie jak papier wręcz prześwitujące placki i smaży na rozgrzanej blasze lekko nawilżonej tłuszczem – zdradza szef kuchni marki House of Asia Pongthep Aroonsang, .

Naleśniki po tajsku na słodko….

Naleśniki po tajsku na słodko to bardzo wdzięczne danie, ponieważ w zasadzie jedynym ograniczeniem, jeśli chodzi o dodatki, jest nasza wyobraźnia. W Tajlandii podaje się je głównie z owocami czy też czekoladą. Niemniej w domowych warunkach  możemy użyć również wszelakich dżemów, konfitur lub budyniu czy też serków smakowych. Wypróbujcie koniecznie nasze propozycje naleśników po tajsku z bananem i drugą wersję – z budyniem i malinami. W obu odsłonach wyglądają i smakują wprost obłędnie!

…i w wersji wytrawnej

Wśród amatorów naleśników nie brakuje także fanów wersji wytrawnych. Jeśli “przejadły” się Wam oczywiste dodatki jak ser, szynka, pieczarki, szpinak, pomidory czy jajka, czas na coś zupełnie innego. – Jeśli chodzi o naleśniki po tajsku, tu jako farsz idealnie sprawdzą się warzywa stir-fry, mięsa mielone czy też kurczak a nawet makarony – chociażby makaron pad thai. – podpowiada szef kuchni marki House of Asia Pongthep Aroonsang. Wypróbujcie nasze propozycje na naleśniki po tajsku z krewetkami lub makaronem i warzywami – przepisy znajdziecie pod artykułem. Mamy także gratkę dla miłośników naleśników i Pad Thai – jedno z drugim można bowiem znakomicie połączyć!

Tak samo, ale inaczej

Naleśniki to danie, które zdobyło popularność na całym świecie, jednak warto pamiętać, że każda kultura ma swoje własne, unikalne wersje tego przysmaku – naleśniki po  tajsku stanowią tego fascynujący przykład. Zachęcamy do próbowania ich w tej odsłonie. Przygotowanie i degustacja naleśników po tajsku to prawdziwa podróż kulinarna, która otwiera drzwi do niezwykłego świata smaków.

Tajskie naleśniki z bananami

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

2 łyżki Mleczka kokosowego skondensowanego QF

2 banany pokrojone w plasterki

1 łyżka wiórków kokosowych

Kilka listków mięty do dekoracji

Oliwa z oliwek do smażenia

 

Ciasto: 

1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia

1 szklanka wody 

2 szklanki mąki 

4 jajka 

150 g rozpuszczonego masła 

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
  2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
  3. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku ułóż kilka plasterków banana i zwiń w kopertę. Przełóż na patelnię i podgrzej.
  4. Gotowe naleśniki polej skondensowanym mleczkiem kokosowym, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj miętą.

 

 

 

Tajskie naleśniki z budyniem i malinami

 

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

250 g Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia

100 g Sosu słodko pikantnego Mango Chutney House of Asia

1 opakowanie budyniu śmietankowego

250 ml wody

100 g malin

Kilka listków mięty do dekoracji 

Cukier puder do posypania

Oliwa z oliwek do smażenia

 

Ciasto:

1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia

1 szklanka wody

2 szklanki mąki

4 jajka

150 g rozpuszczonego masła

Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
  2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
  3. Przygotuj budyń: połącz ½ ilości wody z budyniem i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pozostałą ilością wody, a gdy się zagotuje dodaj budyń i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia i przykryj folią spożywczą.
  4. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż łyżeczkę chutney’a mango oraz łyżkę budyniu, dodaj kilka malin i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i smaż z każdej strony po 2 minuty.
  5. Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą oraz pozostałym chutney’em mango.

 

 

Tajskie naleśniki z krewetkami

 

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

1 łyżka Sos słodko-pikantnego Mango Chutney House of Asia

16 krewetek 16/20 obranych i oczyszczonych

½ cebuli pokrojonej w piórka

2 łyżki posiekanej kolendry

Oliwa z oliwek do smażenia

 

Ciasto:

1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia

1 szklanka wody

2 szklanki mąki

4 jajka

150 g rozpuszczonego masła

Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
  2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
  3. Krewetki pokrój na kawałki wielkości centymetra i smaż na rozgrzanej oliwie razem z cebulą około minuty. Następnie dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, chutney mango oraz kolendrę, całość wymieszaj, odstaw na bok.
  4. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku naleśnika nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty.

 

 

 

Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 drobno posiekany ząbek czosnku

½ łyżeczki Pasty z chili House of Asia lub ½ drobno posiekanej papryczki chili

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

¼ blanszowanego brokułu

1 cebula pokrojona w piórka

½ marchewki pokrojonej w długie cienkie słupki

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka pokrojonego szczypioru

Oliwa z oliwek do smażenia

 

Ciasto:

1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia

1 szklanka wody

2 szklanki mąki

4 jajka

150 g rozpuszczonego masła

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
  2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
  4. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, marchewkę, dodaj pastę z czosnku, z chili, smaż 2 minuty, następnie dodaj rozdrobnione różyczki brokułu, makaron, całość dopraw sosem sojowym, ostrygowym, pod koniec dodaj kolendrę i wszystko wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
  5. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj ze szczypiorem.

 

Pad Thai w naleśniku

Ilość porcji: 2 

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

200 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia

2 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia

150 g tofu pokrojonego w kostkę

1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 ząbek czosnku drobno posiekany

30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę

10 g dymki pokrojonej w małe kawałki

30 g kiełków fasoli mung

2 jajka

Olej roślinny do smażenia

 

Ciasto

1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia

1 szklanka wody 

2 szklanki mąki 

4 jajka 

150 g rozpuszczonego masła 

Szczypta soli

Oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
  3. Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj tofu i podsmaż, aż się zarumieni.

Następnie dodaj pastę z czosnku i usmaż na złoto, dodaj rozmącone jajka i smaż dalej 2 minuty, dołóż cebulę i wcześniej ugotowany makaron. Smaż do momentu, gdy makaron będzie miękki. Dodaj pastę Pad Thai i całość dobrze wymieszaj.

  1. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj kiełkami fasoli mung i dymką.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.