Naturalne Poranki Blisko Natury w mistrzowskiej odsłonie
Jakie danie stoi za sukcesem Diego Maradony? Czym jest szyfonada? Kto wykonał pierwszą w historii „cieszynkę”? Odpowiedzi na te i inne pytania czekają na widzów w serii „Mistrzowskie Śniadania” marki Tarczyński. To jednak nie wszystko. Adriana Marczewska – szefowa kuchni i prowadząca program – w związku trwającymi mistrzostwami świata przygotowała śniadania inspirowane narodowymi potrawami grupowych rywali reprezentacji Polski. Ciekawi szczegółów? Zapraszamy do oglądania!
Mistrzowskie śniadania
Arabia Saudyjska, Argentyna i Meksyk – to z tymi krajami polscy piłkarze walczą o awans do kolejnej fazy tegorocznego mundialu. Po remisie w pierwszym spotkaniu każda bramka będzie na wagę złota podobnie jak pyszne śniadanie przygotowane w dniu meczu. Każde z tych państw słynie z aromatycznej kuchni, która zainspirowała Adrianę Marczewską do przygotowania trzech dań, które z pewnością dodadzą energii do kibicowania, nie tylko tamtejszym kibicom. Tym razem miejscem kulinarnych zmagań stała się murawa wrocławskiego stadionu – Tarczyński Arena. To tutaj szefowa kuchni zaprezentowała swoje triki, zdradziła ciekawostki – nie tylko te kulinarne – i przygotowała iście „mistrzowskie śniadania”.
– Mundial to dla wielu długo wyczekiwany czas celebracji. Podczas sportowych zmagań reprezentacji Polski gromadzimy się tłumnie przed telewizorami, aby kibicować biało-czerwonym. Energię do przeżywania tych wyjątkowych piłkarskich emocji warto przyswajać już od samego rana, rozpoczynając dzień pysznym posiłkiem. Te przygotowane przeze mnie są nie tylko pożywne, ale też doskonale wprowadzają w klimat trwających mistrzostw – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.
Argentyna, Meksyk, a może Arabia Saudyjska?
Grillowana pita z dodatkiem sera halloumi to propozycja rodem z Arabii Saudyjskiej. Dopełnią ją przyprawy duka oraz marynowane i kiszone warzywa, polane delikatnym sosem tahini. Fani Argentyny zachwycą się smażonymi empanadas – pierożkami wypełnionymi aromatycznym farszem opartym na smażonej dyni, kremowej jajecznicy i startym serze. Pożywny posiłek rodem z Ameryki Południowej uzupełnią zapiekane papryczki i kolendrowo-limonkowy majonez. Na stole nie może zabraknąć potrawy w kolorach meksykańskiej flagi. Chrupiące tacos z aksamitnym guacamole i salsą pico de gallo to dobry pomysł na energetyczny początek dnia. Zwieńczeniem każdego dania są parówki Tarczyński 100% Naturalnie z kurczaka.
Specjalne odcinki trasy Naturalne Poranki Blisko Natury – Mistrzowskie Śniadania – dostępne są na stronie www.naturalneporanki.pl

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.