Komunikaty PR

Naturalnie odporni z drużyną bakalii HELIO

2020-11-23  |  09:00

Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym?

 

Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno-zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta na kilku najważniejszych składnikach.


Jak zadbać o odporność? Masz ją w jelitach


Centrum dowodzenia odpornością jest w jelitach. I to na nich powinna skupić się cała nasza uwaga. Wiele badań potwierdza wpływ tego, co jemy na mechanizmy obronne organizmu. Dobrze jest skompletować drużynę, która w codziennym menu wesprze nasz układ immunologiczny w walce z infekcjami. 

 

Najbardziej znana wszystkim w walce o odporność jest witamina C, która jest prawdziwym strażnikiem odporności.  Można ją znaleźć nie tylko w kojarzącej się z tą witaminą cytrynie czy czerwonej papryce, ale także w bakaliach, jak choćby miechunce Goldenberry HELIO Natura. Z tego powodu warto włączyć ją do diety w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw.

 

Równie ważna jest witamina A. To istotny zawodnik w grupie odpornościowej. Jest bardzo silnym antyoksydantem, który skutecznie usuwa wolne rodniki. A to właśnie ich nadmiar powoduje uszkodzenie komórek, a tym samym obniżenie odporności. [1]


Jej dobrym źródłem są pomarańczowe warzywa jak marchewka, dynia, ale też suszone morele HELIO Natura, które mogą służyć jako samodzielna przekąska lub dodatek na przykład do owsianki. Warto podkreślić, że prawidłowy poziom witaminy A pomaga w utrzymaniu dobrego stanu nawilżenia nabłonka wyściełającego drogi oddechowe, który stanowi najlepszą barierę dla bakterii i wirusów.


Jak podnieść odporność? Zadbaj o żelazo i cynk

 
Poza tym żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek. Ich niedobór prowadzi do obniżonej odporności, a tym samym wzrostu ryzyka infekcji i zakażeń oraz obniżenia zdolności bakteriobójczych. Gdzie możemy je znaleźć? Na przykład w suszonych figach i orzechach laskowych HELIO Natura. Niewiele osób wie, że orzechy laskowe stanowią całkiem dobre źródło żelaza, a także cynku, który jest kolejnym, ale równie silnym, jak pozostali, członkiem drużyny odporności. [2]


To właśnie niedobór cynku zwiększa w bardzo dużym stopniu podatność na infekcje. Jednym z najlepszych źródeł tego minerału są pestki dyni HELIO Natura z ekologicznych upraw, dlatego warto by w sezonie jesienno-zimowym szczególnie zadbać o ich obecność w domowej spiżarni. [3]

Błonnik pokarmowy. Ważny element w dbaniu o odporność


I ostatni zawodnik w drużynie, a więc błonnik pokarmowy, który nie tylko oczyszcza nasze jelita z toksyn, ale sprzyja też namnażaniu dobrych bakterii jelitowych, które chronią i wspierają organizm w walce z infekcjami. Warto przypomnieć, że zalecane spożycie błonnika dla dorosłej osoby to 25-40 g. 

Jego źródłem są produkty pełnoziarniste oraz suszone owoce i orzechy, więc w prosty sposób można zadbać o ich obecność w diecie. [4] Na szczególną uwagę zasługują tutaj suszone śliwki HELIO Natura, które są prawdziwą bombą błonnika, a także dobrym źródłem miedzi niezbędnej dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Śliwki te nie zawierają żadnych konserwantów, jak na przykład najczęściej używanego kwasu siarkowego (E220). Tego typu dodatki są niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku alergików.

 

Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz -  dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.

 

źródło:

[1] Budowanie odporności dzieci okresie jesienno-zimowym, Food Forum, grudzień 2017-styczeń 2018, str. 56-60.

[2] Żelazo -  niezbędny składnik pokarmowy, Żywienie człowieka i metabolizm; rok XL, nr 1, Warszawa 2013, str. 16-29.

[3] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN, str. 246-248.

[4] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edukacja

Zaspokajanie potrzeb behawioralnych kota pomaga w budowaniu z nim pozytywnych relacji. Kluczem jest poznanie jego typu osobowości

Dobrostan kotów w dużej mierze zależy od właściwej opieki. Niezwykle istotne jest zaspokajanie ich potrzeb behawioralnych, wśród których ważne jest poczucie bezpieczeństwa, ale również m.in. prawidłowa dieta czy też instynkt łowiecki. Dla opiekunów pomocne w tym może być poznanie typu osobowości swojego kota. Już 7 sierpnia 2025 roku w specjalnej strefie WHISKAS przed wejściem do centrum handlowego Westfield Arkadia w Warszawie każdy będzie mógł wziąć udział w specjalnym Quizie Osobowości Kota i spotkaniu z behawiorystą.

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle

Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.