Komunikaty PR

Nawożenie dolistne rzepaku – o czym pamiętać na początku wiosny?

2024-03-28  |  09:00
Biuro prasowe

Rzepak to jedna z najczęściej, zaraz po zbożach i kukurydzy, uprawianych roślin rolniczych w Polsce. Nasz kraj jest jednym z głównych producentów rzepaku w Europie, z powierzchnią zasiewów zbliżoną do 1,1 miliona hektarów w 2023 roku.  Wraz z nadejściem wiosny rozpoczynamy pierwsze zabiegi agrotechniczne, mające na celu wzmocnienie upraw oraz zapewnienie im bezpieczeństwa. Na co należy zwrócić uwagę?

Rzepak, potrzebuje różnych składników odżywczych, aby zdrowo rósł i obficie plonował. Do wytworzenia jednej tony nasion i odpowiedniej ilości słomy, roślina potrzebuje średnio:

+ 50 kg azotu (N)

+ 50-60 kg potasu (K2O) oraz wapnia (CaO),

+ 37,5 kg siarki (SO3),

+ 25 kg fosforu (P2O5)

+ 8-10 kg magnezu (MgO).

Dodatkowo, niezbędne do prawidłowego rozwoju są także mikroelementy, których średnie zapotrzebowanie wynosi: 100 g manganu (Mn), 60-160 g cynku (Zn), 60 g boru (B), 10-40 g miedzi (Cu) oraz 1-2 g molibdenu (Mo).

Zapewnienie roślinom pełnego zapotrzebowania w składniki odżywcze wpływa bezpośrednio na parametry plonowania. Rzepak, należy do roślin, które wykazują utajone niedobory makro i mikroelementów, stąd duże pogłębienie deficytu może zostać niezauważone w porę i spowodować straty w plonie nawet do 50%. Widoczne objawy, takie jak zmiany w barwie liści, opóźnienie wzrostu, zażółcenia mogą wskazywać na głębokie braki azotu lub fosforu. Warto zwrócić także uwagę na  brunatne plamki , które mogą pojawiać się przy niewystarczającym poborze potasu. We wszystkich przypadkach wymagane są pilne działania interwencyjne.

Jak wzmocnić rzepak po zimie?

Na początku wiosennej wegetacji rzepak potrzebuje dostępu do odpowiednich ilości makro jak i mikroelementów. Główne zapotrzebowanie obejmuje azot, który jest niezbędny do intensywnego wzrostu liści i pąków kwiatowych, fosfor wspierający rozwój korzeni i tworzenie nasion oraz potas, który wpływa na procesy metaboliczne i odporność rośliny. Warto zadbać także o dostarczenie roślinie odpowiedniej ilości mikroelementów, zwłaszcza boru, manganu, molibdenu oraz cynku. Skutecznym i sprawdzonym sposobem jest nawożenie dolistne. Na rynku znajdziemy wiele produktów, dedykowanych danym uprawom, które zawierają kompleksowe formulacje, gwarantujące uzupełnienie roślin w składniki odżywcze.

Rzepak – w jakiej formie najlepiej aplikować azot?

Niezbędnym składnikiem w prawidłowym rozwoju rzepaku jest azot. Jego podstawowym źródłem w roślinach jest nawożenie doglebowe. Azot może być dostarczany w formie nawozu dolistnego, który jest bardzo dobrym uzupełnieniem, chociażby w sytuacjach, kiedy pobieranie składników z gleby jest utrudnione, czy też w przypadku wystąpienia dużych niedoborów. To właśnie nawozy dolistne charakteryzują się szybkim wchłanianiem przez roślinę, dzięki czemu są one sprawdzone w sytuacjach awaryjnych.

Nie zapomnij o mikroelementach

Jednym z najczęściej występujących wiosennych problemów jest niedobór boru, który ukazuje się zwłaszcza w okresie chłodów i przymrozków poprzez podłużne spękania łodyg. Bor jest składnikiem biorącym udział w tworzeniu ścian komórkowych i korzeni. Pełni istotną rolę w zwiększaniu odporności rośliny na niskie temperatury, ale przede wszystkim bierze czynny udział w prawidłowym przebiegu kwitnienia i zawiązywania nasion. Równolegle występujące w rzepaku deficyty molibdenu i manganu mogą  wpływać na zahamowanie fotosyntezy, nieprawidłowe gospodarowanie azotem i fosforem oraz obniżeniem odporności na stres termiczny i wodny.

W przypadku widocznych objawów deficytu należy roślinie jak najszybciej dostarczyć mikroelementy, najlepiej w postaci łatwo przyswajalnego nawozu dolistnego o wysokiej efektywności. Rośliny chętnie pobierają to co naturalne, dlatego warto zastosować produkty w których zastosowano lignosulfoniany. Są to naturalne składniki kompleksujące, które sprzyjają efektywnemu pobieraniu boru, nawet w przypadku niższych temperatur.  Produktem wyróżniającym się na rynku naturalnym składnikiem kompleksującym jest nawóz dolistny foliQ Bor LS.

Właściwości lignosulfonianów

Zaletą obecności lignosulfonianów jest poprawa właściwości cieczy roboczej stosowanej do aplikacji nawozów dolistnych. W przeciwieństwie do innych form boru, lignosulfoniany nie wpływają negatywnie na pH cieczy roboczej, co korzystnie oddziałuje na procesy pobierania substancji odżywczych przez rośliny. Stabilność pH cieczy roboczej jest kluczowa dla zachowania integralności składników odżywczych oraz zapewnienia ich optymalnej dostępności dla rzepaku. Dzięki temu nawożenie dolistne staje się nie tylko skuteczniejsze, ale również bardziej przyjazne dla środowiska i bardziej korzystne dla zdrowia roślin.

Nawożenie dolistne rzepaku jest istotnym elementem praktyk rolniczych mających na celu zapewnienie zdrowego wzrostu i obfitych plonów. Poprzez świadome dostarczanie odpowiednich składników odżywczych, monitorowanie roślin i szybkie reagowanie na ewentualne deficyty, rolnicy mogą maksymalizować potencjał swoich upraw rzepaku. Warto pamiętać, że nawożenie to nie tylko kwestia dostarczania substancji odżywczych, ale także dbałość o zrównoważone wykorzystanie zasobów glebowych i minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

O Agrii Polska:

Agrii Polska należy do grona liderów w branży produkcji i dystrybucji nowoczesnych nawozów, materiału siewnego, płodów rolnych, pasz oraz środków ochrony roślin. Spółka posiada dwie marki własne Nasiona Dalgety i nawozy dolistne foliQ. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość! Biuro prasowe
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po
Żywienie Zioła mają … smak!
2024-11-04 | 10:35

Zioła mają … smak!

Wyjątkowe, ziołowo-owocowe kompozycje znajdziemy w linii herbatek Herbapolu. Teraz pojawiły się w niej dwa nowe warianty: Mięta z cytryną i trawą cytrynową oraz Rumianek z limonką i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.