Komunikaty PR

Nestlé: warsztaty dla dzieci w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni

2021-10-20  |  14:50
Biuro prasowe

20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To doroczne święto wszystkich szefów kuchni na całym świecie, którzy na co dzień przygotowują pyszne dania i przekazują swoją wiedzę oraz umiejętności kulinarne kolejnym pokoleniom. W organizację obchodów angażuje się, jak co roku, Nestlé Polska oraz Nestlé Professional (biznes oferujący rozwiązania dla gastronomii).

 

- W tegorocznej edycji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, której hasłem jest „Zdrowa żywność dla przyszłości”, koncentrujemy się na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. W związku z obchodami tego święta przygotowaliśmy specjalne przepisy wykorzystujące warzywa i owoce, które wspomagają nasz układ odpornościowy – mówi Artur Maciejewski, Business Executive Officer, Nestlé Professional Poland – Jednocześnie uczymy dzieci, że to, co jemy, ma wpływ nie tylko na nas i nasze zdrowie, ale ma ogromne znaczenie również dla naszej planety. Dlatego propagujemy wybory żywieniowe zgodne z ideami zrównoważonego rozwoju i praktykami regeneracyjnymi.

 

W ramach inicjatywy Nestlé for Healthier Kids – wspierającej rodziców i opiekunów w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych oraz promującej aktywność fizyczną – odbędą się wirtualne warsztaty kulinarne, rozbudzające kreatywność dzieci. Ich „bohaterami” w edycji 2021 są m.in: jabłka, jarmuż, marchew, nasiona lnu czy pomarańcze. Dzieci (w wieku 7-12 lat) będą świetnie się bawić, przyrządzając pyszne, odżywcze, kolorowe owocowo-warzywne smoothies. Nestlé opracowało przepisy i przekaże produkty do ich wykonania do ponad 20 wybranych klas z Warszawy i jej okolic oraz szkół z województwa lubelskiego i wielkopolskiego. Łącznie w wirtualnych warsztatach w tym roku weźmie udział ok. 400 dzieci. Przygotowano również wideo, w którym Jerzy Pasikowski, doradca kulinarny Nestlé Polska, pokazuje jak przygotować krok po kroku pyszne smoothies.
Z kolei Katarzyna Żywczyk, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska, w kolejnym materiale wideo opowiada o zasadach prawidłowego żywienia oraz wartościach odżywczych wykorzystanych w przepisach produktów.

 

- Warzywa i owoce - jako bogate źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów i błonnika pokarmowego - powinny być podstawą diety i stanowić co najmniej połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia. Zalecane dzienne spożycie wynosi minimum 400 g, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼ owoce (ze względu na znaczną zawartość cukrów prostych) - mówi Katarzyna Żywczyk, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska - Świetnym sposobem jest zachęcanie najmłodszych do wspólnego przyrządzania posiłków. Badania dowodzą, że dzieci chętniej spożywają warzywa i owoce jeśli biorą czynny udział w zakupach i przygotowaniu posiłku.

 

Pyszne warzywno-owocowe smoothie można przygotować z dzieckiem również w domu - w oparciu o wideo, które znajduje się na stronie https://youtu.be/FGm_g-TX8mI 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.