Komunikaty PR

Nie marnuj, chroń planetę i swój budżet domowy

2022-10-04  |  15:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.04 MB )

Ręka w górę, komu nie zdarzyło się wyrzucić przeterminowanych lub niezdatnych już do zjedzenia produktów? Właśnie – marnowanie żywności w dzisiejszym świecie to problem, z którego ogromnej skali powinniśmy zdać sobie sprawę. Gotowanie obiadów, które lądują potem w śmietniku, zbyt duże zakupy, których nie umiemy przetworzyć, to nie tylko problem dla naszej planety, ale też cios dla naszych finansów. A czy nie lepiej byłoby te pieniądze przeznaczyć na przyjemności? Przełom września i października to czas, kiedy możemy lepiej przyjrzeć się naszej świadomości o stratach i marnowaniu jedzenia. Razem z FRoSTĄ podpowiadamy, co zrobić, aby nie marnować jedzenia, a przy okazji chronić nasze portfele.

Jakie są skutki wyrzucania jedzenia?

Środowisko naturalne musi mierzyć się z wieloma negatywnymi skutkami marnowania żywności. Na samo wyprodukowanie produktów spożywczych przeznacza się wiele zasobów. Wśród nich znajduje się woda, której do produkcji żywności zużywa się bardzo dużo, a jak alarmują hydrolodzy – wody słodkiej na świecie ubywa, dlatego trzeba ją oszczędzać, a nie marnować.

Innym powodem, dla którego tony jedzenia finalnie trafiają na śmietnik, jest przeoczenie daty przydatności do spożycia. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jest napisane na opakowaniu i wkładając produkt do koszyka, wiedzieć, kiedy zamierzamy go zjeść. Nie zapominajmy regularnie sprawdzać swoich lodówek i upewniać się, czy nie ma w nich produktów bliskich dacie przydatności. Jeśli nie chcesz marnować jedzenia, przechowuj produkty spożywcze we właściwy sposób – tak, aby, jak najdłużej zachowały swoją świeżość.  Drogą do niemarnowania jedzenia jest także wybór produktów i dań mrożonych. Możesz zjeść je dokładnie wtedy, gdy masz na nie ochotę i możesz zjeść ich tyle, ile potrzebujesz. Nie musisz martwić się, że coś zostanie – używasz takiej ilości, jaka jest Ci potrzebna, a  resztę chowasz z powrotem do zamrażarki.  W dobrych praktykach przeciwko marnowaniu żywności mogą pomóc nam produkty FRoSTY. Są one prostym sposobem na przygotowanie smacznych, pożywnych posiłków w duchu less waste, a także drogą do ograniczenia wydatków na jedzenie.  

Zatrzymaj pieniądze w portfelu

Wyrzucanie produktów do kosza można bowiem porównać do wyrzucania pieniędzy w błoto – za zakupione produkty trzeba było przecież wcześniej zapłacić. Żywność m.in. ze względu na inflacje inflację robi się coraz droższa, dlatego powinniśmy świadomie wybierać produkty w sklepach, aby nie nadszarpywać swojego domowego budżetu. Bardzo łatwo możemy zmierzyć, jak dużo oszczędności poczynilibyśmy, gdyby całość jedzenia, które kupujemy, zostało zjedzone, a nie wyrzucone. Wystarczy kartka papieru i miesiąc obserwacji. Spisuj dokładnie, co wyrzuciłeś, a potem zlicz koszt, a przekonasz się, że te pieniądze mógłbyś na przykład częściej wychodzić do kina.  

FRoSTA – proste rozwiązanie

Jeśli często zdarza Ci się kupować produkty, których potem nie udaje Ci się w całości wykorzystać, pomyśl o wyborze produktów gotowych proponowanych przez  FRoSTĘ. Znajdziesz wśród nich wiele pysznych dań, które mogą stanowić idealny posiłek dla Ciebie i całej rodziny. Nie musisz martwić się, że coś zostanie – z łatwością możesz kupić taką ilość, jaka jest Ci potrzebna.
Co więcej, razem z FRoSTĄ możesz zaoszczędzić czas! Wystarczy, że sięgniesz po nowość, jaką są Kluski z warzywami i pieczarkami z sosem śmietankowym i już w 6 minut wyczarujesz pyszny posiłek. W ofercie FRoSTY znajdziesz też Makaron tagliatelle w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem, gotowy w zaledwie 7 minut!
Paluszki warzywne FRoSTY to produkt, który przygotujesz w 7 minut. Na jego opakowaniu znajdziesz etykietę „Too Good To Go” - w ramach kampanii „Często Dobre Dłużej” FRoSTA chce inspirować konsumentów do świadomego, elastycznego podejścia do terminów przydatności do spożycia. Piktogramy „Często Dobre Dłużej: Popatrz, Powąchaj, Posmakuj” zachęcają do korzystania ze zmysłów, aby ocenić, czy produkt dalej nadaje się do zjedzenia. Te trzy proste kroki pozwalają ograniczyć skalę marnowania żywności.

Podsumowując, aby zadbać o naszą planetę i portfel tak naprawdę nie potrzeba wiele. Wystarczy poświęcić trochę więcej uwagi na to, co trzymamy w lodówce oraz kreatywne myślenie, jak to przetworzyć, a w przypadku, gdy nie mamy na to czasu, postawienie na gotowe rozwiązania od FRoSTY.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.