Komunikaty PR

Nie tylko carbonara i bolognese. 3 przepisy na dania inspirowane smakiem Italii

2023-04-20  |  10:00
Biuro prasowe

Jedna z najpyszniejszych kuchni świata, kuchnia włoska, słynie z dań uwielbianych na całym świecie. Charakteryzują się one prostotą składników, a jednocześnie intensywnym smakiem oraz aromatem. Włosi słyną z doskonałych makaronów, pizzy, a także antipasti, czyli przekąsek serwowanych przed głównym daniem, jak apetyczna bruschetta. Kuchnia słonecznej Italii oparta jest na świeżych składnikach, takich jak pomidory, bazylia, oliwki, oliwa z oliwek czy aromatyczne sery. Nic dziwnego, że zarówno w Polsce, jak i na całym świecie zyskała ona wielu zwolenników. Poznaj trzy przepisy na przekąski, które z pewnością zainspirują Cię do stworzenia włoskiego menu na co dzień!

 

Przekąska à la bruschetta

Bruschetta to popularne danie kuchni włoskiej, składające się z grzanek przygotowanych zwykle z oliwą i czosnkiem, a następnie serwowanych z pomidorami, bazylią i solą. Historia bruschetty sięga XV wieku, kiedy to rolnicy z Apulii podgrzewali na patelni kawałki chleba, a następnie smarowali je oliwą i czosnkiem. W Polsce bruschetta zyskała popularność dzięki swojemu prostemu i wyjątkowemu smakowi. Jak przygotować przekąskę inspirowaną jej smakiem?

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 3 łyżki pasty pomidorowej Bruschetta Trio Pełna Dobra,

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • kilka listków bazylii,

  • 4 kromki dobrej jakości chleba na zakwasie.

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba ugrilluj lub podsmaż na patelni, dodając nieco oliwy. Podgrzewaj je po 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.

  2. Każdą z grzanek przekrój na pół i natrzyj rozkrojonym ząbkiem czosnku. Dla uzyskania intensywnego smaku możesz przecisnąć czosnek przez praskę i posmarować ich wierzch. 

  3. Na wierzchu każdej grzanki połóż pastę pomidorową oraz udekoruj liśćmi bazylii. 


 

Pasta z oliwkową tapenadą 

Oliwki to jeden z najważniejszych składników kuchni włoskiej, a także częsty dodatek do przekąsek i dań głównych. Dzięki swojemu intensywnemu, oryginalnemu smakowi wykorzystywane są do przygotowywania różnych przystawek, a także do dań głównych, takich jak makaron czy pizza. Poznaj przepis na wyborny makaron z oliwkową tapenadą. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle,

  • 2 łyżki pasty oliwkowej z Bruschetta Trio Pełna Dobra,

  • 1 łyżka oliwy,

  • 40 g słonecznika,

  • 1o pomidorków cherry,

  • parmezan,

  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

  2. Pomidorki umyj i pokrój na pół.

  3. Na patelni (bez tłuszczu) upraż ziarna słonecznika.

  4. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pastę oliwkową, słonecznik oraz łyżkę oliwy. Wszystko delikatnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw. 

  5. Makaron przełóż na talerze. Dodaj pomidorki cherry i zetrzyj dowolną ilość parmezanu. 

Ciabatta z grillowaną papryką i kozim serem

Jednym ze składników kojarzonych z Włochami są sery. Ich smak może być ostry lub łagodny, a w zależności od sposobu produkcji i regionu, posiadają różne nazwy i cechy charakterystyczne. W Polsce można je dostać zarówno sklepach wyspecjalizowanych w kuchni włoskiej, jak i w dużych supermarketach. Doskonale smakują z dodatkiem warzyw i podawane z pieczywem. Sprawdź, jak przygotować ciabattę z kozim serem i papryką. 

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 bułki typu ciabatta,

  • 1 papryka czerwona,

  • 150 g koziego sera (twarożek lub rolada),

  • 2 łyżki pasty paprykowo-pomidorowej Bruschetta Trio Pełna Dobra,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól. 

Wykonanie: 

  1. Paprykę dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry. Natrzyj solą i łyżką oliwy.

  2. Rozgrzej patelnię grillową i umieść na niej paprykę. Grilluj z obu stron do uzyskania odpowiedniej miękkości. 

  3. W tym czasie przekrój bułki na pół i pokrój kozi ser na mniejsze kawałki.

  4. Dolne połowy ciabatty posmaruj łyżką pasty paprykowo-pomidorowej. 

  5. Na posmarowane części ciabatty dodaj grillowaną paprykę, kawałki sera koziego, a następnie skrop oliwą. Całość zamknij drugą połową bułki. 

Wariacji na temat kuchni włoskiej w kulinarnym świecie nie brakuje. Poza bolognese, carbonarą i margheritą warto odrywać inne smaki, z których słynie tamtejszy region. Mamy nadzieję, że nasze przepisy pozwolą Ci poczuć klimat słonecznej Italii we własnym domu!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę

Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.

Konsument

Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.