Nie tylko carbonara i bolognese. 3 przepisy na dania inspirowane smakiem Italii
Jedna z najpyszniejszych kuchni świata, kuchnia włoska, słynie z dań uwielbianych na całym świecie. Charakteryzują się one prostotą składników, a jednocześnie intensywnym smakiem oraz aromatem. Włosi słyną z doskonałych makaronów, pizzy, a także antipasti, czyli przekąsek serwowanych przed głównym daniem, jak apetyczna bruschetta. Kuchnia słonecznej Italii oparta jest na świeżych składnikach, takich jak pomidory, bazylia, oliwki, oliwa z oliwek czy aromatyczne sery. Nic dziwnego, że zarówno w Polsce, jak i na całym świecie zyskała ona wielu zwolenników. Poznaj trzy przepisy na przekąski, które z pewnością zainspirują Cię do stworzenia włoskiego menu na co dzień!
Przekąska à la bruschetta
Bruschetta to popularne danie kuchni włoskiej, składające się z grzanek przygotowanych zwykle z oliwą i czosnkiem, a następnie serwowanych z pomidorami, bazylią i solą. Historia bruschetty sięga XV wieku, kiedy to rolnicy z Apulii podgrzewali na patelni kawałki chleba, a następnie smarowali je oliwą i czosnkiem. W Polsce bruschetta zyskała popularność dzięki swojemu prostemu i wyjątkowemu smakowi. Jak przygotować przekąskę inspirowaną jej smakiem?
Składniki (na 2-3 porcje):
-
3 łyżki pasty pomidorowej Bruschetta Trio Pełna Dobra,
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
-
2 ząbki czosnku,
-
kilka listków bazylii,
-
4 kromki dobrej jakości chleba na zakwasie.
Przygotowanie:
-
Kromki chleba ugrilluj lub podsmaż na patelni, dodając nieco oliwy. Podgrzewaj je po 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.
-
Każdą z grzanek przekrój na pół i natrzyj rozkrojonym ząbkiem czosnku. Dla uzyskania intensywnego smaku możesz przecisnąć czosnek przez praskę i posmarować ich wierzch.
-
Na wierzchu każdej grzanki połóż pastę pomidorową oraz udekoruj liśćmi bazylii.
Pasta z oliwkową tapenadą
Oliwki to jeden z najważniejszych składników kuchni włoskiej, a także częsty dodatek do przekąsek i dań głównych. Dzięki swojemu intensywnemu, oryginalnemu smakowi wykorzystywane są do przygotowywania różnych przystawek, a także do dań głównych, takich jak makaron czy pizza. Poznaj przepis na wyborny makaron z oliwkową tapenadą.
Składniki (na 2 porcje):
-
200 g makaronu tagliatelle,
-
2 łyżki pasty oliwkowej z Bruschetta Trio Pełna Dobra,
-
1 łyżka oliwy,
-
40 g słonecznika,
-
1o pomidorków cherry,
-
parmezan,
-
sól i pieprz.
Przygotowanie:
-
Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
-
Pomidorki umyj i pokrój na pół.
-
Na patelni (bez tłuszczu) upraż ziarna słonecznika.
-
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pastę oliwkową, słonecznik oraz łyżkę oliwy. Wszystko delikatnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw.
-
Makaron przełóż na talerze. Dodaj pomidorki cherry i zetrzyj dowolną ilość parmezanu.
Ciabatta z grillowaną papryką i kozim serem
Jednym ze składników kojarzonych z Włochami są sery. Ich smak może być ostry lub łagodny, a w zależności od sposobu produkcji i regionu, posiadają różne nazwy i cechy charakterystyczne. W Polsce można je dostać zarówno sklepach wyspecjalizowanych w kuchni włoskiej, jak i w dużych supermarketach. Doskonale smakują z dodatkiem warzyw i podawane z pieczywem. Sprawdź, jak przygotować ciabattę z kozim serem i papryką.
Składniki (2 porcje):
-
2 bułki typu ciabatta,
-
1 papryka czerwona,
-
150 g koziego sera (twarożek lub rolada),
-
2 łyżki pasty paprykowo-pomidorowej Bruschetta Trio Pełna Dobra,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
sól.
Wykonanie:
-
Paprykę dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry. Natrzyj solą i łyżką oliwy.
-
Rozgrzej patelnię grillową i umieść na niej paprykę. Grilluj z obu stron do uzyskania odpowiedniej miękkości.
-
W tym czasie przekrój bułki na pół i pokrój kozi ser na mniejsze kawałki.
-
Dolne połowy ciabatty posmaruj łyżką pasty paprykowo-pomidorowej.
-
Na posmarowane części ciabatty dodaj grillowaną paprykę, kawałki sera koziego, a następnie skrop oliwą. Całość zamknij drugą połową bułki.
Wariacji na temat kuchni włoskiej w kulinarnym świecie nie brakuje. Poza bolognese, carbonarą i margheritą warto odrywać inne smaki, z których słynie tamtejszy region. Mamy nadzieję, że nasze przepisy pozwolą Ci poczuć klimat słonecznej Italii we własnym domu!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.