Nie tylko carbonara i bolognese. 3 przepisy na dania inspirowane smakiem Italii
Jedna z najpyszniejszych kuchni świata, kuchnia włoska, słynie z dań uwielbianych na całym świecie. Charakteryzują się one prostotą składników, a jednocześnie intensywnym smakiem oraz aromatem. Włosi słyną z doskonałych makaronów, pizzy, a także antipasti, czyli przekąsek serwowanych przed głównym daniem, jak apetyczna bruschetta. Kuchnia słonecznej Italii oparta jest na świeżych składnikach, takich jak pomidory, bazylia, oliwki, oliwa z oliwek czy aromatyczne sery. Nic dziwnego, że zarówno w Polsce, jak i na całym świecie zyskała ona wielu zwolenników. Poznaj trzy przepisy na przekąski, które z pewnością zainspirują Cię do stworzenia włoskiego menu na co dzień!
Przekąska à la bruschetta
Bruschetta to popularne danie kuchni włoskiej, składające się z grzanek przygotowanych zwykle z oliwą i czosnkiem, a następnie serwowanych z pomidorami, bazylią i solą. Historia bruschetty sięga XV wieku, kiedy to rolnicy z Apulii podgrzewali na patelni kawałki chleba, a następnie smarowali je oliwą i czosnkiem. W Polsce bruschetta zyskała popularność dzięki swojemu prostemu i wyjątkowemu smakowi. Jak przygotować przekąskę inspirowaną jej smakiem?
Składniki (na 2-3 porcje):
-
3 łyżki pasty pomidorowej Bruschetta Trio Pełna Dobra,
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
-
2 ząbki czosnku,
-
kilka listków bazylii,
-
4 kromki dobrej jakości chleba na zakwasie.
Przygotowanie:
-
Kromki chleba ugrilluj lub podsmaż na patelni, dodając nieco oliwy. Podgrzewaj je po 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.
-
Każdą z grzanek przekrój na pół i natrzyj rozkrojonym ząbkiem czosnku. Dla uzyskania intensywnego smaku możesz przecisnąć czosnek przez praskę i posmarować ich wierzch.
-
Na wierzchu każdej grzanki połóż pastę pomidorową oraz udekoruj liśćmi bazylii.
Pasta z oliwkową tapenadą
Oliwki to jeden z najważniejszych składników kuchni włoskiej, a także częsty dodatek do przekąsek i dań głównych. Dzięki swojemu intensywnemu, oryginalnemu smakowi wykorzystywane są do przygotowywania różnych przystawek, a także do dań głównych, takich jak makaron czy pizza. Poznaj przepis na wyborny makaron z oliwkową tapenadą.
Składniki (na 2 porcje):
-
200 g makaronu tagliatelle,
-
2 łyżki pasty oliwkowej z Bruschetta Trio Pełna Dobra,
-
1 łyżka oliwy,
-
40 g słonecznika,
-
1o pomidorków cherry,
-
parmezan,
-
sól i pieprz.
Przygotowanie:
-
Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
-
Pomidorki umyj i pokrój na pół.
-
Na patelni (bez tłuszczu) upraż ziarna słonecznika.
-
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pastę oliwkową, słonecznik oraz łyżkę oliwy. Wszystko delikatnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw.
-
Makaron przełóż na talerze. Dodaj pomidorki cherry i zetrzyj dowolną ilość parmezanu.
Ciabatta z grillowaną papryką i kozim serem
Jednym ze składników kojarzonych z Włochami są sery. Ich smak może być ostry lub łagodny, a w zależności od sposobu produkcji i regionu, posiadają różne nazwy i cechy charakterystyczne. W Polsce można je dostać zarówno sklepach wyspecjalizowanych w kuchni włoskiej, jak i w dużych supermarketach. Doskonale smakują z dodatkiem warzyw i podawane z pieczywem. Sprawdź, jak przygotować ciabattę z kozim serem i papryką.
Składniki (2 porcje):
-
2 bułki typu ciabatta,
-
1 papryka czerwona,
-
150 g koziego sera (twarożek lub rolada),
-
2 łyżki pasty paprykowo-pomidorowej Bruschetta Trio Pełna Dobra,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
sól.
Wykonanie:
-
Paprykę dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry. Natrzyj solą i łyżką oliwy.
-
Rozgrzej patelnię grillową i umieść na niej paprykę. Grilluj z obu stron do uzyskania odpowiedniej miękkości.
-
W tym czasie przekrój bułki na pół i pokrój kozi ser na mniejsze kawałki.
-
Dolne połowy ciabatty posmaruj łyżką pasty paprykowo-pomidorowej.
-
Na posmarowane części ciabatty dodaj grillowaną paprykę, kawałki sera koziego, a następnie skrop oliwą. Całość zamknij drugą połową bułki.
Wariacji na temat kuchni włoskiej w kulinarnym świecie nie brakuje. Poza bolognese, carbonarą i margheritą warto odrywać inne smaki, z których słynie tamtejszy region. Mamy nadzieję, że nasze przepisy pozwolą Ci poczuć klimat słonecznej Italii we własnym domu!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.