Niebanalne połączenia smaków na Boże Narodzenie
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Świąteczne potrawy to jedna z tych rzeczy, które przywołują najlepsze wspomnienia i sprawiają, że z radością czekamy na ten magiczny, grudniowy czas. Wigilijna kolacja to wyjątkowe wydarzenie w życiu każdej polskiej rodziny - w końcu taka okazja zdarza się tylko raz w roku. Nie może zatem dziwić, że na stołach – jak co roku - królować będą kulinarne klasyki. Warto jednak pamiętać, że tradycja niejedno ma imię. Zachęcamy zatem do twórczych poszukiwań. Dania zaczerpnięte z innych części naszego kraju lub rodzinne rarytasy przygotowane w nieco odmienny sposób wzbogacą i uzupełnią nasze bożonarodzeniowe menu.
Jest kilka potraw, które pojawiają się niemal na każdym świątecznych stole. Należą do nich tradycyjne śledzie, pierogi, barszcz z uszkami lub grzybowa, a także (dość kontrowersyjny!) groch z kapustą. Warto czerpać inspiracje z klasycznych i tradycyjnych dań dodając do nich całkiem nowy smak, który nada im oryginalnego charakteru. Dzięki temu będziemy mogli zaskoczyć podniebienia naszych bliskich. Przygotowaliśmy kilka inspiracji nietypowego połączenia smaków klasycznego z nowoczesnym.
Śledź czyli must have na wigilijnym stole
Śledź to jedna z pozycji obowiązkowych, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Jego najwięksi fani przygotowują go w kilku odsłonach. Oryginalnych i zaskakujących wersji nie brakuje - śledź z jagodami, z ziarnami kawy, a może z suszonymi pomidorami? Warto przetestować także przepis na śledzie w sosie musztardowym z kurkumą. Wyrazisty smak oraz efektowny wygląd - to będzie z pewnością strzał w dziesiątkę.
Potrzebne składniki:
- ok. 200 g śledzi w oleju
- 4 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- płaska łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- natka pietruszki do dekoracji
Cebulę kroimy w plastry lub pióra i przekładamy do miski. Dodajemy Musztardę Kielecką, śmietanę, Majonez Kielecki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy, wykładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki.
Sposób na doskonałą szynkę
Szynkę z tego przepisu można podać zarówno na bożonarodzeniowy obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i buraczków, jak i w formie przystawki - z chrzanem czy sosem tatarskim. W każdym wydaniu smakuje doskonale.
Potrzebne składniki:
- szynka wieprzowa: ok. 1 kg
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 6-7 ząbków czosnku
Wszystkie płynne składniki mieszamy z przyprawami. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mieszanki. Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do plastikowego rękawa do pieczenia, po czym dodajemy marynatę, szczelnie zamykamy rękaw i dokładnie rozprowadzamy po całym kawałku mięsa (ten krok można wykonać także marynując szynkę w misce i przykrywając folią spożywczą). Mięso zostawiamy na całą noc w lodówce, a następnego dnia pieczemy przez ok. 1h w 190 stopniach, kilka razy podlewając sosem podczas pieczenia.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto / 190 g
Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
Gotowi na sezon grillowy? Lidl Polska z wyjątkową wegeofertą
Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Zazwyczaj dostaję fajne prezenty. Najbardziej cieszy mnie, jak ktoś mi coś namaluje albo napisze wiersz
Aktorkę można teraz oglądać między innymi w spektaklu „Wyjątkowy prezent” w reżyserii Tomasza Sapryka. Dzięki tej sztuce widzowie mogą się przekonać, że wyszukany, drogi i niezwykle odważny upominek nie tylko może zepsuć urodzinową imprezę, ale także relacje rodzinne i przyjacielskie. Aleksandra Popławska zdaje sobie sprawę z tego, że wiele osób ma nie lada dylemat, co podarować komuś z okazji urodzin czy imienin. Jednocześnie podkreśla, że ona sama nigdy nie dostała nietrafionego prezentu, który szybko wylądował w koszu.
Media
Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Mamy wieloletnie doświadczenie telewizyjne. To nam pozwoliło zbudować wideopodcast „Serio?” od strony merytorycznej i technicznej
Po zwolnieniu z TVP Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski ruszyli na podbój YouTube’a. Do autorskiego wideopodcastu „Serio?” para zamierza zapraszać gości, którzy działają na różnych płaszczyznach, mają nietuzinkowe pasje i swoim postępowaniem dają dobry przykład innym. Prezenterzy wierzą, że ich nowy projekt z odcinka na odcinek będzie się cieszył coraz większą popularnością. Na razie obserwuje ich ok. 5 tys. subskrybentów. Obydwoje zapewniają, że nie boją się nowych wyzwań zawodowych, a satysfakcję sprawia im to, że przy realizacji nagrań mogą w pełni wykorzystać swoje doświadczenie telewizyjne.
Edukacja
Co piąte polskie dziecko padło ofiarą cyberprzemocy. Brakuje narzędzi, które pomogłyby z tym zjawiskiem walczyć
Według badań HBSC co szósty nastolatek na świecie padł ofiarą cyberprzemocy – informuje Europejskie Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W Polsce jest pod tym względem dużo gorzej. Nawet jedno na pięcioro dzieci mogło doświadczyć przemocy w sieci – alarmują naukowcy. Grupą najbardziej narażoną na cyberprzemoc są 13-latki. Porównanie danych z obecnej i poprzedniej edycji badania wskazuje, że dotychczasowe programy przeciwdziałania przemocy, i to nie tylko w obszarze cyber, nie są skuteczne. Eksperci podkreślają, że trzeba w nie włączyć nie tylko szkoły, ale też placówki medyczne, rodziców i samą młodzież.