Komunikaty PR

Niebanalny deser - Millefeuille z truskawkami

2021-03-26  |  16:00
Biuro prasowe

Millefeuille z truskawkami
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny Ariete (np. https://www.ariete.pl/36-miksery)

Składniki:
2 placki ciasta francuskiego
400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
liście bazylii
cukier puder

Krem jogurtowy:
200 ml śmietany 30%
100 g mascarpone
50 g jogurtu greckiego
1 op. cukru wanilinowego
50 g cukru pudru

Wykonanie:
Ciasto.

  1. Placki ciasta francuskiego rozwałkuj na blacie. Następnie ciasto przełóż na papier do pieczenia. Na każdym połóż kolejny arkusz papieru i przyciśnij drugą blaszką (w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie).
  2. Piecz w 180*C przez 20 minut. Po tym czasie, wyjmij z piekarnika i natychmiast przetnij na pół.
  3. Otrzymasz w ten sposób 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3 (czwarty pozostaje w zapasie).
  4. Kwadraty ciasta posyp z obu stron cukrem pudrem i ponownie piecz w temperaturze 200-210*C przez 4 minuty (do momentu karmelizacji cukru).
  5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  6. W czasie, kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem jogurtowy. Śmietanę ubij z cukrem, następnie dodaj mascarpone i jogurt, a całość wymieszaj.
  7. Przełóż krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą (1øcm) i odstaw do lodówki na 10 minut.
  8. Serwowanie jest niezwykle proste. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii.
  9. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu.
  10. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
  11. Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.

 

Przepis rekomenduje marka Ariete i Dwór Korona Karkonoszy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.