Niezbędny składnik porannego menu
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko!
Zdrowy posiłek
Każdy z pewnością niejednokrotnie jadł na śniadanie jajka – na miękko, sadzone lub w postaci jajecznicy. Trudno się temu dziwić, bo ich spożywanie to doskonały prezent dla naszego zdrowia. Przypomnijmy, że stanowią one skarbnicę składników pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawierają witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.
- Jedząc jaja na śniadanie, przez długi czas nie czujemy głodu i mamy mniejszą tendencję do podjadania – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Indeks sytości to wskaźnik, który opisuje poziom sytości po spożyciu danego produktu spożywczego. Według tego wskaźnika, jaja na dłużej zaspokajają głód niż np. białe pieczywo czy płatki z mlekiem.
Na miękko
Jaja do śniadaniowego menu możemy wprowadzić pod różnymi postaciami w wielu krajach. - W Polsce bardzo często jadamy jajko na miękko i dobrze, gdyż jest to jeden z najzdrowszych sposobów na ich spożywanie – stwierdza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jaja krócej poddawane obróbce termicznej zachowują więcej cennych składników odżywczych i są łatwiej trawione.
W Austrii bardzo popularne jest jajko po wiedeńsku, stanowiące wariację na temat jajka na miękko. Do jego przygotowania potrzebna jest szklanka lub niewielki słoik. Ostrożnie wbijamy tam jajko, uważając, aby żółto się nie rozpłynęło. Następnie w rondlu zagotowujemy wodę po czym zmniejszamy ogień i wstawiamy naczynie z jajkiem. Czekamy 3-5 minut aż zetnie się białko. Podajemy z masłem, solą i świeżymi ziołami.
Sadzone
Popularnym daniem, którym inicjujemy dzień jest też jajko sadzone. Stanowi ono nieodłączny składnik śniadania w Anglii. Wyspiarze podają je zwykle z dodatkami: grzybami, kiełbaskami, fasolą w sosie pomidorowym i tostami. Z kolei w Meksyku tradycyjną potrawę stanowią jajka farmerskie (huevos rancheros). Te jajka sadzone podaje się z tortillą, sosem z pomidorów, chili, czosnkiem i cebulą.
Jajecznica
Kolejną lubianą formą podania jajek na śniadanie jest jajecznica. Można ją przyrządzać na różne sposoby – z cebulą, kiełbasą, szczypiorkiem czy pomidorami. W Kanadzie tradycyjnie jest jedzona ze smażonymi kiełbaskami oraz małymi naleśnikami polanymi syropem klonowym.
Omlet
Na śniadanie doskonale sprawdza się też omlet, czyli smażone na patelni jaja w formie placka. Są one bardzo popularne we Francji. Według tamtejszego zwyczaju najpierw białka ubija się na sztywną pianę, a następnie delikatnie miesza je z żółtkami. Można dodać trochę wody lub mleka i szczyptę soli. Tak przygotowane składniki smaży się jak naleśniki. Z kolei popularny włoski omlet nosi nazwę frittata. Nie oddziela się białek od żółtek, ale roztrzepuje je razem z dodatkiem parmezanu, szynki, grzybów i tartej bułki. Frittaty smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkpolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
NEWSERIA POLECA
Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy
Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.
Prawo
Tak zwana sztuczna twórczość coraz popularniejsza. Wyzwaniem pozostają kwestie praw autorskich
Rosnąca popularność narzędzi AI spowodowała, że powstaje coraz więcej „dzieł sztuki”, będących wytworem działania algorytmów, które potrafią m.in. tworzyć muzykę dopasowaną do preferencji i nastroju, malować obrazy, a nawet pisać poezję czy scenariusze filmowe. To rodzi szereg wyzwań dotyczących praw autorskich. Są także wątpliwości dotyczące ochrony dzieł, z których AI się uczy. Narzucanie prawnych zakazów i obostrzeń może jednak nie przynieść efektów.
Podróże
Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie
Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.