Nowa bezpłatna aplikacja edukacyjna “The Bar World of Tomorrow” – dla miłośników
Miksujesz drinki? Interesujesz się nowinkami ekologicznymi i starasz się żyć w duchu less lub zero waste? Jesteś managerem baru lub barmanem, a może hobbystycznie przygotowujesz drinki dla znajomych? Sprawdź nowy moduł szkoleniowy „The Bar World of Tomorrow”, współtworzony przez Pernod Ricard, Sustainable Restaurant Association i Trash Tiki!
Każdy, kto choć raz próbował przyrządzać drinki, wie jak wielu składników potrzeba do przygotowania jednego fantazyjnego koktajlu i jak wiele zostaje z tego resztek – czy to po wyciśniętym owocu czy po zaparzonej kawie, nie wspominając o pustych opakowaniach. Życie w duchu eko przestało być trendem, a stało się obowiązkiem każdego z nas. Niezależnie od miejsca, w którym mieszkamy i branży w jakiej pracujemy, powinniśmy stale zmieniać nasze codzienne nawyki na zdrowsze i lepsze dla naszej planety. Dlatego tak ważne jest szerzenie wiedzy na temat praktyk proekologicznych i wcielanie ich w różne dziedziny naszego życia.
Obecnie każda branża szuka rozwiązań, by jej działalność miała jak najmniejszy wpływ na środowisko naturalne. Niedawno pojawiło się kolejne narzędzie, skierowane przede wszystkim do branży barmańskiej, lecz także do amatorów drinków: aplikacja „The Bar World of Tomorrow”. Jest to cykl bezpłatnych szkoleń na temat zrównoważonego
i odpowiedzialnego prowadzenia baru oraz świadomego spożycia alkoholu.
Użytkownicy aplikacji mogą poznać proste triki, które pozwolą na prowadzenie ekologicznego baru według idei 4R: Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect (Przemyśl, Ogranicz, Wykorzystaj Ponownie, Przetwórz, Szanuj). Wdrożenie tych pięciu prostych zasad pozwoli
w zrównoważony sposób rozwijać swój biznes właścicielom i managerom barów, a amatorom robienia drinków – ograniczyć ilość produkowanych śmieci. Jak to wygląda w praktyce? Szkolenia zostały zbudowane tak, by uczyć jak w pełni wykorzystywać składniki koktajli, zarządzać lodem – jednym z najbardziej marnowanych składników w pracy za barem – a także wodą, energią oraz odpadami, tak aby mogły być w pełni poddawane recyklingowi.
Osadzona na platformie EdApp aplikacja oferuje znacznie więcej niż standardowe kursy – to barwne, interaktywne instruktaże, które zainspirują każdego użytkownika. Kursy zostały pogrupowane ze względu na zagadnienia (praca za barem, zarządzanie lokalem, zarządzanie pracownikami), a poruszanie się po platformie jest bardzo intuicyjne, proste i wygodne.
Inicjatywa „The Bar World od Tomorrow” powstała dzięki współpracy Grupy Pernod Ricard
z platformą edukacyjną ONZ „EducateAll” oraz Instytutem UNITAR. Za stronę merytoryczną kilkunastu dostępnych kursów, odpowiadają: Pernod Ricard, Sustainable Restaurant Association oraz ekologiczny duet barmański Kelsey Ramage i Iain Griffiths – znany pod pseudonimem Trash Tiki.
Więcej informacji o szkoleniu znajduje się na stronie https://www.edapp.com/course/the-bar-world-of-tomorrow/.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.