Komunikaty PR

Nowa świąteczna potrawa ze znanych składników

2023-12-14  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Kapusta, grzyby i suszone śliwki to produkty, które kojarzą się z Wigilią. Z kolei wędzone żeberka i kruchą kiełbasę zwykle stawia się na stole w kolejne dwa dni Bożego Narodzenia. Postanowiliśmy połączyć te produkty w jednym, świątecznym daniu!

Boże Narodzenie to okres, który spędzamy w gronie najbliższych przy suto zastawionych stołach. W menu królują tradycyjne potrawy i produkty, które podobnie jak odświętne ubrania czy śpiewane kolędy mają zdolność współtworzenia świątecznego klimatu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby trochę poeksperymentować w kuchni, przygotowując ze znanych bożonarodzeniowych składników coś innego. Nasza kulinarna propozycja pozwala na delikatne odświeżenie świątecznego jadłospisu i zaskoczenie gości niespodziewanym i smacznym daniem. Zatem do dzieła!

 

Przepis na główkę kapusty na wędzonej śliwce, faszerowaną wędzonymi żeberkami, kruchą kiełbasą, grzybami i kaszą

Składniki:

250 g Kiełbasy kruchutkiej podsuszanej od braci Dobrowolscy

250 g Żeberek wędzonych paski Dobrowolscy

jedna duża główka kapusty włoskiej

200 g kaszy pęczak

3 cebule szalotki

1 marchewkę

2 ząbki czosnku

250 g pieczarek

100 g suszonych grzybów mun

250 g śliwek wędzonych

świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek

przyprawy po 1/2 łyżeczki: papryka wędzona, kmin rzymski

1 jajko

sól, pieprz

łyżka masła

kilka łyżek oliwy

dodatkowo potrzebna jest miska i duża gaza

 

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Obficie solimy. Kapustę myjemy i wykrawamy głąb. Delikatnie odrywamy wszystkie liście. Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i podgotowujemy ok. 8 minut. Powinna być al dente. Wyjmujemy, studzimy i pojedynczo zdejmujemy liście kapusty. Odstawiamy.

 

Rozgrzewamy łyżkę masła z jedną łyżką oliwy na patelni i delikatnie szklimy szalotkę, przez ok. 5 min. Grzyby mun łamiemy na małe części, moczymy w wodzie do miękkości przez ok. 10 min., odcedzamy, następnie drobno kroimy. Podgrzewamy 2 łyżki oleju w garnku dodajemy 1 pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby, następnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min. Jeżeli w trakcie duszenia grzyby będą przywierać do dna, dodajemy trochę wody i mieszamy. Kaszę przepłukujemy, gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.

Kiełbasę obieramy z osłonki, siekamy i rozdrabniamy widelcem. Z wędzonych żeberek wyjmujemy kości, następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę i żeberka kładziemy na patelnię i podsmażamy, co chwilę mieszając przez ok. 10 min. Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z olejem przez ok. 4 min.

Do większego garnka wkładamy: podsmażoną kiełbasę z żeberkami, grzyby i pieczarki, zeszklona szalotkę, 150 g drobno pokrojonych wędzonych śliwek, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, posiekane zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek, po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i kminu rzymskiego, jedno jajko, sól, pieprz. Dusimy razem ok. 5 min. Dodajemy kaszę gryczaną i mocno mieszamy do uzyskania rustykalnej masy.

 

Układamy na blacie ręcznik z kawałkiem gazy wystarczająco dużym, by zmieściła się w nim odtworzona kapusta z farszem między liśćmi. Zaczynamy od dużych liści zewnętrznych, lekko je na siebie nakładamy, ładną stroną na zewnątrz. Rozsmarowujemy warstwę nadzienia. Na nią kładziemy kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści. Podnosimy rogi gazy i formujemy całość w kształt głowy kapusty. Na koniec składamy wszystkie końce gazy do środka i formujemy na kształt kapusty.

Kładziemy na stół większą brytfannę żaroodporną, do niej folę aluminiową, a na folię papier do pieczenia. Ostrożnie wyjmujemy kapustę z gazy. A następnie zawijamy w papier i folię „głąbem” do góry. Można dodatkowo zawinąć kapustę w drugi arkusz folii aluminiowej. Następnie obracamy do góry nogami i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 60 min. Następnie otwieramy folię i papier, i pieczemy jeszcze 10 min. Po wyjęciu z piekarnika folię zawijamy pod spód, żeby była jak najmniej widoczna i możemy wykładać na stół. Możemy też wyjąć całą kapustę na paterę, a sokami, jakie z niej wyciekły, zalać ją od góry i pozostawić na paterze. Pozostałe 100 g śliwek wędzonych rozrzucamy wokół kapusty dla dekoracji i aromatu. Podajemy jako samodzielne danie. Możemy dodatkowo dołożyć według upodobań np. sos czosnkowy na jogurcie i/lub sos pomidorowy zrobiony z pulpy pomidorowej wymieszanej ze świeżą bazylią i czosnkiem.

Smacznego!


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski Biuro prasowe
2024-11-05 | 12:00

Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski

Poczuj smak prawdziwych włoskich specjałów w Atrium Biała! Od 12 aż do 23 listopada zapraszamy na Jarmark Włoski, który przeniesie was prosto do słonecznej Italii. W sercu
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci

Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.

Handel

Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek

Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.