Komunikaty PR

Nowa świąteczna potrawa ze znanych składników

2023-12-14  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Kapusta, grzyby i suszone śliwki to produkty, które kojarzą się z Wigilią. Z kolei wędzone żeberka i kruchą kiełbasę zwykle stawia się na stole w kolejne dwa dni Bożego Narodzenia. Postanowiliśmy połączyć te produkty w jednym, świątecznym daniu!

Boże Narodzenie to okres, który spędzamy w gronie najbliższych przy suto zastawionych stołach. W menu królują tradycyjne potrawy i produkty, które podobnie jak odświętne ubrania czy śpiewane kolędy mają zdolność współtworzenia świątecznego klimatu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby trochę poeksperymentować w kuchni, przygotowując ze znanych bożonarodzeniowych składników coś innego. Nasza kulinarna propozycja pozwala na delikatne odświeżenie świątecznego jadłospisu i zaskoczenie gości niespodziewanym i smacznym daniem. Zatem do dzieła!

 

Przepis na główkę kapusty na wędzonej śliwce, faszerowaną wędzonymi żeberkami, kruchą kiełbasą, grzybami i kaszą

Składniki:

250 g Kiełbasy kruchutkiej podsuszanej od braci Dobrowolscy

250 g Żeberek wędzonych paski Dobrowolscy

jedna duża główka kapusty włoskiej

200 g kaszy pęczak

3 cebule szalotki

1 marchewkę

2 ząbki czosnku

250 g pieczarek

100 g suszonych grzybów mun

250 g śliwek wędzonych

świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek

przyprawy po 1/2 łyżeczki: papryka wędzona, kmin rzymski

1 jajko

sól, pieprz

łyżka masła

kilka łyżek oliwy

dodatkowo potrzebna jest miska i duża gaza

 

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Obficie solimy. Kapustę myjemy i wykrawamy głąb. Delikatnie odrywamy wszystkie liście. Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i podgotowujemy ok. 8 minut. Powinna być al dente. Wyjmujemy, studzimy i pojedynczo zdejmujemy liście kapusty. Odstawiamy.

 

Rozgrzewamy łyżkę masła z jedną łyżką oliwy na patelni i delikatnie szklimy szalotkę, przez ok. 5 min. Grzyby mun łamiemy na małe części, moczymy w wodzie do miękkości przez ok. 10 min., odcedzamy, następnie drobno kroimy. Podgrzewamy 2 łyżki oleju w garnku dodajemy 1 pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby, następnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min. Jeżeli w trakcie duszenia grzyby będą przywierać do dna, dodajemy trochę wody i mieszamy. Kaszę przepłukujemy, gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.

Kiełbasę obieramy z osłonki, siekamy i rozdrabniamy widelcem. Z wędzonych żeberek wyjmujemy kości, następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę i żeberka kładziemy na patelnię i podsmażamy, co chwilę mieszając przez ok. 10 min. Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z olejem przez ok. 4 min.

Do większego garnka wkładamy: podsmażoną kiełbasę z żeberkami, grzyby i pieczarki, zeszklona szalotkę, 150 g drobno pokrojonych wędzonych śliwek, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, posiekane zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek, po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i kminu rzymskiego, jedno jajko, sól, pieprz. Dusimy razem ok. 5 min. Dodajemy kaszę gryczaną i mocno mieszamy do uzyskania rustykalnej masy.

 

Układamy na blacie ręcznik z kawałkiem gazy wystarczająco dużym, by zmieściła się w nim odtworzona kapusta z farszem między liśćmi. Zaczynamy od dużych liści zewnętrznych, lekko je na siebie nakładamy, ładną stroną na zewnątrz. Rozsmarowujemy warstwę nadzienia. Na nią kładziemy kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści. Podnosimy rogi gazy i formujemy całość w kształt głowy kapusty. Na koniec składamy wszystkie końce gazy do środka i formujemy na kształt kapusty.

Kładziemy na stół większą brytfannę żaroodporną, do niej folę aluminiową, a na folię papier do pieczenia. Ostrożnie wyjmujemy kapustę z gazy. A następnie zawijamy w papier i folię „głąbem” do góry. Można dodatkowo zawinąć kapustę w drugi arkusz folii aluminiowej. Następnie obracamy do góry nogami i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 60 min. Następnie otwieramy folię i papier, i pieczemy jeszcze 10 min. Po wyjęciu z piekarnika folię zawijamy pod spód, żeby była jak najmniej widoczna i możemy wykładać na stół. Możemy też wyjąć całą kapustę na paterę, a sokami, jakie z niej wyciekły, zalać ją od góry i pozostawić na paterze. Pozostałe 100 g śliwek wędzonych rozrzucamy wokół kapusty dla dekoracji i aromatu. Podajemy jako samodzielne danie. Możemy dodatkowo dołożyć według upodobań np. sos czosnkowy na jogurcie i/lub sos pomidorowy zrobiony z pulpy pomidorowej wymieszanej ze świeżą bazylią i czosnkiem.

Smacznego!


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Media

Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.

Polityka

Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.