Nowe smalce wegańskie
Wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, owoców i produktów opartych na składnikach pochodzenia roślinnego to jedno z najważniejszych i uniwersalnych zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania. Wiele osób świadomie i z przekonaniem rezygnuje z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, zasilając coraz liczniejsze szeregi wegan, wegetarian i fleksitarian. Są też tacy, którym trudno zrezygnować z ulubionych dań czy dodatków zawierających mięso. W coraz szerszym asortymencie produktów roślinnych znaleźć można jednak wiele ciekawych, oryginalnych smaków, które przypadną do gustu również tym, którzy poszukują sposobów na urozmaicenie codziennej diety.
Taką propozycją są nowe smalce wegańskie Lovege firmy Sante. Te smakowite pasty roślinne są wytwarzane z wyselekcjonowanych składników na bazie białej fasoli, z dodatkiem naturalnych przypraw. Smalce wegańskie Lovege są bezglutenowe, w 100% roślinne. Mają idealną konsystencję i łatwo się rozsmarowują. Zawierają błonnik, który pełni istotną rolę w prawidłowym przebiegu metabolizmu.
Smalce wegańskie Lovege dostępne są w dwóch wersjach smakowych:
- Smalec wegański z jabłkiem i cebulką
- Smalec wegański z żurawiną
Doskonale smakują z każdym rodzajem pieczywa czy waflami ryżowymi. Można je też wykorzystywać do tortilli, wytrawnych gofrów bądź jako składnik farszu do naleśników.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.