Nowy rok, stare wyzwania – jak Polacy radzą sobie z postanowieniami?
Początek stycznia to czas wielu postanowień noworocznych, często związanych z poprawą zdrowia i samopoczucia. Chociaż badania ogólnopolskiego panelu badawczego Ariadna wskazują, że prawie 80% Polaków wyznacza sobie cele na nowy rok, to zaledwie 8-10% rzeczywiście udaje się zrealizować te plany. Jakie mogą być przeszkody i dlaczego tak wiele osób rezygnuje z postanowień już w pierwszych tygodniach roku?
Troska o dietę i sylwetkę wśród priorytetów
Postanowienia dotyczące diety i zdrowego stylu są obecne w planach Polaków niemal co roku. Potwierdza to badanie Ariadna, w którym na pierwszych trzech miejscach znalazły się plany dotyczące: zrzucenia wagi (33%), zdrowego odżywiania (28%) oraz większa chęć uprawiania sportu (26%). Podobnie przedstawiają się wyniki z raportu „Glovo Delivered 2023”, w którym Polacy najchętniej wskazywali plany dotyczące zmian odżywiania, które deklaruje 34% z nich, o jeden procent więcej (35%) ograniczanie produktów zawierających cukier. Z kolei 27% zadeklarowało chęć schudnięcia. Ponadto, prawie 1/5 Polaków w swoich postanowieniach uwzględnia fakt marnowania żywności i chce mu przeciwdziałać. Niestety, już po kilku tygodniach wiele osób zarzuca te postanowienia i wraca do starych przyzwyczajeń. Jak temu zapobiec?
Odpowiednia motywacja kluczem do sukcesu
Często motywacją przy wyznaczaniu celów żywieniowych jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Z perspektywy specjalistów, takie postanowienia są najbardziej powszechne.
– W mojej praktyce aż 90% osób, z którymi współpracuję niezależnie od płci swoje plany koncentruje na redukcji masy ciała. Jednak coraz więcej osób wybiera korzystniejszą motywację, czyli poprawę stanu, samopoczucia czy jakości funkcjonowania organizmu, a redukcję masy ciała traktuje jako pozytywny efekt tych działań – mówi mgr Karolina Dobrowolska-Zrałka, dietetyczka kliniczna.
Nieodpowiednie nastawienie do zmian w diecie doprowadza do szybkiej rezygnacji z planów. Jak podkreśla dietetyczka, rygorystyczne podejście do diety, porównywanie się do innych, utrudniają wytrwanie w postanowieniach. Kluczowe jest zrozumienie, że proces wymaga zmian, a plany powinny być dostosowane do możliwości.
– Indywidualne dopasowanie diety i planu żywieniowego do potrzeb danej osoby jest niezwykle ważne w procesie poprawy samopoczucia i sylwetki. Nie u każdego, często z uwagi na plan dnia i brak czasu, możliwe jest spożycie pięciu posiłków dziennie. Dwa główne posiłki urozmaicone pełnowartościowymi przekąskami, jak koktajle na bazie owoców i jogurtu będą równie dobrym wyborem i mogą przyczynić się do poprawy sylwetki – dodaje mgr Karolina Dobrowolska-Zrałka, dietetyczka kliniczna.
Wyzwania na drodze do celu. 7 obiadów na 7 dni
Zdarza się, że w natłoku codziennych zadań, ale też w związku z ograniczonym dostępem do niektórych świeżych warzyw i owoców w sezonie zimowym, utrzymanie diety może być wyzwaniem. Warto więc sięgać w tym czasie po produkty mrożone, które nie tylko stanowią doskonałe uzupełnienie diety, ale też pozwalają zaoszczędzić czas.
FRoSTA oferuje szeroką gamę produktów mrożonych – od warzyw bez dodatków, z przyprawami lub sosami, po produkty rybne czy gotowe dania. Bogaty wybór pomaga zachować różnorodność w diecie i ułatwia planowanie posiłków. Ponadto, chcąc, by tworzenie dań w oparciu o gotowe produkty było jeszcze łatwiejsze, FRoSTA przygotowała ebook z pomysłami na 7 obiadów, który powinien spodobać się osobom poszukującym inspiracji na pełnowartościowe dania obiadowe.
Źródła:
-
Raport z badań Ogólnopolskiego Panelu Badawczego Ariadna, panelariadna.pl [dostęp 4.01.2024 r.]
-
Raport „Glovo Delivered 2023”, managerplus.pl [dostęp: 4.01.2024]
-
Dane CBOS, vanitystyle.pl [dostęp 4.01.2024 r.]
FRoSTA to marka mrożonych produktów rybnych, warzyw i dań gotowych. Bestelllerem FRoSTY od lat pozostają Złote paluszki rybne, ale w portfolio marki znajdują się także warzywa na patelnię, ryby z pieca, gotowe dania z ryżem czy makaronem. Produkty FRoSTY powstają zgodnie z filozofią 100% naturalnego smaku – w ich składzie nie ma żadnych dodatków do żywności. Firma posiada certyfikaty ISO 9001, IFS oraz BRC. W swojej fabryce w Bydgoszczy zatrudnia około 600 pracowników. FRoSTA należy do międzynarodowej grupy FRoSTA AG z siedzibą w Niemczech. Produkty FRoSTY trafiają do konsumentów w wielu europejskich krajach, m.in. do Niemiec, Włoch, Austrii czy Węgier.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie
Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.
Edukacja
Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.
Media
Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.