Komunikaty PR

Ocet jabłkowy przed snem dobry na cukrzycę

2021-09-29  |  07:00
Biuro prasowe
Kontakt
Jakub Gniadzik
Agencja Face it!

Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
j.gniadzik@agencjafaceit.pl
+48 510 189 848
https://agencjafaceit.pl/

Badania pokazują, że regularne picie octu jabłkowego przed snem obniża poziom cukru w naszym organizmie. Jeśli masz problemy z cukrem, insulinooporność, hipoglikemię czy hiperglikemię, czyli zbyt wysoki cukier, lub jeśli masz wysoki cukier z rana (mimo że wieczorem nie dostarczyłeś cukru do organizmu), tzw. efekt brzasku, może pomóc ocet jabłkowy.

Jak to możliwe? Przede wszystkim zawarty w nim kwas octowy jest antyglikemiczny. Oznacza to, że blokuje enzymy rozkładające skrobię, tym samym obniżając poziom cukru nie tylko po posiłku, ale i redukując efekt brzasku. Skrobia nie jest korzystna dla cukrzyka, dlatego warto odstawić ziemniaki i nie gotować warzyw, które mogą mieć dużą zawartość skrobi. Jeśli jednak zjemy te produkty, i napijemy się octu jabłkowego, to sprawi on, że skrobia łatwiej przedostanie się przez nasz organizm.

Ocet jabłkowy redukuje możliwości wątroby do produkcji glukozy. Co jednak najważniejsze, ocet jabłkowy tworzy naszą insulinę bardziej wrażliwą. Znaczy to, że będziemy potrzebować insuliny w mniejszej ilości. Jeśli zażywamy leki, to również będziemy potrzebować ich mniej. Jeśli mamy insulinooporność, wrażliwa insulina będzie lepiej działać.

Należy pić jedną łyżkę octu jabłkowego na pół szklanki wody przed każdym posiłkiem, aby zwiększyć wchłanialność składników odżywczych z pokarmu. Dodatkowo cukrzycy mogą pić dwie łyżki octu jabłkowego na szklankę wody po posiłku i dwie łyżki octu jabłkowego na szklankę wody przed snem.

Należy zawsze szukać octu, który jest ekologiczny lub oznaczony jako „bio”. Musi on być niepasteryzowany i najlepiej, by zawierał matkę, czyli substancję złożoną z celulozy i bakterii octowych.

 

Tekst przygotował Mariusz Budrowski

 

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „#Moje90Dni”, „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face it!
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba pacjentów chorujących na chorobę Alzheimera będzie wzrastać. Eksperci szacują, że do 2030 roku na całym świecie będzie ich 50–65 mln, a do 2050 roku – nawet dwa razy więcej. Prognozy są alarmujące, dlatego specjaliści zwracają uwagę na konieczność profilaktyki, w tym leczenia otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Liczne badania potwierdzają, że znacznie zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy

Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć