Komunikaty PR

Ocet Kielecki od pokoleń w polskiej kuchni

2022-08-18  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Trudno byłoby znaleźć w Polsce osobę, która nigdy nie słyszała o Majonezie Kieleckim. Ten legendarny produkt już od ponad 60 lat podbija serca konsumentów zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. Nie każdy jednak wie, że jego producent – Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” - rozpoczął swoją działalność przeszło 100 lat temu, tuż po I Wojnie Światowej. Jednym z pierwszych wytwarzanych tam wyrobów był ocet spirytusowy, którego historia sięga 1932 roku. I to właśnie ten ocet, powstający cały czas w tradycyjny sposób w wielkich dębowych kadziach, znajdziemy w Majonezie Kieleckim.

Ocet spirytusowy jest raczej niedocenianym produktem, tymczasem wykorzystuje się go w bardzo wielu popularnych potrawach, sosach czy przekąskach. Oprócz wspomnianego powyżej majonezu znajdziemy go także w musztardach, ketchupach oraz innych znanych i cenionych wyrobach, którym dodaje delikatnej kwasowości i głębi smaku. Co więcej, to właśnie z jego użyciem przygotowuje się rozmaite przetwory, które tak wielu z nas uwielbia. Wytwarzany przez firmę WSP „Społem” Ocet Kielecki może się poszczycić wyjątkowo długą historią produkcji. A od czego to wszystko się zaczęło?

90 lat Octu Kieleckiego

W 1932 roku w kieleckiej spółdzielni uruchomiono niezwykle nowoczesny generator do produkcji octu – jeden z pierwszych tego typu urządzeń w Polsce. To właśnie wtedy rozpoczęła się historia tej zasłużonej marki. Niedługo później na bazie octu powstały również musztardy, te zaś stanowiły podstawę dla Majonezu Kieleckiego. Nie byłoby to jednak możliwe bez olbrzymiej determinacji i chęci dalszego rozwoju pracowników firmy. Stale dążyli oni do innowacji i poprawienia wydajności produkcji, dlatego w 1961 r. sfinalizowano zakup przełomowego w tamtych czasach acetatora marki FRINGS, pierwszego i przez wiele następnych lat jedynego tego rodzaju urządzenia w Polsce. Pięć lat później w zakładzie uruchomiono kolejne, jeszcze bardziej nowoczesne rozwiązanie, tym razem skonstruowane przez własnych inżynierów i mechaników. Warto podkreślić, że nowatorska metoda wgłębnej fermentacji octowej była przez pewien czas stosowana jedynie w WSP „Społem”, a dopiero później trafiła do innych przedsiębiorstw. Stwierdzenie, że pochodząca z Kielc firma to prawdziwy pionier w temacie produkcji octu, nie będzie więc przesadzone.

Ocet w kuchni – najlepsze przetwory

Ocet to niezwykle uniwersalny składnik. Jest bardzo przydatny np. przy gotowaniu jajek w koszulce czy podczas przygotowywania barszczu czerwonego. To właśnie dzięki niemu zupa nie straci swojego głębokiego, patetycznego koloru. Niezastąpiony okazuje się również wtedy, gdy chcemy zająć się przygotowaniem własnych przetworów. Latem możemy zamknąć w słoikach z zalewą octową np. wiśnie, cukinię, ogórki lub paprykę, a jesienią – śliwki, dynię i grzyby. Możliwości jest bardzo wiele. Ciekawe przepisy na przetwory z wykorzystaniem Octu Kieleckiego znaleźć można na kanale na YouTube WSP „Społem”. Owocnych (i to dosłownie) kulinarnych eksperymentów!

Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.