Komunikaty PR

Ocet Kielecki od pokoleń w polskiej kuchni

2022-08-18  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Trudno byłoby znaleźć w Polsce osobę, która nigdy nie słyszała o Majonezie Kieleckim. Ten legendarny produkt już od ponad 60 lat podbija serca konsumentów zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. Nie każdy jednak wie, że jego producent – Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” - rozpoczął swoją działalność przeszło 100 lat temu, tuż po I Wojnie Światowej. Jednym z pierwszych wytwarzanych tam wyrobów był ocet spirytusowy, którego historia sięga 1932 roku. I to właśnie ten ocet, powstający cały czas w tradycyjny sposób w wielkich dębowych kadziach, znajdziemy w Majonezie Kieleckim.

Ocet spirytusowy jest raczej niedocenianym produktem, tymczasem wykorzystuje się go w bardzo wielu popularnych potrawach, sosach czy przekąskach. Oprócz wspomnianego powyżej majonezu znajdziemy go także w musztardach, ketchupach oraz innych znanych i cenionych wyrobach, którym dodaje delikatnej kwasowości i głębi smaku. Co więcej, to właśnie z jego użyciem przygotowuje się rozmaite przetwory, które tak wielu z nas uwielbia. Wytwarzany przez firmę WSP „Społem” Ocet Kielecki może się poszczycić wyjątkowo długą historią produkcji. A od czego to wszystko się zaczęło?

90 lat Octu Kieleckiego

W 1932 roku w kieleckiej spółdzielni uruchomiono niezwykle nowoczesny generator do produkcji octu – jeden z pierwszych tego typu urządzeń w Polsce. To właśnie wtedy rozpoczęła się historia tej zasłużonej marki. Niedługo później na bazie octu powstały również musztardy, te zaś stanowiły podstawę dla Majonezu Kieleckiego. Nie byłoby to jednak możliwe bez olbrzymiej determinacji i chęci dalszego rozwoju pracowników firmy. Stale dążyli oni do innowacji i poprawienia wydajności produkcji, dlatego w 1961 r. sfinalizowano zakup przełomowego w tamtych czasach acetatora marki FRINGS, pierwszego i przez wiele następnych lat jedynego tego rodzaju urządzenia w Polsce. Pięć lat później w zakładzie uruchomiono kolejne, jeszcze bardziej nowoczesne rozwiązanie, tym razem skonstruowane przez własnych inżynierów i mechaników. Warto podkreślić, że nowatorska metoda wgłębnej fermentacji octowej była przez pewien czas stosowana jedynie w WSP „Społem”, a dopiero później trafiła do innych przedsiębiorstw. Stwierdzenie, że pochodząca z Kielc firma to prawdziwy pionier w temacie produkcji octu, nie będzie więc przesadzone.

Ocet w kuchni – najlepsze przetwory

Ocet to niezwykle uniwersalny składnik. Jest bardzo przydatny np. przy gotowaniu jajek w koszulce czy podczas przygotowywania barszczu czerwonego. To właśnie dzięki niemu zupa nie straci swojego głębokiego, patetycznego koloru. Niezastąpiony okazuje się również wtedy, gdy chcemy zająć się przygotowaniem własnych przetworów. Latem możemy zamknąć w słoikach z zalewą octową np. wiśnie, cukinię, ogórki lub paprykę, a jesienią – śliwki, dynię i grzyby. Możliwości jest bardzo wiele. Ciekawe przepisy na przetwory z wykorzystaniem Octu Kieleckiego znaleźć można na kanale na YouTube WSP „Społem”. Owocnych (i to dosłownie) kulinarnych eksperymentów!

Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.