Odchudzić Wielkanoc
Jeśli chcemy spędzić Święta ze smakiem, lecz bez zbędnych kilogramów, to dobrze byłoby lekko zmodyfikować wielkanocne menu. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych trików od dietetyka, eksperta marki Barbora – internetowego sklepu spożywczego.
Ciasta i desery
Na pierwszy ogień weźmy pod lupę słodkości! Spokojnie, nie musisz z nich rezygnować. Dobrze jest jednak przyjąć założenie, że zjadasz tylko jedno słodkie danie w ciągu dnia i to w ramach jednego z posiłków – drugiego śniadania lub podwieczorku. Poza tym wykorzystaj kilka sprytnych sposobów, aby nie myśleć nieustannie o kaloriach. W deserach przygotowywanych na zimno cukier zastąp słodzikiem. Foremki i naczynia żaroodporne wykładaj specjalnym papierem do wypieków, zamiast smarować tłuszczem. Podrasuj przepisy, dodając do ciast więcej białek, a mniej żółtek. Jako polewy do mazurka użyj gorzkiej czekolady, ma mniej cukru i jest zdrowsza. Do sernika wykorzystaj chudy ser twarogowy i ogranicz ilość cukru, przeważnie połowa porcji podawanej w przepisie jest wystarczająca. Zmniejsz ilość bakalii dodawanych do deserów, dzięki temu mniej pójdzie „w boczki”.
Jajko – niekwestionowany król Wielkanocy
Samo w sobie jest bardzo zdrowe, zawiera 18 z 20 potrzebnych człowiekowi aminokwasów oraz żelazo i witaminy A, D, E, K, B12, B1, B2. Jednak w ciągu dnia możemy zjeść bezkarnie maksymalnie dwa do trzech jaj, jeśli zależy nam na ograniczeniu kilokalorii. A to niezwykle trudne w Święta, kiedy wzrok przyciągają apetyczne potrawy będące „wariacjami na temat jaj”. Jeśli zatem nie zamierzasz sobie niczego odmawiać, proponuję wykorzystać jajka przepiórcze. Pod względem gramatury jedno kurze jajko odpowiada 4–5 przepiórczym. Poza tym bez problemu zamówisz je z dostawą do domu w internetowym sklepie Barbora.
Żurek w garnuszku
Czy wiesz, że wypijając czysty żurek, bez mięsnej wkładki, możesz zmniejszyć jego kaloryczność nawet o 250 kcal? Proponuję ugotować żurek tradycyjnie, z kiełbasą i boczkiem, aby nie stracił na smaku i aromacie, ale lepiej go spożyć w kubeczku jako dodatek.
Sprytne podmianki
Na święta polecam zaopatrzyć się w chude wędliny, np. szynkę, polędwicę czy pieczony schab. Warto też zamienić zwykły pasztet na wersję wege, np. z soczewicy, czy pasztet sojowy, dostępny w internetowym sklepie Barbora. Jeśli jednak ten numer z podmianą wersji mięsnej na wege u Ciebie nie przejdzie, to wybieraj mądrze. Albo pasztet drobiowy, albo z mieszanego mięsa z przewagą drobiowego, ewentualnie z cielęciny.
Bez sałatki nie ma Świąt
Najprostszym sposobem na odchudzenie słynnej sałatki jarzynowej jest wymieszanie ulubionego majonezu z gęstym jogurtem, np. greckim o obniżonej zawartości tłuszczu, w proporcji 1:1 i dodanie odrobiny musztardy do smaku. Poza tym pamiętaj, aby na stole pojawiło się jak najwięcej warzyw – jako dodatku do dania obiadowego, ale też jako przystawki. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadasz w ciągu dnia, nie tylko w Święta.
Materiał powstał we współpracy marki Barbora z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską, www.dietosfera.pl
Więcej informacji: www.barbora.pl

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.