Odkrywaj smaki domowych przetworów
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane własnoręcznie specjały, które umilą zimowe dni. Marynowanie, jedna z najstarszych metod konserwacji, pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze produktów. Wykorzystując sezonowe plony, możemy cieszyć się nimi przez cały rok.
Zanurzanie żywności w zalewie octowej, to jeden z najpopularniejszych sposobów jej przetwarzania. Dzięki temu, warzywa i owoce zachowują świeżość i chrupkość przez wiele miesięcy. Marynować można praktycznie wszystko – od ogórków, papryki, cukinii, buraków, aż po gruszki, śliwki czy jabłka. Każdy z tych produktów nabiera wtedy charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, takimi jak: koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie czy gorczyca.
Kluczowy do przygotowania przetworów jest odpowiedni ocet. Dzięki swoim właściwościom konserwującym i smakowym odgrywa on niezastąpioną rolę w całym procesie. Ten produkowany przez WSP „Społem” od 1932 roku, zyskał uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i ekspertów. Jego wyjątkowy charakter wynika z najwyższej jakości składników oraz tradycyjnej metody wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Dzięki temu Ocet Kielecki uzyskał prestiżowe certyfikaty i nagrody, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” oraz Złoty Laur Konsumenta.
W naszych sadach, ogrodach czy na lokalnych ryneczkach, mamy teraz ogromny wybór dojrzałych owoców i warzyw, warto więc część z nich zachować na zimowe wieczory. Oto kilka pomysłów na przetwory, którymi będziemy się zajadać już niedługo.
Świetnym dodatkiem do mięs czy serów będą marynowane śliwki. Żeby je przygotować potrzebujemy:
- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- 1 litr wody
- 300 ml Octu Kieleckiego
- 200 g cukru
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Przygotowujemy zalewę: w garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Dodajemy cynamon i goździki, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Połówki śliwek układamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
Już wkrótce nadejdzie sezon na dynię – niezwykle smaczne warzywo, które także w wersji konserwowej doskonale sprawdzi się jako świetny dodatek do dań głównych i sałatek. Do przygotowania go potrzebujemy:
- 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 litr wody
- 400 ml Octu Kieleckiego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki, cukier, sól, cynamon i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Pokrojoną dynię układamy w wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy gorącym płynem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia.
Robienie przetworów z użyciem octu to nie tylko sposób na zachowanie smaku lata, ale również tradycja, która łączy pokolenia. Wykorzystując Ocet Kielecki, możemy być pewni, że nasze domowe przetwory będą zawsze udane.
Więcej kulinarnych inspiracji i informacji o produktach WSP „Społem” można znaleźć na stronie internetowej: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.