Odkrywaj smaki domowych przetworów
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane własnoręcznie specjały, które umilą zimowe dni. Marynowanie, jedna z najstarszych metod konserwacji, pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze produktów. Wykorzystując sezonowe plony, możemy cieszyć się nimi przez cały rok.
Zanurzanie żywności w zalewie octowej, to jeden z najpopularniejszych sposobów jej przetwarzania. Dzięki temu, warzywa i owoce zachowują świeżość i chrupkość przez wiele miesięcy. Marynować można praktycznie wszystko – od ogórków, papryki, cukinii, buraków, aż po gruszki, śliwki czy jabłka. Każdy z tych produktów nabiera wtedy charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, takimi jak: koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie czy gorczyca.
Kluczowy do przygotowania przetworów jest odpowiedni ocet. Dzięki swoim właściwościom konserwującym i smakowym odgrywa on niezastąpioną rolę w całym procesie. Ten produkowany przez WSP „Społem” od 1932 roku, zyskał uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i ekspertów. Jego wyjątkowy charakter wynika z najwyższej jakości składników oraz tradycyjnej metody wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Dzięki temu Ocet Kielecki uzyskał prestiżowe certyfikaty i nagrody, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” oraz Złoty Laur Konsumenta.
W naszych sadach, ogrodach czy na lokalnych ryneczkach, mamy teraz ogromny wybór dojrzałych owoców i warzyw, warto więc część z nich zachować na zimowe wieczory. Oto kilka pomysłów na przetwory, którymi będziemy się zajadać już niedługo.
Świetnym dodatkiem do mięs czy serów będą marynowane śliwki. Żeby je przygotować potrzebujemy:
- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- 1 litr wody
- 300 ml Octu Kieleckiego
- 200 g cukru
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Przygotowujemy zalewę: w garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Dodajemy cynamon i goździki, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Połówki śliwek układamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
Już wkrótce nadejdzie sezon na dynię – niezwykle smaczne warzywo, które także w wersji konserwowej doskonale sprawdzi się jako świetny dodatek do dań głównych i sałatek. Do przygotowania go potrzebujemy:
- 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 litr wody
- 400 ml Octu Kieleckiego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki, cukier, sól, cynamon i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Pokrojoną dynię układamy w wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy gorącym płynem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia.
Robienie przetworów z użyciem octu to nie tylko sposób na zachowanie smaku lata, ale również tradycja, która łączy pokolenia. Wykorzystując Ocet Kielecki, możemy być pewni, że nasze domowe przetwory będą zawsze udane.
Więcej kulinarnych inspiracji i informacji o produktach WSP „Społem” można znaleźć na stronie internetowej: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.