Odkrywaj smaki domowych przetworów
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane własnoręcznie specjały, które umilą zimowe dni. Marynowanie, jedna z najstarszych metod konserwacji, pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze produktów. Wykorzystując sezonowe plony, możemy cieszyć się nimi przez cały rok.
Zanurzanie żywności w zalewie octowej, to jeden z najpopularniejszych sposobów jej przetwarzania. Dzięki temu, warzywa i owoce zachowują świeżość i chrupkość przez wiele miesięcy. Marynować można praktycznie wszystko – od ogórków, papryki, cukinii, buraków, aż po gruszki, śliwki czy jabłka. Każdy z tych produktów nabiera wtedy charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, takimi jak: koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie czy gorczyca.
Kluczowy do przygotowania przetworów jest odpowiedni ocet. Dzięki swoim właściwościom konserwującym i smakowym odgrywa on niezastąpioną rolę w całym procesie. Ten produkowany przez WSP „Społem” od 1932 roku, zyskał uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i ekspertów. Jego wyjątkowy charakter wynika z najwyższej jakości składników oraz tradycyjnej metody wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Dzięki temu Ocet Kielecki uzyskał prestiżowe certyfikaty i nagrody, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” oraz Złoty Laur Konsumenta.
W naszych sadach, ogrodach czy na lokalnych ryneczkach, mamy teraz ogromny wybór dojrzałych owoców i warzyw, warto więc część z nich zachować na zimowe wieczory. Oto kilka pomysłów na przetwory, którymi będziemy się zajadać już niedługo.
Świetnym dodatkiem do mięs czy serów będą marynowane śliwki. Żeby je przygotować potrzebujemy:
- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- 1 litr wody
- 300 ml Octu Kieleckiego
- 200 g cukru
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Przygotowujemy zalewę: w garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Dodajemy cynamon i goździki, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Połówki śliwek układamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
Już wkrótce nadejdzie sezon na dynię – niezwykle smaczne warzywo, które także w wersji konserwowej doskonale sprawdzi się jako świetny dodatek do dań głównych i sałatek. Do przygotowania go potrzebujemy:
- 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 litr wody
- 400 ml Octu Kieleckiego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki, cukier, sól, cynamon i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Pokrojoną dynię układamy w wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy gorącym płynem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia.
Robienie przetworów z użyciem octu to nie tylko sposób na zachowanie smaku lata, ale również tradycja, która łączy pokolenia. Wykorzystując Ocet Kielecki, możemy być pewni, że nasze domowe przetwory będą zawsze udane.
Więcej kulinarnych inspiracji i informacji o produktach WSP „Społem” można znaleźć na stronie internetowej: https://www.wspspolem.com.pl/produkty
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Krystian Ochman: Uwielbiam musicale i bardzo chciałbym wrócić na taką scenę. Nigdy nie grałem w polskim musicalu, ale mógłbym spróbować
Zwycięzca 11. edycji programu „The Voice of Poland” podkreśla, że ma duży sentyment do amerykańskich musicali. W kilku muzycznych spektaklach już zagrał i nie wyklucza powrotu na scenę właśnie w takiej roli. Krystian Ochman zaznacza, że wolałby się zmierzyć z jakimś testem w języku angielskim, ale polski projekt też byłby dla niego ciekawym wyzwaniem.
Regionalne – Mazowieckie
Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.
Problemy społeczne
Czas oczekiwania na usługi opieki długoterminowej jest zbyt długi. Pacjenci i ich rodziny gubią się w skomplikowanym systemie
Zarządzanie opieką długoterminową w Polsce funkcjonuje w rozbiciu na dwa sektory: ochrony zdrowia i pomocy społecznej. Brak koordynacji między nimi powoduje, że opieka jest udzielana fragmentarycznie i nie zawsze efektywnie – wynika z raportu Banku Światowego. Co roku tego typu usług potrzebuje co najmniej pół miliona osób, a czas oczekiwania na nie jest zbyt długi. To efekt m.in. niedofinansowania sektora i braku kadr.