Komunikaty PR

Ogarnąć stres przed egzaminem

2023-05-17  |  16:30
Biuro prasowe

Wielkimi krokami zbliża się największy sprawdzian wiedzy ósmoklasistów! To czas wytężonego wysiłku intelektualnego i podwyższonego stresu, w którym warto zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w składniki poprawiające koncentrację, ułatwiające zapamiętywanie i takie, które naturalnie pobudzą organizm i pomogą opanować stres.

 

Istnieje ścisły związek między zdolnościami umysłowymi, a dostarczaniem organizmowi witamin i składników mineralnych – mówi dietetyk, specjalista ds. zdrowego żywienia, ekspert marki Barbora, internetowego sklepu spożywczego. – Sprawność intelektualna zależy więc od urozmaiconej diety bogatej m. in. w węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, witaminy z grupy B, witaminy A, C, i E oraz przeciwutleniacze. Warto też zwrócić uwagę na częstotliwość posiłków, gdyż zbyt długie przerwy w dopływie energii powodują osłabienie koncentracji i logicznego myślenia. Regularna aktywność fizyczna, szczególnie na świeżym powietrzu, także będzie pomocna. Dotleniony mózg łatwiej przyswaja wiedzę. A przed samym egzaminem należy zadbać o odpowiednią ilość snu.

 

W diecie przyszłego licealisty powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasza, ryż, płatki, pieczywo razowe, nasiona roślin strączkowych. Zawierają one węglowodany złożone, będące dobrym źródłem glukozy, dzięki czemu mają wpływ na „dożywienie” mózgu i poprawę zdolności intelektualnych.

 

Równie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nastolatka są oleje, tłuste ryby czy orzechy, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, poprawiające ukrwienie mózgu i usprawniające przepływ bodźców nerwowych. Zielone warzywa, chude, czerwone mięso czy nasiona roślin strączkowych są źródłem żelaza, dzięki któremu dotleniona krew dopływa do każdej komórki mózgu. Natomiast pomidory, banany, ziemniaki czy brzoskwinie, dostarczają potas, który reguluje czynności nerwowe i pomaga w dotlenieniu mózgu. Z kolei kasza gryczana, pestki dyni, papryka, brokuły, jaja, masło, cytrusy, natka pietruszki, kiwi i czarne porzeczki, są źródłem przeciwutleniaczy chroniących komórki mózgu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Często spożywane mleko, jaja, sery, drożdże i ryby dostarczą witamin z grupy B, których funkcją jest regulowanie metabolizmu przekaźników nerwowych. Wszystkie powyższe procesy mają potężny wpływ na pracę mózgu i poprawiają jego zdolność do zapamiętywania i kreatywnego myślenia.

 

W walce ze stresem niezawodny jest magnez, który znajdziemy w kakao, kaszy gryczanej oraz nasionach i pestkach. To właśnie on jest niezbędny  do właściwego przewodnictwa nerwowego, poprawę koncentracji i pamięci.

 

Ryby, szczególnie łosoś, śledź, makrela, sardynki, jajka, nasiona lnu, olej lniany, olej rzepakowy, produkty sojowe, orzechy, migdały, pestki dyni są naturalnym źródłem lecytyny wspomagającej zapamiętywanie i odtwarzanie faktów.

 

W diecie ósmoklasisty powinny się znaleźć także produkty mleczne, suszone figi, morele, awokado, mak, migdały, siemię lniane i niektóre wody mineralne. Dostarczają wapnia, który ma wpływ na działanie komórek nerwowych, zwłaszcza w przypadku procesów związanych z pamięcią i uczeniem się.

 

Niektórych produktów należy unikać! Zwłaszcza tych z dużą ilością cukru, soli, czy wysoko przetworzonych. Wysoki poziom cukru zmniejsza zdolność zapamiętywania. Szkodliwy jest również nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, która wpływa negatywnie na wydolność umysłową i może upośledzać funkcje poznawcze.

 

Podczas przygotowań do egzaminów nie można także zapomnieć o odpowiednim nawadnianiu. Konsekwencją odwodnienia mogą być problemy z koncentracją, bóle głowy, senność, znużenie, rozdrażnienie czy wrażliwość na światło. To z pewnością nie pomoże dzieciom przebrnąć przez czas egzaminów. Podstawowym napojem jest oczywiście woda, której zalecana dzienna dawka to minimum 2 litrydodaje ekspert Barbora Polska.

 

Materiał powstał we współpracy marki Barbora z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską, www.dietosfera.pl

 

Więcej informacji: www.barbora.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.