Ostatki – smakowity koniec karnawału
Końcowe dni karnawału, zwane „ostatkami”, trwają od Tłustego Czwartku aż do kolejnego wtorku, poprzedzając Wielki Post. Święto smaków i tańca jest hucznie celebrowane nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Przyciąga fanów znakomitego jedzenia i szampańskiej atmosfery. W tym okresie warto puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować dla najbliższych smakowite dania.
W Tłusty Czwartek królują rozkoszne pączki, które zachwycają wieloma wariantami smakowymi: z nadzieniem różanym, czekoladowym, budyniowym, posypane cukrem pudrem lub oblane lśniącym lukrem. Popularnością cieszą się także faworki, zwane chrustem. Podobnie jak pączki – smaży się je w głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Tego dnia musi być obficie i słodko!
Jak przygotować szybkie i pyszne domowe pączki? Oto sprawdzony przepis!
Pączki z serkiem waniliowym
Składniki:
- 300 g Serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
- Połącz jajka z serkiem homogenizowanym z Piątnicy i alkoholem, miksując mikserem na wolnych obrotach.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia się składników.
- Rozgrzej w garnku olej. Używając dwóch łyżek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy.
- Udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem pączków!
Ostatki na wytrawnie
Wiele regionów w naszym kraju ma swoje unikalne tradycje związane z zakończeniem karnawału. Na Śląsku czy na Kaszubach ostatki – nazywane śledzikiem – to przede wszystkim kulinarne uczty. Na stołach, obok słodkich pączków oraz ciast, królują ryby, a w szczególności śledzie, np. w occie. My natomiast polecamy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym, którymi zaskoczycie bliskich!
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
- 200 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 6 sztuk filetów śledziowych
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsącz je z wody i potnij na równe, niewielkie kawałki.
- Śmietanę 18% OSM Piątnica połącz z majonezem, dodaj posiekany koperek i przyprawy do smaku.
- Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodaj odsączone i pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.