Ostatki – smakowity koniec karnawału
Końcowe dni karnawału, zwane „ostatkami”, trwają od Tłustego Czwartku aż do kolejnego wtorku, poprzedzając Wielki Post. Święto smaków i tańca jest hucznie celebrowane nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Przyciąga fanów znakomitego jedzenia i szampańskiej atmosfery. W tym okresie warto puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować dla najbliższych smakowite dania.
W Tłusty Czwartek królują rozkoszne pączki, które zachwycają wieloma wariantami smakowymi: z nadzieniem różanym, czekoladowym, budyniowym, posypane cukrem pudrem lub oblane lśniącym lukrem. Popularnością cieszą się także faworki, zwane chrustem. Podobnie jak pączki – smaży się je w głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Tego dnia musi być obficie i słodko!
Jak przygotować szybkie i pyszne domowe pączki? Oto sprawdzony przepis!
Pączki z serkiem waniliowym
Składniki:
- 300 g Serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
- Połącz jajka z serkiem homogenizowanym z Piątnicy i alkoholem, miksując mikserem na wolnych obrotach.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia się składników.
- Rozgrzej w garnku olej. Używając dwóch łyżek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy.
- Udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem pączków!
Ostatki na wytrawnie
Wiele regionów w naszym kraju ma swoje unikalne tradycje związane z zakończeniem karnawału. Na Śląsku czy na Kaszubach ostatki – nazywane śledzikiem – to przede wszystkim kulinarne uczty. Na stołach, obok słodkich pączków oraz ciast, królują ryby, a w szczególności śledzie, np. w occie. My natomiast polecamy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym, którymi zaskoczycie bliskich!
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
- 200 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 6 sztuk filetów śledziowych
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsącz je z wody i potnij na równe, niewielkie kawałki.
- Śmietanę 18% OSM Piątnica połącz z majonezem, dodaj posiekany koperek i przyprawy do smaku.
- Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodaj odsączone i pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.