OSTATNIE LETNIE ŻUŁAWSKIE SMAKI W CH OSOWA
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1164828174,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Już 4 i 5 września regionalni rzemieślnicy zaprezentują efekty swoich letnich zbiorów w ramach kolejnej edycji jarmarku Żuławskie Smaki W CH Osowa.
Gorące lato powoli zbliża się ku końcowi. Wkrótce jesień, czas w którym przygotowujemy przetwory i smakołyki na zimę. Wracamy do codziennych obowiązków jak szkoła, czy praca. Wraz z początkiem miesiąca żuławscy rzemieślnicy ponownie zaprezentują swoje towary i efekty letnich zbiorów w CH Osowa, co pozwoli lekko osłodzić gorycz kończących się wakacji.
Dla każdego coś dobrego
W najbliższy piątek i sobotę Jarmark Żuławskie Smaki będzie okazją do skosztowania m.in. domowych wypieków i ciast od Słodkiego Zakątka czy znakomitych naleśników, pysznego gulaszu, zup i klusek, które zaprezentują Domowe (Przy)Smaki – bez konserwantów, ulepszaczy, przygotowywanych z domowych receptur. Dla klientów, którzy nie są fanami mięsa, alternatywą będzie stoisko Serów Witka, na którym znajdą się sery domowej produkcji, idealne do kanapek, jak i takie, które będą świetnym dodatkiem do wieczornej lampki wina. Inna propozycją, zarówno dla mięsożerców jak i roślinożerców są pierogi w wielu smakach od Pani Halinki. Wrzesień to także dobry moment na zaopatrzenie się w kiszonki od Żuławskiej Zagrody, które również powstały z ogórków z tegorocznych upraw.
Cud miód
Wśród wystawców po raz kolejny znalazła się pasieka Miodów Gustawa, gdzie między innymi będzie możliwość skosztowania świeżo zebranego przez lato miodu. Dlaczego warto go spróbować? Poza gwarancją jakości zapewnioną przez rzemieślniczy charakter pasieki, należy wspomnieć o korzystnym wpływie miodu na zdrowie. Jest dobry na nasze serce, ale również bogaty w wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, oraz kwas foliowy. Co więcej, na stoisku Pana Gustawa, pojawi się prawdziwy, przeszklony ul w wersji mini z gromadką pracowitych pszczół.
„Mieszkańcy Trójmiasta z chęcią kupują lokalne produkty, przez co wspierają regionalnych rzemieślników. Jest to niezwykle budujące i tylko utwierdza nas w przekonaniu, że inicjatywa Żuławskie Smaki w CH Osowa było strzałem w dziesiątkę” – komentuje dyrektorka CH Osowa, Aleksandra Słowińska.
Wystawcy wrześniowej edycji Żuławskich Smaków:
- Miody Gustawa – miody z Żuław, pyłek pszczeli, świeczki i wyroby z wosku
- Żuławska Zagroda – kiszonki z lokalnych upraw-
- Słodki Zakątek – ciasta i wypieki
- Pierogi Halinki – kuchnia domowa
- Sery Witka – sery domowej produkcji
- Domowe (Przy)Smaki – zapakowane dania gotowe, naleśniki, zupy, kluski, gulasze
Jarmark Żuławskie Smaki 4-5 września w godzinach otwarcia centrum.
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.