Komunikaty PR

Oto sernik, którym zaskoczysz każdego na imprezie!

2022-11-18  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Dobrze mieć w zanadrzu kilka przepisów, które zawsze wychodzą i można z nich skorzystać w razie niespodziewanej wizyty. Poznaj sekretny sposób na ciasto, którym zaskoczysz swoich gości!

Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na te przepisy, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie ani skomplikowanych składników. Dobrze jest mieć zawsze w domu kilka podstawowych produktów, które są bazą większości ciast – mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka, cukier lub jego zamiennik oraz masło. Do przygotowania sernika potrzebny będzie również dobrej jakości twaróg. Najlepiej kupić większą ilość sera i go zamrozić. Dzięki temu nie trzeba go mielić, a co więcej: niespodziewani goście już nas nie zaskoczą

Jak zrobić idealne ciasto?

Sernik, który przygotujesz, to puszyste ciasto bez spodu. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze się udaje. Możesz go udekorować dowolnie: owocami, czekoladą, listkami mięty czy klasycznie – cukrem pudrem.

Potrzebujesz do niego 1,5 kg twarogu, 8 jajek, 250 g masła, szklankę cukru i 65 g mąki ziemniaczanej. Dla aromatu możesz dodać również cukier wanilinowy lub skórkę pomarańczową. Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 

Twaróg zmiel z masłem na jednolitą, kremową masę. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem (tu możesz dodać cukier wanilinowy). Kiedy masa zgęstnieje, dodaj wcześniej utarty ser z masłem. Teraz czas na dodanie mąki ziemniaczanej – sprawi, że ciasto uzyska idealną konsystencję. W tym momencie możesz dodać skórkę z pomarańczy. Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę, a na koniec połącz delikatnie z masą serową. Tak przygotowane ciasto włóż do blaszki i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Gotowe!

Poznaj sposób na lepsze ciasto

Sernik wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli upieczesz go w kąpieli wodnej. Wystarczy, że na spód piekarnika położysz blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody. Unosząca się para wodna sprawi, że ciasto będzie doskonale wilgotne, nie opadnie i nie popęka. 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.