Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!
Czerwona czy zielona? Słodka, a może pikantna? Bez względu na kolor i odmianę, papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do codziennego menu może przynieść nam same korzyści. Surowa, duszona, faszerowana czy gotowana – niezależnie od formy przygotowania, dodaje potrawom smaku, pięknie wygląda i wspaniale pachnie. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni, aby za każdym razem na nowo odkrywać bogactwo jej smaku i aromatu.
Zawiera ponad 5-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz sole mineralne, w tym m.in. potas i fosfor. Regularnie spożywana papryka, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, obniża poziom złego cholesterolu i usuwa nadmiar wolnych rodników, co przekłada się na spowolnienie procesów starzenia się, a więc także wygląd cery. A to zaledwie kilka z wielu zdrowotnych zalet wprowadzenia papryki na stałe do naszego codziennego jadłospisu.
Sezon na rodzimą paprykę trwa w najlepsze. Warzywo to występuje w różnych postaciach – okrągłej, podłużnej, żółtej, zielonej czy czerwonej. Może być słodka i łagodna w smaku, a może być też bardzo ostra. Tę pierwszą zdecydowanie łatwiej przemycić dzieciom, ta druga znajduje wielu zwolenników zwłaszcza wśród mężczyzn. Doskonale nadaje się do przyrządzania kanapek, sałatek, dań mięsnych, ale też świetnie sprawdzi się jako zdrowa, warzywna przekąska w ciągu dnia. Pomysłów na przygotowanie dań z udziałem tej królowej warzyw jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!
1. Leczo z parówkami
Składniki:
- 0,5 kg parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)
- 3 cebule
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- pomidory w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.
2. Faszerowana papryka
Składniki:
- 150 g surowego boczku (np. od JBB)
- 200 g mięsa mielonego
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 100g sera żółtego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 jajko, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę
i podsmażaj. Po chwili dodaj mielone mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i jeszcze chwilę podsmażaj. Masą napełnij wydrążone połówki papryki i posyp startym, żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.
3. Tortille z kabanosem
Składniki:
- kabanosy (np. bankietowe JBB Bałdyga)
- tortilla
- sałata
- czerwona i żółta papryka
- cebula
- seler
- serek śmietankowy
Sposób przygotowania:
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym. Paprykę oraz seler pokrój w podłużne paski, a cebulę w półksiężyce. Nałóż sałatę, pozostałe warzywa i kabanosy. Całość zwiń w rulon i gotowe!
4. Papryczki z kiełbaskami
Składniki:
- kiełbaski (np. bekonowo-serowe od JBB)
- boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
- małe czerwone papryki
- serek śmietanowy kanapkowy
- pęczek szczypiorku
- rukola
Sposób przygotowania:
Serek kanapkowy wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Paprykę podziel na mniejsze kawałki. Posmaruj je serkiem. Nałóż po kawałku kiełbaski i owiń cienkim plasterkiem boczku. Piecz w nagrzanym do 190 piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj ułożone na rukoli.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.