Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!
Czerwona czy zielona? Słodka, a może pikantna? Bez względu na kolor i odmianę, papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do codziennego menu może przynieść nam same korzyści. Surowa, duszona, faszerowana czy gotowana – niezależnie od formy przygotowania, dodaje potrawom smaku, pięknie wygląda i wspaniale pachnie. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni, aby za każdym razem na nowo odkrywać bogactwo jej smaku i aromatu.
Zawiera ponad 5-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz sole mineralne, w tym m.in. potas i fosfor. Regularnie spożywana papryka, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, obniża poziom złego cholesterolu i usuwa nadmiar wolnych rodników, co przekłada się na spowolnienie procesów starzenia się, a więc także wygląd cery. A to zaledwie kilka z wielu zdrowotnych zalet wprowadzenia papryki na stałe do naszego codziennego jadłospisu.
Sezon na rodzimą paprykę trwa w najlepsze. Warzywo to występuje w różnych postaciach – okrągłej, podłużnej, żółtej, zielonej czy czerwonej. Może być słodka i łagodna w smaku, a może być też bardzo ostra. Tę pierwszą zdecydowanie łatwiej przemycić dzieciom, ta druga znajduje wielu zwolenników zwłaszcza wśród mężczyzn. Doskonale nadaje się do przyrządzania kanapek, sałatek, dań mięsnych, ale też świetnie sprawdzi się jako zdrowa, warzywna przekąska w ciągu dnia. Pomysłów na przygotowanie dań z udziałem tej królowej warzyw jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!
1. Leczo z parówkami
Składniki:
- 0,5 kg parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)
- 3 cebule
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- pomidory w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.
2. Faszerowana papryka
Składniki:
- 150 g surowego boczku (np. od JBB)
- 200 g mięsa mielonego
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 100g sera żółtego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 jajko, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę
i podsmażaj. Po chwili dodaj mielone mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i jeszcze chwilę podsmażaj. Masą napełnij wydrążone połówki papryki i posyp startym, żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.
3. Tortille z kabanosem
Składniki:
- kabanosy (np. bankietowe JBB Bałdyga)
- tortilla
- sałata
- czerwona i żółta papryka
- cebula
- seler
- serek śmietankowy
Sposób przygotowania:
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym. Paprykę oraz seler pokrój w podłużne paski, a cebulę w półksiężyce. Nałóż sałatę, pozostałe warzywa i kabanosy. Całość zwiń w rulon i gotowe!
4. Papryczki z kiełbaskami
Składniki:
- kiełbaski (np. bekonowo-serowe od JBB)
- boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
- małe czerwone papryki
- serek śmietanowy kanapkowy
- pęczek szczypiorku
- rukola
Sposób przygotowania:
Serek kanapkowy wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Paprykę podziel na mniejsze kawałki. Posmaruj je serkiem. Nałóż po kawałku kiełbaski i owiń cienkim plasterkiem boczku. Piecz w nagrzanym do 190 piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj ułożone na rukoli.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga
Słodki upominek na Pierwszą Komunię od Solidarności i Goplany
Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start!
Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.