Pascha Wielkanocna dla wegan
Czy słodkości Wielkanocne mogą objeść się bez jajek czy mleka? Oczywiście! Takim przykładem jest pascha. To wielkanocny deser, który można dowolnie zmieniać i dostosowywać do preferencji domowników. To sprawia, że przyrządzenie jej w wersji wegańskiej nie stanowi problemu. Wege pascha zachwyci tradycyjne, ale też jarskie podniebienia.
Wegańska pascha na stole
Coraz więcej osób wybiera roślinne zamienniki tradycyjnych potraw. Paschę również możemy stworzyć w wegańskiej odsłonie. Twaróg czy mleko krowie można zamienić na orzechy nerkowca i mleko migdałowe. Jedno jest pewne. W takiej aranżacji jest równie pyszna, co tradycyjna!
Składniki:
100 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
100 g migdałów Nonpareil Bakal Naturalnie
0,5 l mleka roślinnego najlepiej migdałowego
2 duże łyżki kremu lub pasty kokosowej
ziarna z 1 laski wanilii
50 g żurawiny suszonej Bakal Naturalnie
50 g fig suszonych Bakal Soft
20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca i migdały zalać mlekiem roślinnym i moczyć oko 3-4 godziny. Następnie wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową masę przecisnąć przez gazę lub ściereczkę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodać żurawinę oraz posiekane orzechy i figi. Wszystko dobrze wymieszać z cukrem oraz pastą kokosową. Jeśli jest potrzeba, to można dodać więcej cukru. Gotową masę przełożyć do miski wyłożonej ścierką. Mocno docisnąć i włożyć na godzinę do zamrażalki. Po upływie tego czasu przełożyć paschę do lodówki najlepiej na całą noc. Wyłożyć gotowy deser na paterę.
Wegańska pascha – dlaczego jest wyjątkowa?
Pascha w wersji wegańskiej to ukłon w stronę tradycji, ale przy wykorzystaniu nowoczesnych receptur. Może być spożywana przez osoby nietolerujące laktozy oraz glutenu. Wegańska pascha jest równie prosta w przygotowaniu, jak jej tradycyjna wersja.
Wszystkie bakalie dostępne są na stronie: https://bakalsklep.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.