Komunikaty PR

Pascha Wielkanocna dla wegan

2020-04-14  |  18:25

Czy słodkości Wielkanocne mogą objeść się bez jajek czy mleka? Oczywiście! Takim przykładem jest pascha. To wielkanocny deser, który można dowolnie zmieniać i dostosowywać do preferencji domowników. To sprawia, że przyrządzenie jej w wersji wegańskiej nie stanowi problemu. Wege pascha zachwyci tradycyjne, ale też jarskie podniebienia. 

Wegańska pascha na stole

Coraz więcej osób wybiera roślinne zamienniki tradycyjnych potraw. Paschę również możemy stworzyć w wegańskiej odsłonie. Twaróg czy mleko krowie można zamienić na orzechy nerkowca i mleko migdałowe. Jedno jest pewne. W takiej aranżacji jest równie pyszna, co tradycyjna!

Składniki:
100 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
100 g migdałów Nonpareil Bakal Naturalnie 
0,5 l mleka roślinnego najlepiej migdałowego 
2 duże łyżki kremu lub pasty kokosowej 
ziarna z 1 laski wanilii 
50 g żurawiny suszonej Bakal Naturalnie 
50 g fig suszonych Bakal Soft
20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie 
3 łyżki cukru  

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca i migdały zalać mlekiem roślinnym i moczyć oko 3-4 godziny. Następnie wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową masę przecisnąć przez gazę lub ściereczkę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodać żurawinę oraz posiekane orzechy i figi. Wszystko dobrze wymieszać z cukrem oraz pastą kokosową. Jeśli jest potrzeba, to można dodać więcej cukru. Gotową masę przełożyć do miski wyłożonej ścierką. Mocno docisnąć i włożyć na godzinę do zamrażalki. Po upływie tego czasu przełożyć paschę do lodówki najlepiej na całą noc. Wyłożyć gotowy deser na paterę.

Wegańska pascha – dlaczego jest wyjątkowa?

Pascha w wersji wegańskiej to ukłon w stronę tradycji, ale przy wykorzystaniu nowoczesnych receptur. Może być spożywana przez osoby nietolerujące laktozy oraz glutenu. Wegańska pascha jest równie prosta w przygotowaniu, jak jej tradycyjna wersja.

Wszystkie bakalie dostępne są na stronie: https://bakalsklep.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.