Pić czy nie pić? 3 zalety spożywania mleka

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Mleko od zawsze było ważnym elementem w polskim domu. Każdego dnia na temat picia tego napoju ukazują się nowe doniesienia naukowe, czasem sprzeczne ze sobą. Jak zatem odnaleźć się w gąszczu informacji na temat mleka? Jest ono faktycznie zdrowe, czy może powinniśmy go unikać?
Hipokrates twierdził, że to najdoskonalszy pokarm stworzony przez naturę, a Kleopatra twierdziła, że kąpiel w mleku pozytywnie wpływa na skórę i samopoczucie. Oczywiście znajdą się wśród nas tacy, którzy twierdzą wprost przeciwnie, jednak większość badań pokazuje, że jest zdecydowanie bardzo dużo zalet spożywania tego produktu.
Z mlekiem od dziecka
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zaleca włączenie produktów mlecznych do codziennej diety już w okresie przedszkolnym, co zawarte jest także w najnowszym e-booku wydanym przez NIZP, a także uwzględnia on te produkty w Zaleceniach Zdrowego Żywienia z 2020 r. Mówi on o min. 2 szklankach mleka dziennie dla dorosłych, a nawet 4 dla dzieci. Dlatego tak ważna jest edukacja na temat roli mleka w diecie już od najmłodszych lat, ponieważ zapotrzebowanie dzieci na wapń jest bardzo duże – jest ono kluczowym czynnikiem w procesie tworzenia się u nich kości. Gdy tego wapnia będzie za mało, może to spowodować nieprzyjemne konsekwencje w przyszłości, m.in. osteoporozę.
Zdrowie w każdym łyku
Mleko pokrywa 35% zapotrzebowania na tłuszcz, 50% zapotrzebowania na białko zwierzęce, a 1 litr w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na wapń. To tylko część tego, jak ważnym składnikiem jest ten biały napój. Dla porównania, jedna szklanka mleka ma tyle samo wapnia co ponad 10 filetów z dorsza czy 6 kg jabłek, a do tego przyswaja się w 80%. Jest to szczególnie istotne, gdyż wraz z wiekiem obniża się przyswajalność tego składnika.
Warto dbać o zaspokajanie zapotrzebowania na wapń, ponieważ bierze on udział w procesie tworzenia kości. Niedobory tego pierwiastka mogą spowodować niebezpieczne konsekwencje w przyszłości, m.in. osteoporozę.
Skarbnica minerałów i odporności
Sód, potas, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, D, E, K, jak i rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, K to tylko niektóre ze składników, które przyswajamy wraz z mlekiem. Oprócz tego dostarczamy naszemu organizmowi kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która pomaga chronić go przed infekcjami, a także kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol i cholinę.
Mleko zawiera również dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Człowiek powyżej 19 r.ż. powinien spożywać ok. 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała, czyli np. osoba ważąca 60 kg powinna w codziennej diecie uwzględnić ok. 48 g białka. Ilość tę mogą pokryć dwie szklanki mleka (15,6 g) oraz 4,5 plasterka pełnotłustego sera żółtego.
Zalet picia mleka jest zdecydowanie więcej, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Ciągle są prowadzone badania na temat wpływu nabiału na pamięć, zdolności poznawcze. Kampanię promującą jego zdrowy wpływ na nasz organizm i na temat właściwych nawyków żywieniowych prowadzi Polska Izba Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka w programie „Mamy kota na punkcie mleka” skierowanego do szkół. Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie www.kochammleko.pl.
Program „Mamy kota na punkcie mleka” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.