Komunikaty PR

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

2021-04-12  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP DKK ( 0.02 MB )

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

4szt udka kacze

2l wody

2łyżki soli

1 łyżka mąki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

2 ząbki czosnku posiekanego

½ pomarańczy (sok)

Sałatka z kapusty czerwonej:

0,5 kg czerwonej kapusty

1 szt jabłko

½ szt granat

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju

Do smaku: sól, pieprz

Wykonanie:

Kacze udka myjemy, wycinamy kość udową pozostawiając kostkę piszczelową. Wodę mieszamy z solą i wrzucamy do niej udka, wstawiamy do lodówki na minimum 12h.

Udka wyciągamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy czosnkiem, przyprawą do piernika oraz skrapiamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 1h.

Nagrzewamy piekarnik do 100*C Udka pieczemy pod przykryciem 2h, następnie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy i dopiekamy przez 20 minut, by skórka nam się zrobiła złota.

Udka wyciągamy. Glass, który się nam wytopił zlewamy do rondelka, nadmiar tłuszczu zbieramy łyżką.

Dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy sos, zagotowujemy

Sałatka:

Kapustę kroimy w paski. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, solimy, wrzucamy kapustę i parzymy przez 15 minut na wolnym ogniu, odcedzamy. Odcedzoną kapustę skrapiamy octem winnym i dodajemy miód, jeśli potrzeba to dosalamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce do kapusty, dodajemy pestki granata i olej.

Mieszamy.

Jako dodatek polecam kluski śląskie.

 

Opracował: Michał Biernat z Dwór Korona Karkonoszy / www.dwor-korona.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.