Komunikaty PR

Pierogi z borowikami, wędzoną szynką i serkiem Twój Smak

2024-12-16  |  11:00
Biuro prasowe

Pierogi to kwintesencja świątecznego stołu, a ich aromatyczna wersja z borowikami, wędzoną szynką i kremowym serkiem Twój Smak to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne ciasto skrywa bogaty farsz, który łączy intensywny smak leśnych grzybów z wyrazistością szynki i subtelną nutą serka. Danie zyskuje dodatkowy wymiar dzięki aksamitnej emulsji śmietanowo-pietruszkowej oraz słodko-kwaśnej konfiturze z czerwonej cebuli i śliwek, które dodają pierogom wyjątkowego charakteru. To propozycja, która łączy tradycję z kulinarną kreatywnością, doskonale wpisując się w atmosferę świątecznego spotkania.

Pierogi z borowikami, wędzoną szynką i serkiem Twój Smak – przepis

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 kg mąki
  • 1 litr śmietany 30% z Piątnicy
  • 500 g borowików mrożonych
  • 150 g cebuli
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g masła 83% z Piątnicy
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g serka Twój Smak Piątnica
  • 4 cebule czerwone
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 200 ml wina czerwonego
  • 80 g miodu gryczanego
  • 30 g świeżej mięty
  • tymianek świeży  - do smaku
  • sól, pieprz - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi:

Do 1 kg mąki dodaj 4 żółtka i 1 jajko. Zalej gorącą śmietaną (ok. 700 ml) i zagnieć ciasto.

Farsz:

Borowiki podsmaż na maśle, z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj pokrojoną szynkę wędzoną. Wystudź farsz i dodaj ugotowane i zmielone ziemniaki oraz serek Twój Smak. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

Sos śmietanowo – pietruszkowy:

Pozostałe 300 ml śmietany zredukuj, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Konfitura cebulowo-śliwkowa:

Czerwoną cebulę pokrój w piórka, podsmaż na odrobinie masła, podlej czerwonym winem i dodaj powidła śliwkowe. Całość smaż do uzyskania konfitury, a na koniec dodaj posiekaną świeżą miętę.

Farsz nakładaj na wcześniej rozwałkowane ciasto. Formuj pierogi, a następnie gotuj w osolonej wodzie ok 4 minut. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.