Komunikaty PR

Pierogi z borowikami, wędzoną szynką i serkiem Twój Smak

2024-12-16  |  11:00
Biuro prasowe

Pierogi to kwintesencja świątecznego stołu, a ich aromatyczna wersja z borowikami, wędzoną szynką i kremowym serkiem Twój Smak to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne ciasto skrywa bogaty farsz, który łączy intensywny smak leśnych grzybów z wyrazistością szynki i subtelną nutą serka. Danie zyskuje dodatkowy wymiar dzięki aksamitnej emulsji śmietanowo-pietruszkowej oraz słodko-kwaśnej konfiturze z czerwonej cebuli i śliwek, które dodają pierogom wyjątkowego charakteru. To propozycja, która łączy tradycję z kulinarną kreatywnością, doskonale wpisując się w atmosferę świątecznego spotkania.

Pierogi z borowikami, wędzoną szynką i serkiem Twój Smak – przepis

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 kg mąki
  • 1 litr śmietany 30% z Piątnicy
  • 500 g borowików mrożonych
  • 150 g cebuli
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g masła 83% z Piątnicy
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g serka Twój Smak Piątnica
  • 4 cebule czerwone
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 200 ml wina czerwonego
  • 80 g miodu gryczanego
  • 30 g świeżej mięty
  • tymianek świeży  - do smaku
  • sól, pieprz - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi:

Do 1 kg mąki dodaj 4 żółtka i 1 jajko. Zalej gorącą śmietaną (ok. 700 ml) i zagnieć ciasto.

Farsz:

Borowiki podsmaż na maśle, z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj pokrojoną szynkę wędzoną. Wystudź farsz i dodaj ugotowane i zmielone ziemniaki oraz serek Twój Smak. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

Sos śmietanowo – pietruszkowy:

Pozostałe 300 ml śmietany zredukuj, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Konfitura cebulowo-śliwkowa:

Czerwoną cebulę pokrój w piórka, podsmaż na odrobinie masła, podlej czerwonym winem i dodaj powidła śliwkowe. Całość smaż do uzyskania konfitury, a na koniec dodaj posiekaną świeżą miętę.

Farsz nakładaj na wcześniej rozwałkowane ciasto. Formuj pierogi, a następnie gotuj w osolonej wodzie ok 4 minut. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grześki i Jeżyki zapraszają na świąteczną podróż linią 180! Biuro prasowe
2024-12-19 | 12:20

Grześki i Jeżyki zapraszają na świąteczną podróż linią 180!

16 grudnia w Warszawie wystartowała wyjątkowa inicjatywa, dzięki której pasażerowie linii autobusowej nr 180 mogą przenieść się do świata pełnego świątecznej magii oraz
Żywienie Boże Narodzenie w stylu „fine dining”
2024-12-19 | 11:15

Boże Narodzenie w stylu „fine dining”

Akademia Qulinarna Sokołów już od wielu lat dostarcza kulinarnych inspiracji i wspiera tych, którzy cenią znakomity smak i chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie
Żywienie Świąteczne jedzenie bez marnowania
2024-12-19 | 01:00

Świąteczne jedzenie bez marnowania

Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.