Pikantne inspiracje
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i baaardzo rozgrzewająca dlatego nie bez powodu ma tak wielu wielbicieli na całym świecie. Co decyduje o wyjątkowym charakterze potraw? Zdecydowanie pikantne sosy, dodawane do niemal wszystkich dań! Dla smakoszy wyrazistych smaków mamy dwa przepisy inspirowane kuchnią meksykańską.
Ketchup jako baza sosów to proste i szybkie rozwiązanie – doskonały na dni, kiedy nie chcemy spędzić w kuchni długich godzin. Może posłużyć także jako aromatyczny dodatek do bardziej skomplikowanych dressingów. Do dań inspirowanych kuchnią meksykańską wręcz idealnie sprawdzi się Ketchup Kielecki a’la meksykański o pikantnym, pomidorowo-paprykowym smaku i intensywnym aromacie świeżych ziół.
Pikantna salsa
Potrzebujecie przepisu na sos, który będzie pasował niemal do wszystkiego? Koniecznie przygotujcie uniwersalną pikantną salsę na bazie Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego. Sos idealnie komponuje się z domowymi empanadas, nachosami, a nawet zwykłą grzanką z oliwą. Co jest potrzebne do przyrządzenia salsy?
- 6 łyżek Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego
- 2 szalotki
- 1 pomidor
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz
- opcjonalnie: papryczka chili
Szalotkę, pomidora, paprykę (oraz papryczkę chili, jeżeli chcemy dodać salsie dodatkowej ostrości) drobno siekamy. Przekładamy do miseczki i dodajemy ketchup oraz przyprawy do smaku, a następnie wszystko mieszamy. To tyle – nasza ekspresowa salsa jest gotowa!
Chili con carne – w sam raz na chłodny dzień!
Chili con carne, czyli tradycyjny przysmak kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej, to wyjątkowe danie, które może posłużyć nam także jako sos do kukurydzianych tacos lub tortilli w dowolnej formie. Potrzebne składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów krojonych
- pół puszki kukurydzy
- papryczka chili
- kostka gorzkiej czekolady
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- olej lub oliwa do smażenia
- 300 ml bulionu
- 4 łyżki Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oliwie lub oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut. Dorzucamy kostkę czekolady, przyprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy przez ok. 2 minuty. Kolejny krok to dodanie pomidorów z puszki, bulionu, soli i pieprzu oraz posiekanej papryczki chili. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, cukier i Ketchup Kielecki a’la meksykański. Dusimy przez kolejne 30-45 minut, aż wołowina będzie miękka, a wszystkie aromaty się połączą. Smacznego!
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 500 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.