Komunikaty PR

Pikantne inspiracje

2021-02-05  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i baaardzo rozgrzewająca dlatego nie bez powodu ma tak wielu wielbicieli na całym świecie. Co decyduje o wyjątkowym charakterze potraw? Zdecydowanie pikantne sosy, dodawane do niemal wszystkich dań! Dla smakoszy wyrazistych smaków mamy dwa przepisy inspirowane kuchnią meksykańską.

Ketchup jako baza sosów to proste i szybkie rozwiązanie – doskonały na dni, kiedy nie chcemy spędzić w kuchni długich godzin. Może posłużyć także jako aromatyczny dodatek do bardziej skomplikowanych dressingów. Do dań inspirowanych kuchnią meksykańską wręcz idealnie sprawdzi się Ketchup Kielecki a’la meksykański o pikantnym, pomidorowo-paprykowym smaku i intensywnym aromacie świeżych ziół.  

Pikantna salsa

Potrzebujecie przepisu na sos, który będzie pasował niemal do wszystkiego? Koniecznie przygotujcie uniwersalną pikantną salsę na bazie Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego. Sos idealnie komponuje się z domowymi empanadas, nachosami, a nawet zwykłą grzanką z oliwą. Co jest potrzebne do przyrządzenia salsy?

  • 6 łyżek Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego
  • 2 szalotki
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: papryczka chili

Szalotkę, pomidora, paprykę (oraz papryczkę chili, jeżeli chcemy dodać salsie dodatkowej ostrości) drobno siekamy. Przekładamy do miseczki i dodajemy ketchup oraz przyprawy do smaku, a następnie wszystko mieszamy. To tyle – nasza ekspresowa salsa jest gotowa!

Chili con carne – w sam raz na chłodny dzień!

Chili con carne, czyli tradycyjny przysmak kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej, to wyjątkowe danie, które może posłużyć nam także jako sos do kukurydzianych tacos lub tortilli w dowolnej formie. Potrzebne składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół puszki kukurydzy
  • papryczka chili
  • kostka gorzkiej czekolady
  • przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 300 ml bulionu
  • 4 łyżki Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oliwie lub oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut. Dorzucamy kostkę czekolady, przyprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy przez ok. 2 minuty. Kolejny krok to dodanie pomidorów z puszki, bulionu, soli i pieprzu oraz posiekanej papryczki chili. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, cukier i Ketchup Kielecki a’la meksykański. Dusimy przez kolejne 30-45 minut, aż wołowina będzie miękka, a wszystkie aromaty się połączą. Smacznego!

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 500 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.