Pistacjowe torrone – deser na świąteczny czas
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Grudniowe wieczory, spędzane w domowym zaciszu, to doskonała okazja, by przygotować słodkie niespodzianki dla bliskich. Torrone z pistacjami i rodzynkami zachwyca delikatną konsystencją, chrupiącymi orzechami i subtelną słodyczą. Wyjątkowy smak deseru oraz jego efektowny wygląd sprawią, że stanie się on nie tylko przysmakiem, ale także ozdobą każdego świątecznego stołu.
Sekret przepisu tkwi w użyciu Cukru pudru Diamant, który nadaje masie odpowiednią gładkość i sprawia, że składniki doskonale się łączą, tworząc wyjątkowy deser. Przygotowywanie torrone to okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni i cieszenia się świąteczną atmosferą. Gotowy smakołyk świetnie sprawdzi się jako słodki akcent podczas rodzinnych spotkań.
SKŁADNIKI:
- 200 g Cukru pudru Diamant
- 200 g płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 białka
- 150 g obranych pistacji
- 50 g pokrojonych rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy Cukier puder Diamant i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając przez 6-8 minut. Powinien powstać gęsty syrop. Do ubitych białek wlewamy powoli syrop, ubijając na niskich obrotach. Po przelaniu całości syropu, dodajemy rodzynki oraz pistacje i zwiększamy obroty. Masę wyrabiamy przez 5 minut.
Przygotowujemy naczynie o wymiarach 20x20 lub mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Rozprowadzamy w miarę równomiernie i przykrywamy papierem do pieczenia. Wygładzamy ręką lub łyżką i odstawiamy do stwardnienia na około 5-6 godzin. Następnie kroimy na równe prostokąty.
Więcej inspiracji na desery, które podkreślą świąteczną atmosferę, znajdziemy na stronie marki Diamant. Warto odkrywać przepisy, które wypełnią ten wyjątkowy czas niepowtarzalnymi smakami i zapachami: https://www.diamant.pl/przepisy

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.