Pizza po arabsku!
Uwielbiasz kuchnię arabską? Jeśli tak, to może spróbuj przygotować pizzę z zatarem? Szczególnie, że w tym miesiącu świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Polecamy smakowity przepis Moniki Jabnouni, która wraz ze swoim mężem Tunezyjczykiem mieszka, pracuje i gotuje w Wielkiej Brytanii i wielokrotnie miała okazję zajadać się pysznymi manakish czyli plackami drożdzowymi z warstwą zataru. Stąd właśnie powstał pomysł, by zamiast tradycyjnej pizzy, zrobić to danie nieco inaczej. Wyszło bosko – polecamy, będziecie zaskoczeni!
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
0,3 litra ciepłej ale nie gorącej wody (dolewaj powoli) 1 łyżka margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczki soli
25g drożdży (jeśli suche to 8-9g)
1,5 łyżeczki cukru
Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i tzw. zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Jeśli nie masz gotowego zataru , który po prostu mieszasz z oliwą z oliwek na pastę, możesz go samodzielnie zrobić! Podstawowym składnikiem jest tymianek, do którego dodaj m.in. sezam, sumak, kumin, kolendra.
Wykonanie:
- połącz wszystkie składniki
- wyrób jednolite, sprężyste i lśniące ciasto bez grudek i widocznych składników
- nakryj ściereczką i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5 - 1 h. - ciasto podziel na 4 części
- z części uformuj okrągłe cienkie placki (lub nieco grubsze, jeśli tak wolisz)
- rozwałkuj je na papierze do pieczenia
- każdy placuszek posmaruj cieniutko pastą z zataru i oliwy
- posyp placki serem żółtym a następnie dodaj ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe i czarne oliwki (liczy się prostota)
- włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (250 st. C + termoobieg),
- piecz przez 8-10 minut ( czas zależy od grubości) do lekkiego zrumienienia brzegów.
Uwaga! Placki zbyt długo pozostawione w piekarniku staną się twarde i wysuszone, więc polecam zaglądać. W czasie pieczenia na placuszkach powstaną apetyczne bąble świadczące o wyrastaniu ciasta.
Smacznego!
Monika Jabnouni jest Polką, mieszkającą od kilku lat w Wielkiej Brytanii. Chce dzielić się swoim doświadczeniem i pokazywać wszystkimi, że BOGACTWO naprawdę jest na wyciągnięcie ręki – tylko trzeba umieć po nie sięgnąć! Monika Jabnouni jest autorką e-booka „3 nawyki szczęśliwych ludzi”, dostępnego pod linkiem: https://monikajabnouni.com/e-book/ oraz liderką społeczności kobiet, które zajmują się marketingiem sieciowym.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie
Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.
Edukacja
Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.
Media
Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.