Placki ziemniaczane inaczej
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych, czyli potrawy, która zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Najczęściej serwowaną wersją są placki na słodko, z cukrem i śmietaną. Istnieją jednak inne sposoby na uzupełnienie tego dania. Jeśli wolimy bardziej wytrawne smaki, warto sięgnąć po kilka inspiracji od WSP „Społem”.
Ziemniaczany przysmak
Złociste placki mają prosty skład i wcale nie są trudne w przygotowaniu. Możemy je serwować na różne sposoby, na słodko i na ostro, co sprawia, że każdy może odnaleźć swój ulubiony wariant. Sekret smaku tkwi w masie, dlatego warto skorzystać, ze sprawdzonego przepisu, dzięki któremu będą smaczne i chrupiące. Połączenie lekko pikantnej i kwaskowej musztardy z ziemniaczaną masą, wzbogaci aromat potrawy oraz złagodzi posmak oleju, przez co placki będą lżejsze i aksamitne.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Pół cebuli białej
- 2 łyżeczki Musztardy Kieleckiej Sarepskiej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- Trzy szczypty soli
- Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj przez małe dziurki w tarce. Odlej wodę z miski, wyłóż wiórki na ręcznik kuchenny i osusz. Włóż z powrotem do naczynia i dodaj mąkę, posiekaną cebulę, Musztardę Kielecką Sarepską, rozbite jajko oraz sól. Wymieszaj przygotowaną masę, a w międzyczasie napełnij patelnię olejem i mocno go rozgrzej. Wylej na patelnię płaski okrąg i smaż, do momentu zarumienienia. Gotowe odstaw na ręcznik papierowy, aby je ostudzić i odsączyć z oleju. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe, ze swoimi ulubionymi dodatkami z oferty WSP „Społem”, np. Sosem Kieleckim prażona cebulka lub Ketchupem Kieleckim łagodnym.
Sposobów na serwowanie tego przysmaku jest o wiele więcej. Dla miłośników dań mięsnych, idealnym uzupełnieniem będzie gulasz węgierski z wieprzowiną, marchewką, papryką i pieczarkami. Z kolei dla wegetarian świetnym dodatkiem do tej potrawy jest dip zrobiony ze skyru, Majonezu Kieleckiego Lekkiego z dodatkiem podsmażonej cukinii, papryki oraz oliwek. Ciekawym pomysłem mogą być placki podane z fasolką po bretońsku, wzbogaconą Ketchupem Kieleckim i Musztardą delikatesową od WSP „Społem”. Można również przygotować domowy sos czosnkowy. Wystarczy wymieszać delikatny Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku lub użyć gotowego Sosu Kieleckiego czosnkowego z serii Food Truck. Z kolei dla fanów wyrazistych smaków idealnym uzupełnieniem placków ziemniaczanych będzie sos tatarski na bazie Majonezu Kieleckiego, z dodatkiem koperku. Doskonały dodatek stanowić będzie też Sos Kieleckim cygański. Zawarte w nim intensywne przyprawy wspaniale dopełniają smak placków.
Dzięki różnym wariantom serwowania placki mogą być nie tylko przepysznym posiłkiem, ale także szansą na wyzwolenie swojej kulinarnej wyobraźni.
Szukając sosów, które idealnie komponują się z potrawami oraz przepisów na smaczne dania, warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”:
https://www.wspspolem.com.pl/produkty
![Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_46495063,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
![Ciasta na sylwestrowy stół](/files/_uploaded/glownekonf_1223549995,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ciasta na sylwestrowy stół
![Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]](/files/_uploaded/glownekonf_974598057,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Dom i ogród
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.
Farmacja
Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
![](/files/1922771799/podanie-ma-znaczenie-foto,w_133,_small.jpg)
Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.