Komunikaty PR

Pobudź swoją wyobraźnię - sposoby na lekkie i niebanalne sałatki

2020-07-21  |  13:55
Biuro prasowe

Lato na talerzu

Wakacje, czyli czas kolorowych, sezonowych warzyw, to idealna pora dla wielbicieli sałatek, których uniwersalność daje duże pole do popisu w kuchni. Nadając innego wymiaru ulubionym przepisom, warto sięgnąć po całkiem nowe, niebanalne rozwiązanie i spróbować unikalnego cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman, który doda daniom owocowej nuty. Ponzu wyróżnia doskonale zbilansowana kompozycja smaków: słonego, słodkiego, pikantnego i kwaśnego. Dzięki temu sos gwarantuje niezwykłe orzeźwienie, a jego wspaniały aromat sprawi, że każdy znajdzie własny sposób, w jaki go wykorzystać.

Na każdą okazję

Co zrobić, aby sałatka nie była nudna? Wystarczy wzbogacić ją naturalnie warzonym sosem sojowym, który gwarantuje pełnię smaku i kulinarnych doznań. Ponieważ sos sojowy doskonale komponuje się z wieloma składnikami, możliwości wykorzystania go są praktycznie nieograniczone. Wielu osobom sos sojowy kojarzy się z bardzo dominującym smakiem, ale sekret tkwi w proporcjach. W zależności od tego, czy chcemy wyraźnie czuć charakterystyczny smak sosu Kikkoman czy wolimy, aby doskonale uzupełnił naszą autorską kompozycję, możemy dodać kilka kropli lub kilka łyżek tego niezwykle uniwersalnego dodatku.

Nowe sposoby na dressingi

Sukces każdej sałatki zapewnia odpowiedni dressing. W przyrządzaniu sosu nie obowiązują sztywne zasady i możemy dać się porwać wyobraźni. Jedni preferują lekką konsystencję i owocowy posmak, inni wolą gęste sosy i pikantny charakter, dlatego w zależności od upodobań, sos sojowy Kikkoman możemy łączyć z jogurtem, oliwą, sokiem z limonki, pastą curry, chilli, cynamonem, syropem klonowym, orzechami czy suszonymi owocami, jak śliwki czy żurawina. Niezależnie od gustów, dla wszystkich świetnym rozwiązaniem będzie bogata oferta sosów Kikkoman, w której każdy znajdzie swój idealny składnik. Wykorzystaj sos sojowy jako bazę swojego dressingu i przekonaj się o jego potencjale.

Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu

www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/salata-z-ogorka-rzodkiewek-w-delikatnym-dressingu-na-bazie-sosu-sojowego-kikkoman/c/1663/

Składniki na 4 porcje:

2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewek
1 limonka
1 mała marchew
kolendra lub natka pietruszki
szczypior
brązowy cukier
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
olej rzepakowy

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą, ogórki obierz (celowo niedokładnie) ze skórki. Na mandolinie, lub po prostu ostrym nożem, potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.

Sporządź dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise.

Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałatka z kaszą kuskus, fetą i warzywami

www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/salatka-z-kasza-kuskus-feta-i-warzywami/

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus
1 ogórek
1 drobno posiekana cebula
2 łodygi selera naciowego
20 pomidorków koktajlowych
1⁄2 granatu
250 g sera feta
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
60 ml oliwy z oliwek
90 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman

Zalej kaszę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem (czas i proporcje wody zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu). Pokrój ogórka i fetę w kostkę, pomidorki na połówki, posiekaj drobno cebulę, selera i zioła. Wyłuskaj pestki z połówki granatu.

Oliwę wymieszaj z Ponzu w shakerze na gładki dressing.

Wymieszaj kaszę i pozostałe składniki w misce, polej dressingiem i podawaj natychmiast jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Dip jogurtowo-musztardowy

https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/dip-jogurtowo-musztardowy/c/1674/

Składniki:

1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
świeżo mielony czarny pieprz
posiekany koperek
opcjonalnie: świeże zioła, czosnek, posiekana cebulka itp.

Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodówce przed podaniem. Idealny dodatek do mięs z grilla, ryb i pieczywa

W poszukiwaniu kolejnych przepisów, zapraszamy na naszą stronę: www.kikkoman.pl/przepisy/

 

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo Biuro prasowe
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również
Żywienie Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
2024-07-22 | 01:00

Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”

Nawet krótkie wyjazdy inspirują, zachęcają do działania oraz pozwalają na odrobinę relaksu. Podczas urlopu z zaciekawieniem poznajemy nowe zwyczaje i kuchnie regionalne, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Konsument

Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji

Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.