Podróże pełne smaków – co warto wiedzieć i co spróbować?
Podróże śladami smaków - czyli podział serów na kraje i regiony
Planujesz wyjazd w czasie urlopu? Wiele osób ma problem z tym, by nadążyć za ciągle zmieniającymi się ograniczeniami, związanymi z pandemią COVID-19. Ta niepewność skutecznie zniechęca niektórych do wojaży. Jaką więc obrać alternatywę, zamiast chorwackiej podróży śladami bohaterów serialu Gry o Tron? Proponujemy podróże śladami smaków. Konkretnie serów. Biorąc pod uwagę podział serów i ich zróżnicowanie ze względu na regiony i kraje, z których pochodzą, szykuje się podróż dookoła świata. I to praktycznie bez wychodzenia z domu.
Ser to produkt znany w prawie każdej kuchni na całym globie. Ma dziś tysiące fanów i tysiące różnych zastosowań. Od wyrafinowanych kompozycji, serwowanych jako przekąska do dobrego wina, po dip podawany do nachos. Od zawsze przygotowywany z najwyższą starannością, dziś jest jednym z najbardziej docenianych składników w świecie kulinarnym. Najprostszy podział serów uwzględnia rodzaj mleka i metody, według której powstał. Jednak cały ten proces jest dużo bardziej złożony.
Podział serów – w czym tkwi różnica?
Niezależnie od tego, czy szukasz najlepszego sera do pizzy, czy po to, aby odtworzyć smak autentycznych dań z makaronu, ważne jest, aby zrozumieć, co sprawia, że każdy rodzaj sera jest wyjątkowy. Pomińmy podział serów na białe i żółte. Skupmy się na tych drugich. Ich jędrność wiąże się z poziomem wilgotności - wyższa zawartość wilgoci cechuje bardziej miękkie sery. Czym jeszcze się różnią? - Niektóre rodzaje serów są świeżo przygotowywane i spożywane jeszcze tego samego dnia. Inne dojrzewają miesiącami, a nawet latami. – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Im dłużej ser dojrzewa, tym bardziej złożony staje się jego smak.
Ile rodzajów sera istnieje na świecie?
Ponieważ ser jest produktem znanym od wieków i przygotowywanym na różne sposoby przez kultury na całym świecie, trudno dokładnie oszacować, ile jest rodzajów sera. Z całą pewnością nie będzie przesadą stwierdzenie, że można je liczyć w tysiącach. Niektórzy szacują, że w samej Francji istnieje ponad 1000 różnych odmian sera! Różnice między tymi odmianami mogą odgrywać ważną rolę kulturową na obszarach, z których pochodzą. Podział serów może uwzględniać takie czynniki jak czas dojrzewania i miejsce, w którym produkowane są składniki. Właśnie te dwa aspekty określają różnicę między włoskimi serami - parmezanem a parmigiano reggiano.
Cudze chwalicie, swego nie znacie
W niektórych przypadkach nazwa sera jest chroniona, co oznacza, że jeśli nie jest produkowany przy użyciu ściśle kontrolowanych metod w określonym regionie świata, nie może nosić danej nazwy. Przykładami takich serów są francuski Roquefort czy hiszpański Manchego. Inne sery pochodzą z określonego obszaru, ale są obecnie produkowane na całym świecie. Przykładem takiego sera jest Gouda. Ogólnie rzecz biorąc, ten ostatni rodzaj sera będzie się różnił między sobą jakością – z uwagi na różnych producentów - znacznie bardziej niż ser chroniony. Dlatego polscy producenci, którym zależy na tworzeniu aromatycznych i wyjątkowych serów, zdają sobie sprawę, jak wiele aspektów finalnie wpływa na ten efekt. - Naturalne komponenty, wysokiej jakości mleko skupowane od lokalnych dostawców, czysta etykieta, to tylko niektóre z nich. – wylicza Ewa Polińska. Wszystko to powoduje niezapomniane wrażenia smakowe. Także w przypadku serów żółtych typu holenderskiego, a wśród nich znanej na terenie całej Polski Goudy z Moniek. Jak przyrządzić ucztę z jego udziałem? Poniżej zdradzamy przepis na grillowana cukinię z czosnkiem i serem żółtym.
Składniki:
- 2 większe cukinie
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100 g boczku wędzonego
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdjąć z rusztu upieczone plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość położyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natka pietruszki.
Smacznego!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.