Podziel się dobrem z potrzebującymi
Już za chwilę Boże Narodzenie – najpiękniejsze i najbardziej nastrojowe święta w roku. W tym roku przeżyjmy je wyjątkowo – dzieląc się posiłkiem z najbardziej potrzebującymi. Wystarczy zamówić świąteczny catering w Kuroniowie Diety i tym samym ufundować obiad podopiecznemu Fundacji Kuroniówka. To już kolejna akcja charytatywna, w której organizacje te łączą siły na rzecz pomagania innym w potrzebie.
Grudniowe święta to czas, na który czekają zarówno dzieci, jak i dorośli. Cudowne chwile spędzone przy choince, niepowtarzalne aromaty i stół uginający się od tradycyjnych potraw. Jest jednak jedno „ale”: wszystko to trzeba przygotować, nierzadko łącząc z pracą i innymi obowiązkami. W tym roku swoje wsparcie oferuje nam rodzina szefów kuchni, od pokoleń kojarzona z wykwintnymi smakami oraz gotowaniem dla najbardziej potrzebujących.
– W najbliższe święta kwestie kulinarne zostawcie nam, czyli Gai, Joannie i Jakubowi Kuroniom, a sami cieszcie się magią świąt z najbliższymi, a także świadomością, że rezygnując z tradycyjnego spędzania Wigilii przy kuchni, fundujecie posiłek osobom starszym i potrzebującym. Czy nie o to chodzi w święta, aby spędzać czas z bliskimi, a także pomagać najbiedniejszym? – podkreśla Jakub Kuroń, szef kuchni Kuroniowie Diety.
Oferta świąteczna Kuroniowie Diety to aż 10 różnorodnych zestawów wigilijnych i bożonarodzeniowych, skomponowanych z lokalnych, świeżych składników od zaprzyjaźnionych gospodarstw. Catering obejmuje zarówno typowe tradycyjne potrawy, jak i nowoczesne dania inspirowane polską tradycją, dlatego każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. Ale najlepsza wiadomość jest taka, że każdy zamówiony zestaw to posiłek ufundowany podopiecznemu Fundacji Kuroniówka.
– Abyście wy mogli podzielić się jedzeniem z innymi, my dzielimy się z wami naszymi najlepszymi smakami. Przygotujemy dla was zarówno nasze tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami z grzybami leśnymi, smażony filet z karpia czy wigilijne ciasta, jak i wyrafinowane kompozycje, takie jak stek z łososia ekologicznego w sosie porowo-winnym, terrinę z sandacza z szyjkami rakowymi czy sałatkę krewetkową z ananasem, mango, makaronem orzo i awokado. Mamy też pyszne zestawy wegetariańskie. Zajrzyjcie na naszą stronę, wybierzcie świąteczne pyszności i cieszcie się Gwiazdką! – zachęca Gaja Kuroń, dietetyczka Kuroniowie Diety.
To nie pierwszy raz, kiedy Fundacja Kuroniówka wraz z cateringiem dietetycznym Kuroniowie Diety wspólnie ruszyły na pomoc potrzebującym. Od marca do maja br. dzięki ich inicjatywie do szpitali covidowych trafiło aż 3978 5-posiłkowych zestawów o wartości 238 680 złotych dla lekarzy, pielęgniarek i ratowników na pierwszej linii walki z pandemią. Fundacja Kuroniówka i marka Kuroniowie Diety po połowie pokryły koszty posiłków, dzięki którym personel medyczny mógł w pełni poświęcić się niesieniu pomocy pacjentom.
– Jako naród wielokrotnie już pokazaliśmy, że potrafimy pomagać. Myślę, że w czasie przedświątecznym Polaków nie trzeba zachęcać do brania udziału w akcjach charytatywnych. To szczególny czas w szczególnym roku i inicjatyw wsparcia potrzebującym jest wiele. My tylko dokładamy swoją cegiełkę, pokazując, że te święta mogą być mimo wszystko wyjątkowe – mówi Joanna Liszkiewicz-Kuroń, Prezes Zarządu Fundacji Kuroniówka.
Zamówienia można składać na stronie https://kuroniowiediety.pl/oferta-specjalna/swieta do 21.12.2020, do godziny 16.00. Pyszne i zdrowe świąteczne potrawy zostaną dostarczone na terenie Polski w wigilijny poranek.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.