Połowa konsumentów wybiera zdrową żywność mimo inflacji
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Rosnące ceny sprawiają, że zakupy spożywcze są dla nas bardziej stresujące niż jeszcze rok temu. Uważa tak 48 proc. konsumentów - wynika z raportu Deloitte. Jako główną przyczynę zdenerwowania podają rosnące ceny produktów. Mimo to rozsądek przeważa nad emocjami. Ponad połowa kupujących jest w stanie zapłacić więcej za żywność, która przyczynia się do ich zdrowia i dobrego samopoczucia, a 84 proc. podczas zakupów bierze pod uwagę wartość jedzenia dla organizmu. Jednocześnie 6 na 10 osób nie jest pewnych, w jaki sposób wybrać produkty, które będą miały najlepszy wpływ na ich zdrowie. Zdaniem ekspertów Farmy Świętokrzyskiej w przypadku wątpliwości najlepiej wybierać jak najmniej przetworzone produkty i koniecznie przeczytać skład.
– Coraz wyższe ceny i ogólna niepewność, z jaką mamy ostatnio do czynienia, powoduje stres i ma niestety negatywny wpływ na zdrowie wielu z nas. Na szczęście, jak wynika z badania Deloitte, większość konsumentów ma świadomość, że szczególnie w nerwowych czasach warto zadbać o swoją dietę. Najprostszym sposobem jest wybieranie nieprzetworzonych produktów, takich jak świeże warzywa i owoce, które jednocześnie często są tańsze niż gotowe posiłki. Przy tym warto pamiętać, że te bez opakowań, czy wyglądające mniej atrakcyjnie, są tak samo wartościowe, a mogą kosztować mniej. Pewność wysokiej jakości przetworzonych produktów da nam uważne przeczytanie opakowania, szczególnie składu, a także europejski symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Prawie połowa konsumentów (48 proc.) uważa, że obecnie zakupy są bardziej stresujące niż rok temu. Jako główną przyczynę wyższego niepokoju 53 proc. wskazuje rosnące ceny żywności, wynika z raportu Deloitte. Na drugim miejscu jako źródło zdenerwowania 13 proc. konsumentów podało pogorszenie sytuacji finansowej. Trzecie miejsce, z wynikiem 12 proc., zajmuje obawa o zarażenie lub rozniesienie wirusów, takich jak Covid-19, podczas zakupów.
Zdrowie pomimo inflacji
Mimo niepokoju związanego ze wzrostem cen, wielu klientów nadal opiera się inflacyjnej presji kupowania jak najtańszych produktów i koncentruje się na tych, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Takie podejście ma 55 proc. osób, które deklarują, że są w stanie zapłacić więcej za zdrową żywność. Zdecydowana większość (84 proc.), nawet jeśli chce oszczędzać, bierze pod uwagę znaczenie kupowanych produktów dla zdrowia. Choć 8 na 10 klientów zdaje sobie sprawę, że najlepsza dla organizmu jest świeża żywność, to podobny odsetek respondentów zwraca większą uwagę na niemarnowanie jedzenia. To świetny sposób na oszczędności, który można realizować kupując mniej a częściej.
– To zrozumiałe, że w czasach wysokiej inflacji konsumenci, szczególnie ci świadomi, mają zdecydowanie więcej dylematów podczas zakupów. Dobrym sposobem na ułatwienie sobie życia mogą być zakupy w sklepach online, oferujących zdrową żywność. W internecie można dużo szybciej i łatwiej porównać ceny produktów, a wybierając sprawdzony sklep mamy pewność, że oprócz komfortu i zaoszczędzonego czasu otrzymamy pewność dobrej jakości produktów – dodaje Łukasz Gębka.
Źródło: https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/retail-distribution/future-of-fresh-food-sales/fresh-food-as-medicine-for-the-heartburn-of-high-prices.html
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.