Polska na 22 miejscu w 10. Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego
Economist Impact opublikował dziesiąty coroczny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI), w którym Polska zajęła 22 pozycję. Porównując z zeszłorocznym zestawieniem oznacza to wzrost o 3 miejsca. Poparty danymi z całej dekady, globalny raport prezentuje wiedzę na temat bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście przyszłości i trwającej walki z głodem. Drugi rok z rzędu Indeks ten pokazuje spadek wskaźnika bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym.
Indeks mierzy poziom bezpieczeństwa żywnościowego w 113 krajach, oceniając kategorie takie, jak przystępność cenowa żywności, jej dostępność, jakość i bezpieczeństwo oraz zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu. Indeks wykorzystuje 58 unikalnych indykatorów bezpieczeństwa żywnościowego, w tym wskaźniki dotyczące zarobków, a także nierówności w zakresie zarobków, płci czy dostępu do zasobów naturalnych. Dzięki temu, indeks pozwala zobaczyć systemowe problemy oraz wskazać zmiany konieczne do osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju SDG, w tym wyeliminowania głodu na świecie do roku 2030 (Cel #2).
„Polska jest na 22 miejscu w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego, co oznacza wzrost o 3 miejsca w porównaniu z rokiem 2020, kiedy to nasz kraj znajdował się na 25 pozycji. Warto podkreślić iż, raport ujawnia szereg pozytywnych tendencji dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce,” – mówi Przemysław Szubstarski, Country Leader Corteva Agriscience Polska, firmy zaangażowanej w powstanie indeksu. – „Na przestrzeni 10-lecia indykator definiujący dostępność żywności w Polsce stale wzrastał . Wyższy wskaźnik Polski w kategorii „Zasoby Naturalne i odporność na zmiany klimatu” jest efektem korzystnych zmian związanych z dostosowaniem się naszego kraju do zmieniających się warunków klimatycznych. Polska jest obecnie jednym z 27 krajów z Indeksu, które otrzymały najwyższy wskaźnik w kategorii „Zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu/ Zarządzanie ryzykiem katastrof”. To efekt wdrożonego „Strategicznego planu adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku 2020 z perspektywą do roku 2030” oraz obowiązującej polityki zarządzania ryzykiem katastrof. W Polsce znacznie rozwinęła się infrastruktura rolna. W tym obszarze zanotowano poprawę o 10,2 punktu. Ponadto, poprawiliśmy wskaźniki w zakresie bioróżnorodności ekosystemów wodnych i presji związanej z urbanizacją.” – dodaje Przemysław Szubstarski.
„Indeks GFSI wykracza poza problem głodu na świecie, identyfikując czynniki wpływające na bezpieczeństwo żywnościowe”, wyjaśnia Tim Glenn, Executive Vice President oraz Chief Commercial Officer w firmie Corteva Agriscience. „Corteva odpowiada na wiele z wyzwań opisanych w raporcie. Dostarczamy innowacyjne rozwiązania, które umożliwiają rolnikom zwiększanie zyskowności gospodarstw rolnych, a także pracujemy w zespołach z całego świata nad wzmocnieniem systemów żywnościowych.”
„Przez ostatnie dziesięć lat GFSI dostarczał liderom i interesariuszom systemów żywnościowych na całym świecie twarde dane i poparte danymi dowody potrzebne przy tworzeniu prawodawstwa i programów mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego” – mówi Pratima Singh, zarządzająca GFSI w Economist Impact. – „Indeks wskazuje na to, że choć w ciągu ostatnich dziesięciu lat pojedyncze kraje zrobiły wielkie kroki w kierunku rozwiązania problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, systemy żywnościowe nadal są wrażliwe na zmiany ekonomiczne, klimatyczne i geopolityczne. W celu wyeliminowania problemów głodu i niedożywienia na świecie wymagane są zmiany na wszystkich poziomach: regionalnym, narodowym i globalnym.”
Najważniejsze wnioski z roku 2021: raport Economist Impact Global Food Security Index
Globalne notowania wskaźnika bezpieczeństwa żywnościowego spadają drugi rok z rzędu. Według Economist Impact, Indeks GFSI wskazuje w 2021 roku wielowymiarowy spadek wskaźnika dostępności żywności. Mimo siedmiu lat postępów w dążeniu do Celu #2 z Celów Zrównoważonego Rozwoju, zaobserwowano drugi rok z rzędu spadek indykatora bezpieczeństwa żywności.
Raport Economist Impact opisuje kilka czynników, które istotnie wpływają na indykatory Indeksu
i korelują z przyspieszonym spadkiem wskaźnika bezpieczeństwa żywności:
- pandemia COVID-19,
- czynniki związane ze zmianą klimatu, których wpływ jest coraz większy,
- niestabilność cen żywności,
- niedostateczne inwestycje rządów w rolnictwo.
Corteva w dalszym ciągu wykorzystuje swoje globalne możliwości w zakresie innowacji i wiedzy, a także narzędzia pomagające rolnikom w zwiększaniu produktywności, w celu wspomagania globalnych systemów żywnościowych oraz wspierania zrównoważonego rozwoju rolnictwa na całym świecie.
Odporność na zmiany klimatyczne i ochrona zasobów naturalnych kluczowych dla bezpieczeństwa żywnościowego
Według Agronomist Impact zarówno w 2021 roku, jak i przez poprzednie 10 lat, zmiany klimatyczne i niszczeniem zasobów naturalnych, stanowiły istotne zagrożenie dla przyszłości bezpieczeństwa żywnościowego.
Raport Economist Impact zwraca uwagę na fakt, że według Indeksu, sprostanie obecnym
i przyszłym wyzwaniom będzie wymagało utrzymania poziomu inwestycji w bezpieczeństwo żywnościowe, w innowacje zwiększające odporność roślin na trudne warunki pogodowe oraz w pomoc żywnościową dla zagrożonych grup.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacje o Corteva Agriscience
Corteva Agriscience to wiodąca, globalna firma specjalizująca się w rozwiązaniach dla rolnictwa i ogrodnictwa. Spółka powstała w oparciu o bogate dziedzictwo firm: Dow AgroSciences, DuPont Crop Protection i Pioneer Hi-Bred. Corteva Agriscience ma w swojej ofercie nasiona, środki ochrony roślin oraz usługi cyfrowe dla rolnictwa. Corteva Agriscience™ jest liderem w zakresie innowacji - w ostatnich latach firma wprowadziła na rynek kilka nowatorskich substancji czynnych, takich jak Arylex™ active, Isoclast™ active, Zorvec™, Lumiposa™. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.corteva.pl.
Więcej o Economist Impact
Economist Impact łączy w sobie rygor komórki badawczo-rozwojowej z kreatywnym podejściem medialnym, docierając do wpływowych na skalę globalną odbiorców. Wierzymy, że poparte danymi wnioski otwierają drogę do debaty, poszerzania perspektyw i przyspieszania postępów. Usługi oferowane przez Economist Impact wcześniej istniały w ramach The Economist Group jako oddzielne byty, w tym: EIU Thought Leadership, EIU Public Policy, EIU Health Policy, Economist Events, EBrandConnect oraz SignalNoise.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.