Polska wegańska rewolucja – film dokumentalny w ARTE.tv
Face it
Bagatela 10
02-003 Warszawa
j.owsianko|agencjafaceit.pl| |j.owsianko|agencjafaceit.pl
+48 503 543 876
www.agencjafaceit.pl
Trend w kierunku żywienia roślinnego w Polsce jest ogromny: w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż substytutów mięsa w kraju wzrosła o 480%! Tylko w Warszawie istnieje 70 czysto wegańskich restauracji i setki innych, które w menu oferują przynajmniej jedno wegańskie danie. Dzięki temu stolica Polski znajduje się obecnie na szóstym miejscu w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie. „Polska wegańska rewolucja” – o tym, jak wygląda to zjawisko, opowiada film dokumentalny, który można obejrzeć za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.
Alicja Rokicka jest wegańską influencerką, a w Polsce to nietypowy zawód. Prowadzi znany i wielokrotnie wyróżniany blog kulinarny Wegan Nerd (https://www.wegannerd.com/). Od ośmiu lat jeździ po całej Polsce: ze spotkania autorskiego na targi, z talk-show na kurs gotowania. Właśnie w Polsce, której narodowa kuchnia jest wyjątkowo bogata w potrawy mięsne, liczba wegan gwałtownie rośnie. Alicja obserwuje rosnący trend na weganizm nie tylko w dużych polskich miastach. Przez większość czasu podróżuje po całej Polsce, także na prowincję, prowadząc tam kursy kulinarne. Często udziela wywiadów w mediach i pojawia się też w talk show czy na największych w Polsce targach wegańskich „Veganmania”. Nigdy nie planowała takiej kariery i przypadkowo stała się jednym z najpopularniejszych głosów weganizmu w Polsce.
- Obserwuję, że Polacy masowo zaczynają ograniczać jedzenie mięsa lub całkowicie eliminują je z diety. Sięgają po roślinne alternatywny tradycyjnych produktów i interesują się gotowaniem wegańskich potraw w domu. Zapewne jest to efektem coraz większej świadomości, jak produkowane jest mięso i produkty nabiałowe, w jakich warunkach przetrzymywane są zwierzęta na farmach hodowlanych oraz jak wielki i negatywny wpływ na środowisko ekologiczne mają nasze codzienne wybory żywieniowe – mówi Alicja Rokicka, weganka, influencerka, autorka popularnego bloga Wegan Nerd. I dodaje: Dla Polaków istotnym argumentem, by spróbować roślinnych dań jest to, że po prostu są pyszne i pełnowartościowe. Powoli zaciera się obraz diety wegańskiej jako ubogiej w składniki odżywcze czy niesmacznej. Osobiście bardzo mnie to cieszy, a udział w reportażu „Polska wegańska rewolucja” jest dla mnie wielkim wyróżnieniem. Jestem bardzo wdzięczna i dumna, że mogę przyczynić się do pozytywnych zmian w żywieniowej świadomości Polaków. Staram się nie tylko mówić o weganizmie merytorycznie, ale też zarażać innych swoją energią i pasją. Mam nadzieje, że Polska będzie się kojarzyć w Europie z dobrym, roślinnym jedzeniem.
Film jest dostępny za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.