Komunikaty PR

Polska wegańska rewolucja – film dokumentalny w ARTE.tv

2022-03-03  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Maria Kowalska
Face it

Bagatela 10
02-003 Warszawa
j.owsianko|agencjafaceit.pl| |j.owsianko|agencjafaceit.pl
+48 503 543 876
www.agencjafaceit.pl
Do pobrania docx ( 0.25 MB )

Trend w kierunku żywienia roślinnego w Polsce jest ogromny: w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż substytutów mięsa w kraju wzrosła o 480%! Tylko w Warszawie istnieje 70 czysto wegańskich restauracji i setki innych, które w menu oferują przynajmniej jedno wegańskie danie. Dzięki temu stolica Polski znajduje się obecnie na szóstym miejscu w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie. „Polska wegańska rewolucja” – o tym, jak wygląda to zjawisko, opowiada film dokumentalny, który  można obejrzeć za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.

Alicja Rokicka jest wegańską influencerką, a w Polsce to nietypowy zawód. Prowadzi znany i wielokrotnie wyróżniany blog kulinarny Wegan Nerd (https://www.wegannerd.com/). Od ośmiu lat jeździ po całej Polsce: ze spotkania autorskiego na targi, z talk-show na kurs gotowania. Właśnie w Polsce, której narodowa kuchnia jest wyjątkowo bogata w potrawy mięsne, liczba wegan gwałtownie rośnie. Alicja obserwuje rosnący trend na weganizm nie tylko w dużych polskich miastach. Przez większość czasu podróżuje po całej Polsce, także na prowincję, prowadząc tam kursy kulinarne. Często udziela wywiadów w mediach i pojawia się też w talk show czy na największych w Polsce targach wegańskich „Veganmania”. Nigdy nie planowała takiej kariery i przypadkowo stała się jednym z najpopularniejszych głosów weganizmu w Polsce.

- Obserwuję, że Polacy masowo zaczynają ograniczać jedzenie mięsa lub całkowicie eliminują je z diety. Sięgają po roślinne alternatywny tradycyjnych produktów i interesują się gotowaniem wegańskich potraw w domu. Zapewne jest to efektem coraz większej świadomości, jak produkowane jest mięso i produkty nabiałowe, w jakich warunkach przetrzymywane są zwierzęta na farmach hodowlanych oraz jak wielki i negatywny wpływ na środowisko ekologiczne mają nasze codzienne wybory żywieniowe – mówi Alicja Rokicka, weganka, influencerka, autorka popularnego bloga Wegan Nerd. I dodaje: Dla Polaków istotnym argumentem, by spróbować roślinnych dań jest to, że po prostu są pyszne i pełnowartościowe. Powoli zaciera się obraz diety wegańskiej jako ubogiej w składniki odżywcze czy niesmacznej. Osobiście bardzo mnie to cieszy, a udział w reportażu „Polska wegańska rewolucja” jest dla mnie wielkim wyróżnieniem. Jestem bardzo wdzięczna i dumna, że mogę przyczynić się do pozytywnych zmian w żywieniowej świadomości Polaków. Staram się nie tylko mówić o weganizmie merytorycznie, ale też zarażać innych swoją energią i pasją. Mam nadzieje, że Polska będzie się kojarzyć w Europie z dobrym, roślinnym jedzeniem.

Film jest dostępny za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem  https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Face it
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.