Komunikaty PR

Polska złota jesień na jarmarku Żuławskie Smaki w CH Osowa

2020-10-01  |  09:32
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Do pobrania zip ( 2.83 MB )

W przyrodzie i kalendarzu już oficjalnie jesień, a wraz z nią CH Osowa zaprasza na aromatyczny jarmark rzemieślniczy 2-3 października, na którym będzie można skosztować i nabyć wyroby domowej produkcji od okolicznych dostawców z Żuław.

 

Jarmark odbędzie się w najbliższy piątek i sobotę, 2-3 października i jest to pierwsze prawdziwie jesienne spotkanie producentów z Żuław i okolic. Nie zabraknie na nim m.in. miodu z tegorocznych zbiorów, oryginalnych, domowych kiszonek, a także tegorocznych plonów i wyrobów rzemieślników z Pomorza.

 

Zimowe przygotowania - zdrowie na talerzu

Koniec roku i jesienna aura to niewątpliwie czas przygotowań do zimy, podczas której szczególnie ważne dla naszego zdrowia są naturalne produkty i wyroby, które pomogą przetrwać ciężki czas. Jednym z nich jest miód oraz pyłek pszczeli z pasieki Miody Gustawa, będący prawdziwą bombą witaminową który jednocześnie wspiera włosy i skórę w niesprzyjających miesiącach. Również na październikowym jarmarku będzie można nabyć pachnące kiszonki, które dbają nie tylko o florę jelitową, żołądek, ale i odporność, mają także wiele właściwości prozdrowotnych, które przydadzą się zimą – dlatego warto mieć je pod ręką. Na najbliższym jarmarku kiszonek nie zabraknie na pewno, dzięki Żuławskiej Zagrodzie, która to o kiszeniu wie wszystko.

 

Dynia prosto z pola i ogrodu

Z okazji jesieni na jarmarku Żuławskie Smaki pojawią się piękne i dorodne dynie od Marka Dłużniewskiego, które można przygotować na wiele sposobów w długie, jesienne wieczory. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z jej miąższu można przygotować zupę, sernik, czy frytki, ale i np. muffiny, placki czy kotlety. Pestki natomiast będą idealnym dodatkiem do sałatki lub ciasta. Jej właściwości prozdrowotne także są warte uwagi. Zawiera ona beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Ma ona także dużo potasu oraz ważny kwas foliowy. Natomiast pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, dodatkowo zwiększają przemianę materii i wpływają pozytywnie na pracę mózgu.

 

Kuchnia domowa na jarmarku Żuławskie Smaki
Oprócz oferty obfitującej w kiszonki i pyszną dynię, w najbliższy piątek i sobotę w CH Osowa pojawią się producenci naturalnych i aromatycznych wyrobów mięsnych – Specjały z Borów. Pojawi się także Pani Halinka z jej domową kuchnią i pierogami w wielu smakach, a także wypieki i słodkości od Słodkiego Zakątka.

 

Wystawcy październikowej edycji „Żuławskie Smaki”:

  • Miody Gustawa
  • Żuławska Zagroda
  • Pierogi Halinki
  • Słodki Zakątek
  • Sery Witka
  • Domowe Przysmaki
  • Marek Dłużniewski - dynie i czosnek

Jarmark „Żuławskie Smaki” w każdy pierwszy piątek i sobotę miesiąca w CH Osowa.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.