Pomysł na wakacyjne przetwory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której dostęp do świeżych warzyw i owoców jest najłatwiejszy. Część z nich warto zamknąć w słoikach, aby zostały z nami na dłużej. Z pewnością urozmaicą naszą kuchnię przez długie, zimowe miesiące!
Marynowanie warzyw i owoców w zalewie octowej to szybki i prosty sposób na przygotowanie trwałych i smacznych przetworów. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, warto postawić na najlepszej jakości bazę – w tym przypadku ocet spirytusowy. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” posiada imponujące doświadczenie w produkcji tego popularnego dodatku. Ocet Kielecki spirytusowy 10% jest nieprzerwanie wytwarzany od 1932 roku, a więc niemal od 90 lat. Wysokiej jakości składniki oraz tradycyjna metoda produkcji to gwarancja wyjątkowego smaku naszych wakacyjnych przetworów!
Buraki dobre na wszystko i… coraz bardziej popularne!
Na przełomie lata i jesieni sezon na młode buraki trwa w najlepsze! Wielu z nas kojarzy je jedynie z zupą z botwinki lub ćwikłą. To oczywiście kanon polskiej kuchni ale możemy je wykorzystać na dziesiątki innych sposobów np. zamarynować w zalewie octowej. Tak przygotowane buraki sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu, ale też składnik wyśmienitej sałatki z rukolą i kozim serem. Produkcję naszych przetworów zaczynamy od umycia i ugotowania warzyw do miękkości. Po wystygnięciu obieramy buraki i przekładamy je do dużych słoików z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu oraz zielem angielskim. Gotujemy wodę i Ocet Kielecki w proporcjach 2:1 z dodatkiem łyżki cukru i łyżki soli na każdy litr wody. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do odpowiednio przygotowanych - wyparzonych - słoików, zakręcamy i na 20 minut odwracamy do góry dnem. Smacznego!
Lato w słoiku
Istnieją owoce, na których widok od razu przypomina nam się pełnia lata. Bez wątpienia należą do nich czereśnie! Niestety w sklepach możemy dostać je jedynie przez kilka tygodni w roku. Mamy jednak rozwiązanie, które z pewnością poprawi humor wszystkim wielbicielom tych owoców. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na czereśnie marynowane w occie z dodatkiem czerwonego wina! Zaczynamy od przygotowania zalewy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem 100 ml czerwonego wina, szklanki cukru, ¼ szklanki Octu Kieleckiego spirytusowego 10% oraz kilku goździków, trzech lasek cynamonu, gwiazdki anyżu i kawałka świeżego imbiru. Tak przygotowany syrop wlewamy do słoików z wydrylowanymi czereśniami (ok. 1 kg), lekko zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut. Po ostudzeniu dokręcamy wieczka. Lato w słoiku gotowe!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: 2,30 zł brutto/ 500 ml
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.