Pomysły na letnie roślinne przekąski
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Dieta wegańska i wegetariańska staje się coraz bardziej popularna. Także w Polsce stale przybywa osób rezygnujących ze spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, wielu producentów z branży spożywczej proponuje wegetariańskie zamienniki swoich najpopularniejszych produktów. Doskonałym przykładem jest wegańska wersja kultowego Majonezu Kieleckiego. Przypadnie ona do gustu zarówno zdeklarowanym mięsożercom, jak i ortodoksyjnym jaroszom.
Latem chętniej sięgamy po warzywa i owoce. I nic dziwnego - trudno odmówić sobie soczystego pomidora albo słodkich truskawek. To idealny czas, żeby przygotować roślinne alternatywy naszych ulubionych dań lub przekąsek. Przedstawiamy dwa wegetariańskie przepisy, które powinni wypróbować także wielbiciele mięsnych potraw!
Wegetariańskie szaszłyki
Szaszłyki to wyjątkowo uniwersalne danie - do ich przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Możliwości jest mnóstwo - rozmaite warzywa, sosy, sposób przygotowania… Tylko czym zastąpić mięso w wegetariańskiej wersji szaszłyków? Wędzone tofu to będzie strzał w dziesiątkę. Do tego sos na bazie majonezu roślinnego i mamy idealne danie na lato.
Potrzebne składniki (na ok. 8 szaszłyków):
- 15-20 pieczarek
- 2 cebule
- 2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
- 2 kostki wędzonego tofu
- sól, pieprz, tymianek i rozmaryn
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę i tofu kroimy w grubą kostkę, a cebulę w plastry. Pieczarki możemy pozostawić w całości lub przekroić na pół, jeśli są bardzo duże. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, po czym skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz oraz posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu. Przyrządzamy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (do miękkości warzyw). W czasie pieczenia lub grillowania szaszłyków przygotowujemy sos. W misce łączymy Majonez Kielecki roślinny z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Colesław w wersji wegańskiej
Colesław, czyli kultowa surówka z kapusty ze sporą ilością majonezu. Czym zastąpić ten klasyczny sos w jej wegańskiej wersji? Doskonale sprawdzi się np. Majonez Kielecki roślinny. Do tego możemy dodać kilka składników, które nadadzą surówce świeżego, letniego charakteru, takich jak świeża kolendra. Warto spróbować!
Potrzebne składniki:
- pół czerwonej kapusty
- pół kapusty pekińskiej
- pół cebuli
- 1 marchewka
- 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego roślinnego
- duża garść świeżej kolendry
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy Majonez Kielecki roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy razem z ulubionymi przekąskami.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 5,78 zł brutto / 310g
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.
Edukacja
Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem
Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.