Komunikaty PR

Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami

2021-05-31  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Wiosna oznacza nie tylko coraz wyższe temperatury, ale także większe ilości dojrzałych, kolorowych warzyw i owoców w sklepach i na straganach! Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe produkty - są one zdrowsze, smaczniejsze, a często także tańsze. Jak wykorzystać świeże warzywa do przygotowania smakowitego obiadu?

W maju i czerwcu możemy cieszyć się sezonem na jedne z najbardziej wyczekiwanych zielonych warzyw - szparagi i bób. Nie ulega wątpliwości, że smakują one świetnie nawet podane same, ze szczyptą soli i odrobiną masła. Jednak idealnie sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań - makaronów, sałatek, burgerów, mięsa czy ryb… Dania te w towarzystwie bobu i szparagów nabiorą wyjątkowo lekkiego, wiosennego charakteru.

Kolorowa sałatka ze szparagami

Talerz pełen kolorowych, świeżych warzyw z dodatkiem jajka na półtwardo i aromatycznego, kremowego sosu - czy to nie brzmi jak idealny wiosenny lunch? Przygotowanie takiej sałatki nie powinno zająć dłużej niż 20 minut, więc doskonale sprawdzi się ona nawet w najbardziej zabiegany dzień.

Potrzebne składniki (2 porcje):

  • ok. 4 dużych garści rukoli
  • 2 jajka
  • 10 zielonych szparagów
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki Sosu Kieleckiego czosnkowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Zaczynamy od odłamania twardych końcówek od szparagów i pokrojenia pozostałej części na mniejsze kawałki. Następnie warzywa wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości - w zależności od grubości szparagów może być to 5-10 minut. W tym samym czasie przygotowujemy jajka na półtwardo (wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć, po czym przekładamy je do lodowatej wody). W czasie, kiedy szparagi i jajka będą się gotować, układamy rukolę na talerzach, na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz rzodkiewki i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. W miseczce łączymy Sos Kielecki czosnkowy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Gotowe szparagi oraz jajka pokrojone w ćwiartki układamy na reszcie składników, po czym dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a na koniec polewamy dressingiem. Smacznego!

A może wiosenny burger?

Burgery to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. W zależności od tego, co akurat mamy w lodówce, możemy użyć do nich różnych składników i tworzyć nowe połączenia smaków. A kiedy nadejdzie sezon na bób… przygotujmy burgera z aromatyczną pastą z bobu! Brzmi jak szaleństwo? Bez obaw, będzie pysznie.

Potrzebne składniki (2 porcje):

  • 2 bułki do burgerów
  • ok. 300 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • pomidor
  • 2 duże liście sałaty lodowej
  • 250 g ugotowanego bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu
  • kilka listków świeżej mięty
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Bułki podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut. Pół cebuli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy dwa kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony. W tym czasie możemy przygotować pastę. Ugotowany i obrany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i oliwę, czosnek, sól i pieprz, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę i mieszamy. Obie połówki bułki smarujemy dużą ilością pasty, kładziemy sałatę, kotlety, plasterki pomidora i cebuli. Pomiędzy warstwami możemy dodać jeszcze odrobinę Majonezu Kieleckiego - do burgerów czy kanapek dobrze sprawdza się wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, który ułatwia dozowanie. Składamy burgera w całość i… gotowe!

 

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego (plastik): 6,30 zł brutto / 450g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego (plastik): 8 zł brutto / 450 ml

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Zdrowie

Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.