Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wiosna oznacza nie tylko coraz wyższe temperatury, ale także większe ilości dojrzałych, kolorowych warzyw i owoców w sklepach i na straganach! Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe produkty - są one zdrowsze, smaczniejsze, a często także tańsze. Jak wykorzystać świeże warzywa do przygotowania smakowitego obiadu?
W maju i czerwcu możemy cieszyć się sezonem na jedne z najbardziej wyczekiwanych zielonych warzyw - szparagi i bób. Nie ulega wątpliwości, że smakują one świetnie nawet podane same, ze szczyptą soli i odrobiną masła. Jednak idealnie sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań - makaronów, sałatek, burgerów, mięsa czy ryb… Dania te w towarzystwie bobu i szparagów nabiorą wyjątkowo lekkiego, wiosennego charakteru.
Kolorowa sałatka ze szparagami
Talerz pełen kolorowych, świeżych warzyw z dodatkiem jajka na półtwardo i aromatycznego, kremowego sosu - czy to nie brzmi jak idealny wiosenny lunch? Przygotowanie takiej sałatki nie powinno zająć dłużej niż 20 minut, więc doskonale sprawdzi się ona nawet w najbardziej zabiegany dzień.
Potrzebne składniki (2 porcje):
- ok. 4 dużych garści rukoli
- 2 jajka
- 10 zielonych szparagów
- 1 pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki Sosu Kieleckiego czosnkowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Zaczynamy od odłamania twardych końcówek od szparagów i pokrojenia pozostałej części na mniejsze kawałki. Następnie warzywa wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości - w zależności od grubości szparagów może być to 5-10 minut. W tym samym czasie przygotowujemy jajka na półtwardo (wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć, po czym przekładamy je do lodowatej wody). W czasie, kiedy szparagi i jajka będą się gotować, układamy rukolę na talerzach, na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz rzodkiewki i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. W miseczce łączymy Sos Kielecki czosnkowy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Gotowe szparagi oraz jajka pokrojone w ćwiartki układamy na reszcie składników, po czym dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a na koniec polewamy dressingiem. Smacznego!
A może wiosenny burger?
Burgery to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. W zależności od tego, co akurat mamy w lodówce, możemy użyć do nich różnych składników i tworzyć nowe połączenia smaków. A kiedy nadejdzie sezon na bób… przygotujmy burgera z aromatyczną pastą z bobu! Brzmi jak szaleństwo? Bez obaw, będzie pysznie.
Potrzebne składniki (2 porcje):
- 2 bułki do burgerów
- ok. 300 g mielonej wołowiny
- cebula
- pomidor
- 2 duże liście sałaty lodowej
- 250 g ugotowanego bobu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek wody
- odrobina soku z cytryny
- 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu
- kilka listków świeżej mięty
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Bułki podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut. Pół cebuli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy dwa kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony. W tym czasie możemy przygotować pastę. Ugotowany i obrany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i oliwę, czosnek, sól i pieprz, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę i mieszamy. Obie połówki bułki smarujemy dużą ilością pasty, kładziemy sałatę, kotlety, plasterki pomidora i cebuli. Pomiędzy warstwami możemy dodać jeszcze odrobinę Majonezu Kieleckiego - do burgerów czy kanapek dobrze sprawdza się wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, który ułatwia dozowanie. Składamy burgera w całość i… gotowe!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego (plastik): 6,30 zł brutto / 450g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego (plastik): 8 zł brutto / 450 ml
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.