Komunikaty PR

Pomysły na świąteczne potrawy last minute!

2020-12-24  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt

Magdalena Mikołajczak
more communications agency

Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Do pobrania IP ( 0.53 MB )

Przedświąteczne szaleństwo trwa! Z myślą o tych, którzy zostawili kulinarne przygotowania na ostatnią chwilę i szukają nowych pomysłów na świąteczne menu, przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na sztandarowe świąteczne dania.

Choć potrawy świąteczne w każdym domu różnią się smakiem, łączy je jedno – smakują najlepiej, kiedy przyrządzamy je własnoręcznie. Jeśli macie ochotę na spróbowanie tradycyjnych dań w nieco innym wydaniu, przygotowaliśmy proste przepisy, które doskonale sprawdzą się jako bożonarodzeniowa opcja last minute!

 

Paszteciki z pieczonym pasztetem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 150 g pasztetowej firmowej (np. od JBB)
  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do posypania pasztecików


Sposób przygotowania:

Do ugotowanej kaszy dodaj pasztetową, dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na kształt prostokąta o wielkości ok. 20x30 cm i grubości 4 mm. Na środku ciasta ułóż 1/3 farszu, następnie zlep brzegi tak, aby powstał rulon. Wszystkie czynności powtórz także w przypadku pozostałych 2 części. Gotowe rulony ułóż z powrotem na oprószonym blacie i przykryj ściereczką na ok. 15 minut.

Po tym czasie każdy rulon pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 4 cm. Na koniec posmaruj gotowe paszteciki rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g szynki biebrzówki (np. od JBB)
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
  • oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Gotowy farsz wystudź.

Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Podawaj z barszczem czerwonym.

 

Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny

Składniki:

  • pasztet pieczony (np. od JBB)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania
  • konfitura żurawinowa
  • czarnuszka
  • rukola


Sposób przygotowania:

Rozłóż ciasto francuskie i zawiń w nie cały pasztet pieczony. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Podawaj z rukolą (do dekoracji) oraz żurawiną.

 

Rolada ze schabówką w przyprawach

Składniki:

  • 400 g schabówki w przyprawach (np. od JBB)
  • 500 g pieczarek
  • ciasto francuskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • świeża pietruszka
  • sól i świeżo mielony pieprz
     

Sposób przygotowania:

Schabówkę w przyprawach pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie, aż się zarumieni. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.

Dodaj pokrojone pieczarki i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i smaż, aż woda z pieczarek nie odparuje. Farsz posyp pokrojoną pietruszką.

Rozłóż ciasto francuskie i ułóż na nim przestudzony farsz. Całość zwiń w zwartą, ścisłą roladę i nie zapomnij o zlepieniu brzegów. Roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi.

Piecz przez 35 minut w 180°C.


Po więcej świątecznych kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga oraz http://przepisy.jbb.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: more communications agency
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.