Komunikaty PR

Pomysły na wegański lunch dla całej rodziny

2021-11-03  |  10:08
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Powrót do pracy czy szkoły może okazać się wymagający pod względem planowania posiłków. Jednak skomponowanie i przygotowanie lunchu do pudełek dla całej rodziny wcale nie musi być nudne i pracochłonne. Smaczny obiad możemy przygotować szybko, łatwo, a nawet… całkowicie wegańsko.

Do roślinnej diety przekonuje się coraz więcej osób. Powody są różne - względy środowiskowe, zdrowotne lub po prostu dotyczące osobistych upodobań. Przygotowanie pełnowartościowego posiłku do tzw. „lunchboxa” może wydawać się bardziej skomplikowane, kiedy nie spożywamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak wcale nie musi takie być - obecnie na rynku znajdziemy rozmaite wegańskie propozycje, jak np. Majonez Kielecki roślinny. Warto przetestować go podczas przygotowania smacznych posiłków „na wynos” dla całej rodziny.

Sałatka makaronowa na lunch

Sałatka makaronowa to danie stworzone do tego, żeby spakować je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub włożyć je naszemu dziecku do szkolnego plecaka. Jej przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu - nie spędzimy więc w kuchni długich godzin. Co ważne, taki lunch nie wymaga podgrzewania, które może być problemem w szkolnych lub biurowych warunkach. Wystarczy nie więcej niż 20 minut, kilka podstawowych składników i smaczny, wegański lunch będzie gotowy.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy (składniki na 2-3 porcje):

  • pół opakowania makaronu, najlepiej typu świderki (ok. 200-250 g)
  • czerwoną paprykę
  • szczypiorek (pęczek)
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • puszkę kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczkę Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • słodką paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku
  • odrobinę soku z cytryny

Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. W tym czasie kroimy szczypiorek na niewielkie paseczki, paprykę w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, a z puszki z kukurydzą odlewamy wodę. W miseczce przygotowujemy sos z Majonezu Kieleckiego roślinnego, Musztardy Kieleckiej delikatesowej, słodkiej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz odrobiny soku z cytryny. Odcedzamy makaron i dodajemy do niego wszystkie warzywa oraz szczypiorek, a następnie całość dokładnie łączymy z sosem. Na koniec pakujemy danie do lunchboxów… i gotowe!

Kolorowy lunchbox z falafelem

Rodzice wiedzą jak trudno przemycić coś zdrowego do diety najmłodszych. Dzieci to wyjątkowo wymagający krytycy kulinarni, którzy dokładnie wiedzą, czego chcą… a nie da się ukryć, że zwykle są to frytki i chipsy, a nie sałata i brokuły. Istnieją jednak sposoby, aby uczynić roślinny, pełnowartościowy posiłek bardziej atrakcyjnym dla młodych smakoszy. Lunchbox pełen kolorowych rozmaitości z dodatkiem chrupiących falafeli może okazać się bardzo przekonujący - nie tylko dla dzieci, ale też dla rodziców.

Potrzebne składniki:

Na falafele:

  • szklanka suszonej ciecierzycy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry

Na sos:

  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • 2 łyżki roślinnego jogurtu
  • curry w proszku, sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 marchewka
  • pół zielonego ogórka

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, a najlepiej przez 24 godziny. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i ziarna ciecierzycy umieszczamy w misce lub blenderze kielichowym, po czym miksujemy ze wszystkimi składnikami poza natką pietruszki, którą siekamy i dorzucamy pod sam koniec blendowania. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. W tym czasie w miseczce łączymy wszystkie składniki sosu oraz kroimy warzywa w słupki. Kiedy falafele będą usmażone, umieszczamy je w pudełku lunchowym razem z marchewką, ogórkiem i sosem curry w osobnym pojemniczku.

 Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: ok. 6,49 zł brutto / 310 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.