Komunikaty PR

Pomysły na wegański lunch dla całej rodziny

2021-11-03  |  10:08
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Powrót do pracy czy szkoły może okazać się wymagający pod względem planowania posiłków. Jednak skomponowanie i przygotowanie lunchu do pudełek dla całej rodziny wcale nie musi być nudne i pracochłonne. Smaczny obiad możemy przygotować szybko, łatwo, a nawet… całkowicie wegańsko.

Do roślinnej diety przekonuje się coraz więcej osób. Powody są różne - względy środowiskowe, zdrowotne lub po prostu dotyczące osobistych upodobań. Przygotowanie pełnowartościowego posiłku do tzw. „lunchboxa” może wydawać się bardziej skomplikowane, kiedy nie spożywamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak wcale nie musi takie być - obecnie na rynku znajdziemy rozmaite wegańskie propozycje, jak np. Majonez Kielecki roślinny. Warto przetestować go podczas przygotowania smacznych posiłków „na wynos” dla całej rodziny.

Sałatka makaronowa na lunch

Sałatka makaronowa to danie stworzone do tego, żeby spakować je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub włożyć je naszemu dziecku do szkolnego plecaka. Jej przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu - nie spędzimy więc w kuchni długich godzin. Co ważne, taki lunch nie wymaga podgrzewania, które może być problemem w szkolnych lub biurowych warunkach. Wystarczy nie więcej niż 20 minut, kilka podstawowych składników i smaczny, wegański lunch będzie gotowy.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy (składniki na 2-3 porcje):

  • pół opakowania makaronu, najlepiej typu świderki (ok. 200-250 g)
  • czerwoną paprykę
  • szczypiorek (pęczek)
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • puszkę kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczkę Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • słodką paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku
  • odrobinę soku z cytryny

Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. W tym czasie kroimy szczypiorek na niewielkie paseczki, paprykę w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, a z puszki z kukurydzą odlewamy wodę. W miseczce przygotowujemy sos z Majonezu Kieleckiego roślinnego, Musztardy Kieleckiej delikatesowej, słodkiej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz odrobiny soku z cytryny. Odcedzamy makaron i dodajemy do niego wszystkie warzywa oraz szczypiorek, a następnie całość dokładnie łączymy z sosem. Na koniec pakujemy danie do lunchboxów… i gotowe!

Kolorowy lunchbox z falafelem

Rodzice wiedzą jak trudno przemycić coś zdrowego do diety najmłodszych. Dzieci to wyjątkowo wymagający krytycy kulinarni, którzy dokładnie wiedzą, czego chcą… a nie da się ukryć, że zwykle są to frytki i chipsy, a nie sałata i brokuły. Istnieją jednak sposoby, aby uczynić roślinny, pełnowartościowy posiłek bardziej atrakcyjnym dla młodych smakoszy. Lunchbox pełen kolorowych rozmaitości z dodatkiem chrupiących falafeli może okazać się bardzo przekonujący - nie tylko dla dzieci, ale też dla rodziców.

Potrzebne składniki:

Na falafele:

  • szklanka suszonej ciecierzycy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry

Na sos:

  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • 2 łyżki roślinnego jogurtu
  • curry w proszku, sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 marchewka
  • pół zielonego ogórka

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, a najlepiej przez 24 godziny. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i ziarna ciecierzycy umieszczamy w misce lub blenderze kielichowym, po czym miksujemy ze wszystkimi składnikami poza natką pietruszki, którą siekamy i dorzucamy pod sam koniec blendowania. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. W tym czasie w miseczce łączymy wszystkie składniki sosu oraz kroimy warzywa w słupki. Kiedy falafele będą usmażone, umieszczamy je w pudełku lunchowym razem z marchewką, ogórkiem i sosem curry w osobnym pojemniczku.

 Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: ok. 6,49 zł brutto / 310 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.