Pomysły na wytrawny, walentynkowy obiad
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jak mawiają - przez żołądek do serca. To zdanie bez wątpienia ma w sobie ziarnko prawdy. Dlatego Walentynki warto wykorzystać na to, by zaskoczyć swoją drugą połówkę (albo samego siebie) pysznym, pięknie podanym jedzeniem z wysokiej jakości składników. Ryby czy kolorowe warzywa i owoce, a do tego smaczne sosy - to zdecydowanie przepis na udaną randkę.
Bakłażan w nowej odsłonie
Zawijasy z bakłażana to proste i smaczne danie na każdą okazję – z dodatkiem orzechów włoskich (uznawanych za afrodyzjak!) doskonale sprawdzą się na walentynkowym stole. Wystarczy nie więcej niż 45 minut i warzywna przekąska będzie gotowa.
Potrzebne składniki:
- seler w zalewie – 1 słoik
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- solidna garść orzechów włoskich
- 10 dag sera gouda
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 bakłażan
- trochę oleju
- szczypiorek
Kukurydzę oraz selera odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórka i ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu kroimy w kostkę. Następnie orzechy włoskie wkładamy na suchą patelnię, prażymy aż zbrązowieją, a na koniec siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy kilka łyżek Majonezu Kieleckiego, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Teraz czas na przygotowanie bakłażana! Kroimy go na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Solimy i odstawiamy na około 30 minut, by puścił soki i pozbył się goryczki. Następnie na patelnię nalewamy odrobinę oleju i podsmażamy plastry bakłażana z obydwu stron. Zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Czekamy aż się ostudzą i wcześniej przygotowaną sałatkę nakładamy na plastry bakłażana. Zawijamy je w tzw. „ruloniki” i przewiązujemy szczypiorkiem.
Przepis znajdziemy na stronie www.majonez.pl.
Paluszki z łososia
Paluszki z łososia w tempurze możemy podać zarówno jako niewielką przekąskę z dipem, jak i w towarzystwie różnych dodatków – na przykład w postaci pokrojonych w słupki warzyw, pieczonych batatów czy też ulubionej sałatki. Jak przygotować takie paluszki z łososia? Podpowiadamy.
Potrzebne składniki:
- kawałek surowego łososia
- pół szklanki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- ok. pół szklanki wody
- sól
- olej do smażenia
- Majonez Kielecki (ok. 5 łyżek)
- ostry sos typu Sriracha
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie słupki, po czym obtaczamy w mące. Skrobię oraz mąkę łączymy z lodowatą wodą, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, po czym solimy do smaku. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kiedy będzie już bardzo gorący (możemy sprawdzić temperaturę oleju, wlewając do niego kroplę ciasta), obtaczamy rybę w tempurze i smażymy na złoty kolor. W miseczce mieszamy Majonez Kielecki z ostrym sosem (do smaku) i podajemy razem z aromatycznymi paluszkami łososia.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,64 zł brutto / 450 ml
![Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_366671853,w_231,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska
![Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.](/files/_uploaded/glownekonf_1034800534,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.